19 Augusti 2017

Ung idag

Motorförening för ungdomar

UNG IDAG Åkersberga Motorburen ungdom, eller ÅMU som de kallar sig är en förening för motorintresserade ungdomar som startades för ungefär ett år sedan.
Föreningen grundades då Samuel Jansson, som nu är ordförande i ÅMU, ville få bort stämplingen som många ungdomar i Åkersberga hade fått.

De ville försöka få ner festandet på allmän plats och visa att alla ungdomar inte är som de sägs vara. De sågs som ett gäng olagliga ungdomar som bara hängde i garagen. De pratade med personalen på Bergagården om detta och Therese Nyström var intresserad över att hjälpa dem. I starten var de två men de fick snabbt ihop några till som ville engagera sig.
Innan ÅMU skapades hade de ingenstans att vara, men nu är Bergagården deras “mötesplats” tack vare att Therese engagerade sig. Idag är det ungefär 40 stycken medlemmar i föreningen. De har nu en styrelse som träffas med jämna mellanrum för att planera sin verksamhet. En tjej är sponsoransvarig och hon försöker hela tiden få nya sponsorer. ÅMU har bland annat blivit sponsrad av OKQ8.

- Nu har vi har kört race på Tickstabanan med Krutcupen några gånger. Vi har stått som funktionärer till Krutcupen, och då står vi med flaggor och varnar om någonting hänt på banan. Dessutom hade vi vår första ÅMU-dag (motorträff) på Ekbacken i september 2016, och planen är att detta ska bli återkommande Säger Samuel Jansson, ordförande.

De samarbetar mer och mer med Hasse Söderström som anordnar mycket på Krutcupen. Där har det möjlighet att tävla mot andra och mot varandra på Tickstabanan. Emellanåt sker även tävlingar på andra banor i Stockholmstrakten.
Olika evenemang anordnas på Krutcupen och ÅMU får vara en del av det. Bland annat gjordes en tjejdag som ägde rum den 24 november 2016. Där fick tjejerna chansen att vara med på en utbildning med Annie Seel och sedan tävla på banan. Annie Seel är en svensk rallyförare och hon är en av de mest meriterade motorkvinnorna inom både MC och bil.
Under tjejdagen fick killarna mecka med bilarna som Krutcupen äger. Dagen innan var det ett folkrace med många olika team där även ÅMU deltog.
Marcus Enlund lämnade nyligen in en ansökan om bidrag för ÅMU till Österåkers kommun. Detta gick igenom och det gjorde att de fick chansen att vara med på en bilsports-vecka under sportlovet 2017.
Framöver jobbar ÅMU bland annat för att planera ÅMU-dagen på Ekbacken 2017.

Clara Lindström
Ungdomsreporter

 

Fritidsgårdarna anordnar motorvecka för våra ungdomar i sommar

UNG IDAG Tisdag-Fredag Vecka 26 anordnar våra fritidsgårdar en motorvecka på Ticksta folkracebana i Rimbo för alla intresserade ungdomar mellan 15-17 år.

Läs mer...

Summer Break – Fritidsgårdarnas nya sommarsatsning

Läs mer...

Motorförening för ungdomar

UNG IDAG Åkersberga Motorburen ungdom, eller ÅMU som de kallar sig är en förening för motorintresserade ungdomar som startades för ungefär ett år sedan.
Föreningen grundades då Samuel Jansson, som nu är ordförande i ÅMU, ville få bort stämplingen som många ungdomar i Åkersberga hade fått.

Läs mer...

Ungdomssatsning börjar......Nu!.

UNG IDAG Vi har under en tid varit på jakt efter ungdomar som vill skriva om deras tillvaro utifrån deras egna synvinkel. Detta under parollen Ungdomar för Ungdomar. Och genom ett samarbete med kommunens fritidsgårdar är vi nu glada att kunna presentera vår första Ungdomsreporter.

Läs mer...

Fifa 17 turnering avgjord på Facklan Bio

UNG IDAG Under novemberlovet avgjordes en stor E-sport turnering för ungdomar på Facklan Bio. De var efter att några ungdomar frågat kommunens två fritidsfältare Agnes Sturmhöwel och Jerry Wallén om de inte kunde fixa en turnering i Fifa 17 på lovet som Jerry, tidigare varit verksam i Märsta, förslog att ungdomarna skulle göra detta själva under deras inflytande. Han gav dem även förslaget att göra detta på storbild, som man sedan flera år gör i Märsta. Och ungdomarna Yosef Amer och hans kamrater nappade på detta.

Läs mer...

Mia och Jesper Parnevik lanserar eget vin

MAT&DRYCK Vi har blivit vana att se dem i rutan i succéprogrammet Parneviks, men när lamporna slocknat finns det tid till att utforska annat som intresserar.

Läs mer...

Skottkärra i ett socialt experiment

SAMHÄLLE En skottkärra fylld med blommor kan för närvarande ses på olika platser i kommunen. Det är Solkattens fritidshem som tagit inspiration från Nynäshamn i ett socialt projekt där tanken är att den som vill ska förflytta kärran runt i kommunen och sedan lägga upp det på nätet.

Läs mer...

Valborg i Österåker 2017

EVENEMANG Österåkers hembygds- och fornminnesförening bjuder på traditionsenligt valborgsfirande med start klockan 18.30.

Läs mer...

Debutroman av Lotta Holmgren

Vad händer när människor bestämmer sig för att hämnas? Är det sant att kärleken är störst av allt och kan brott löna sig?
I boken "Kommunalrådet som försvann" berättar Lotta Holmgren om staden Lillängen, där kommunalrådet plötsligt försvinner en dag.

Läs mer...

Österåkers Kulturpris 2016 gick i år till Bo Zetterlund

Läs mer...

Fritidsgårdarna Österåker

Tråsättragården
Sjöfågelvägen 1
18461 Åkersberga
08-540 815 70


Bergagården
Lennart Neckmans väg 12
184 38 Åkersberga
08-540 815 78


Solskiftet
Solsiftesvägen 6B
184 86 Åkersberga
08-540 81568


Ljusterögården
Ljusterö Skola
184 97 Ljusterö
08-54081196

Läs mer om Fritidsgårdarna och deras arrangemang här.

Evenemang för unga

Kul (på) tur

Vi är en förening för dig som vill ut på äventyr. Man har bland annat vandrat i Kebenekajse och planerar varje år för något nytt.
Föreningen jobbar i samarbete med Fritidsgården Österåker.

Du hittar deras Facebooksida här

Tjejjouren Bellis

Vi finns till för dig som definerar dig som tjej. Vi lyssnar på problem och funderingar, både stora och små kring allt vad livet innebär. Vi utgår från egna erfarenheter och bidrar med stöd och råd.
Vi på tjejjouren Bellis har tystnadslöfte.
Med oss kan du chatta på söndagar mellan 18.00-21.00 eller maila på kontakt@bellis.tjejjouren.se

ÅMU - Motor


ÅMU - Åkersbergas motorburna ungdom är en motorförening för alla motorintresserade ungdomar mellan 15-25 år.
Föreningen drivs tillsammans med Bergagården och har sin träffpunkt där.