20 Februari 2018

Ung idag

Vad vill du ska finnas här? Kontakta oss på redaktionen@mittosteraker.se

Ung idag

Motorförening för ungdomar

UNG IDAG Åkersberga Motorburen ungdom, eller ÅMU som de kallar sig är en förening för motorintresserade ungdomar som startades för ungefär ett år sedan.
Föreningen grundades då Samuel Jansson, som nu är ordförande i ÅMU, ville få bort stämplingen som många ungdomar i Åkersberga hade fått.

De ville försöka få ner festandet på allmän plats och visa att alla ungdomar inte är som de sägs vara. De sågs som ett gäng olagliga ungdomar som bara hängde i garagen. De pratade med personalen på Bergagården om detta och Therese Nyström var intresserad över att hjälpa dem. I starten var de två men de fick snabbt ihop några till som ville engagera sig.
Innan ÅMU skapades hade de ingenstans att vara, men nu är Bergagården deras “mötesplats” tack vare att Therese engagerade sig. Idag är det ungefär 40 stycken medlemmar i föreningen. De har nu en styrelse som träffas med jämna mellanrum för att planera sin verksamhet. En tjej är sponsoransvarig och hon försöker hela tiden få nya sponsorer. ÅMU har bland annat blivit sponsrad av OKQ8.

- Nu har vi har kört race på Tickstabanan med Krutcupen några gånger. Vi har stått som funktionärer till Krutcupen, och då står vi med flaggor och varnar om någonting hänt på banan. Dessutom hade vi vår första ÅMU-dag (motorträff) på Ekbacken i september 2016, och planen är att detta ska bli återkommande Säger Samuel Jansson, ordförande.

De samarbetar mer och mer med Hasse Söderström som anordnar mycket på Krutcupen. Där har det möjlighet att tävla mot andra och mot varandra på Tickstabanan. Emellanåt sker även tävlingar på andra banor i Stockholmstrakten.
Olika evenemang anordnas på Krutcupen och ÅMU får vara en del av det. Bland annat gjordes en tjejdag som ägde rum den 24 november 2016. Där fick tjejerna chansen att vara med på en utbildning med Annie Seel och sedan tävla på banan. Annie Seel är en svensk rallyförare och hon är en av de mest meriterade motorkvinnorna inom både MC och bil.
Under tjejdagen fick killarna mecka med bilarna som Krutcupen äger. Dagen innan var det ett folkrace med många olika team där även ÅMU deltog.
Marcus Enlund lämnade nyligen in en ansökan om bidrag för ÅMU till Österåkers kommun. Detta gick igenom och det gjorde att de fick chansen att vara med på en bilsports-vecka under sportlovet 2017.
Framöver jobbar ÅMU bland annat för att planera ÅMU-dagen på Ekbacken 2017.

Clara Lindström
Ungdomsreporter

 

En mässa med fokus på tjejers psykiska hälsa

UNG IDAG Ungdomsföreningen Kul(på)Tur, fältgruppen i Österåker samt Trygg i Österåker anordnade den 2 september en mässa med fokus på unga tjejers psykiska hälsa med anledning av resultat som framkom i Stockholmsenkäten. Den visade på att många unga och framförallt tjejer mår psykiskt dåligt och detta ville man göra någonting åt.

Läs mer...

Fullbokade ungdomsläger denna sommar

UNG IDAG Österåkers fritidsgårdar anordnar varje år olika läger under sommaren. Det kan vara allt från ett skärgårdsläger där du paddlar kanot och tältar till ett fotoläger där du får en större inblick i fotografi. Genom de olika lägren får man chansen att träffa nya människor, få nya upplevelser och lära sig nya saker.

Läs mer...

Fritidsgårdarna anordnar motorvecka för våra ungdomar i sommar

UNG IDAG Tisdag-Fredag Vecka 26 anordnar våra fritidsgårdar en motorvecka på Ticksta folkracebana i Rimbo för alla intresserade ungdomar mellan 15-17 år.

Läs mer...

Summer Break – Fritidsgårdarnas nya sommarsatsning

Läs mer...

Motorförening för ungdomar

UNG IDAG Åkersberga Motorburen ungdom, eller ÅMU som de kallar sig är en förening för motorintresserade ungdomar som startades för ungefär ett år sedan.
Föreningen grundades då Samuel Jansson, som nu är ordförande i ÅMU, ville få bort stämplingen som många ungdomar i Åkersberga hade fått.

Läs mer...

Hjärtan fyller Åkersberga C

Lagom till Alla hjärtans dag hyllar Åkersberga Centrum kärleken med en egen Walk of love.

Läs mer...

Rap- och dansföreställningen FATTA! med Cleo och JUCK kommer till Berga Teater

KULTUR Fredagen den 9 februari 19.00 har du möjlighet att se den omtalade Rap- och dansförställningen FATTA! med Cleo och JUCK på Berga Teater. Efter föreställningen har ensemblen ett publiksamtal där man diskuterar det som tagits upp under den timslånga föreställningen.

Läs mer...

Michael Fant - Årets kulturpristagare

KULTUR Varje år delar Österåkers kommun ut ett Kulturpris till en person som gjort en värdefull insats inom kulturen. Priset - som är på 10.000 kronor - gick i år till Kulturföreningen i Österåkers ordförande Michael Fant. 

Läs mer...

Berga Teater nyinvigd

KULTUR&NÖJE Österåkers kommun har, tillsammans med de föreningar som nyttjar teatern, tidigare tagit fram en plan på hur man kunde göra om Berga Teater för att bäst kunna nyttja dess syfte. Ombyggnaden har skett i flera steg under 2016/2017. Bland annat har man tagit fram en mer anpassad och gemytligare foalje och förbättringar av ljud- och ljus.

Läs mer...

Mia och Jesper Parnevik lanserar eget vin

MAT&DRYCK Vi har blivit vana att se dem i rutan i succéprogrammet Parneviks, men när lamporna slocknat finns det tid till att utforska annat som intresserar.

Läs mer...

Fritidsgårdarna Österåker

Tråsättragården
Sjöfågelvägen 1
18461 Åkersberga
08-540 815 70


Bergagården
Lennart Neckmans väg 12
184 38 Åkersberga
08-540 815 78


Solskiftet
Solsiftesvägen 6B
184 86 Åkersberga
08-540 81568


Ljusterögården
Ljusterö Skola
184 97 Ljusterö
08-54081196

Läs mer om Fritidsgårdarna och deras arrangemang här.

Kul (på) tur

Vi är en förening för dig som vill ut på äventyr. Man har bland annat vandrat i Kebenekajse och planerar varje år för något nytt.
Föreningen jobbar i samarbete med Fritidsgården Österåker.

Du hittar deras Facebooksida här

Tjejjouren Bellis

Vi finns till för dig som definerar dig som tjej. Vi lyssnar på problem och funderingar, både stora och små kring allt vad livet innebär. Vi utgår från egna erfarenheter och bidrar med stöd och råd.
Vi på tjejjouren Bellis har tystnadslöfte.
Med oss kan du chatta på söndagar mellan 18.00-21.00 eller maila på kontakt@bellis.tjejjouren.se

ÅMU - Motor


ÅMU - Åkersbergas motorburna ungdom är en motorförening för alla motorintresserade ungdomar mellan 15-25 år.
Föreningen drivs tillsammans med Bergagården och har sin träffpunkt där.