27 Februari 2020

Ung idag

Vad vill du ska finnas här? Kontakta oss på redaktionen@mittosteraker.se

Ung idag

En mässa med fokus på tjejers psykiska hälsa

UNG IDAG Ungdomsföreningen Kul(på)Tur, fältgruppen i Österåker samt Trygg i Österåker anordnade den 2 september en mässa med fokus på unga tjejers psykiska hälsa med anledning av resultat som framkom i Stockholmsenkäten. Den visade på att många unga och framförallt tjejer mår psykiskt dåligt och detta ville man göra någonting åt.


- Vi vill ge fler möjligheter till ungdomar som mår dåligt och ge dem en plats dit man kan komma och prata ungdom till ungdom. Vi vill också skapa en trygghet och en plats där alla ska kunna få hjälp, säger Mohammad Nadari från ungdomsföreningen Kul(på)Tur.

Mässan hölls på Bergagården och Berga-teater och innehöll föreläsningar från bl.a. personer som fotomodellen Ellinor Bjurström, överlevaren Nathalie Mattsson och Ångestpodden. På plats fanns även Trygg i Österåker, Fritidsgårdarna Österåker, ungdomsmottagningen, tjejjouren, barnombudet, stödcentrum för unga brottsutsatta samt det kommunala aktivitetsansvaret. Besökarna fick även möjlighet att prova på medicinsk Yoga under pausen.

Arrangören Kul(på)Tur berättade också att genom att de olika föreläsarna pratade om sin syn och hur de tagit sig igenom livet trots sina motgångar, så är det lättare att förstå och ta till sig det som sägs.
-Det är inte bara någon som säger att det kommer lösa sig utan de visar också att det går att ta sig vidare genom egna erfarenheter, säger Mohammad Nadari.

Sex tjejer från årskurs 7 i Tråsättraskolan ansvarade för fiket under dagen. Pengarna de får in går till föreningens fortsatta arbete med viktiga frågor rörande ungdomar i kommunen.
De var också på föreläsningarna och tyckte att det var bra och intressant att lyssna på, eftersom föreläsarna utgick från sig själva. De insåg också genom föreläsningarna att det finns folk som sitter i jobbiga situationer och att man därför är lyckligt lottad.

Nathalie Mattsson var en av föreläsarna. Hon är själv från Åkersberga och var med om en bilolycka uppe på Norrgårdsvägen. Hon pratade om psykisk hälsa och att vända något negativt till något positivt, hur man tar den negativa energin och gör den positiv och kämpar vidare.


- Jag tycker det är kul att kunna påverka och hjälpa andra. Det är bra med vägledning om man har det jobbigt och att få stöd av de runt omkring sig. Genom att försöka hitta sin egen väg när man har det svårt kan det sluta med att man hamnar på gatan, säger Nathalie Mattsson. Till sist vill de från Kul(på)Tur tacka alla som ställde upp, de som höll föreläsningarna och sponsorerna, Ica Kvantum Åkersberga, Trygg i Österåker och Fritidsgårdarna Österåker. Utan dem skulle det inte vara möjligt att utföra mässan.

Clara Lindström
Ungdomsreporter

Fritidsgårdarna Österåker

Tråsättragården
Sjöfågelvägen 1
18461 Åkersberga
08-540 815 70


Bergagården
Lennart Neckmans väg 12
184 38 Åkersberga
08-540 815 78


Solskiftet
Solsiftesvägen 6B
184 86 Åkersberga
08-540 81568


Ljusterögården
Ljusterö Skola
184 97 Ljusterö
08-54081196

Läs mer om Fritidsgårdarna och deras arrangemang här.

Kul (på) tur

Vi är en förening för dig som vill ut på äventyr. Man har bland annat vandrat i Kebenekajse och planerar varje år för något nytt.
Föreningen jobbar i samarbete med Fritidsgården Österåker.

Du hittar deras Facebooksida här

Tjejjouren Bellis

Vi finns till för dig som definerar dig som tjej. Vi lyssnar på problem och funderingar, både stora och små kring allt vad livet innebär. Vi utgår från egna erfarenheter och bidrar med stöd och råd.
Vi på tjejjouren Bellis har tystnadslöfte.
Med oss kan du chatta på söndagar mellan 18.00-21.00 eller maila på kontakt@bellis.tjejjouren.se

ÅMU - Motor


ÅMU - Åkersbergas motorburna ungdom är en motorförening för alla motorintresserade ungdomar mellan 15-25 år.
Föreningen drivs tillsammans med Bergagården och har sin träffpunkt där.