Banner Prime One AB

lag och rattNya lagar 2013

samhälle Från och med den 1 juli träder nya lagar i kraft. Här är några av de mest uppmärksammade.

 • Lärare kan skaffa leg

Förste lärare. Det är det nya karriärsteget som införs i sommar. Det krävs en examen på forskarnivå och yrkeserfarenhet för att kunna bli legitimerad förste lärare.

 • Olagligt att fotografera

Kränkande fotografering är från och med förste juli brottsligt. Exakt vad det innebär är i stor utsträckning upp till rättsväsendet att avgöra men grundprincipen är att det blir förbjudet att fotografera personer som vistas på privat plats om det inte motiveras av syftet.

 • Fler övervakningskameror

Det är följden av den nya lagen om kameraövervakning. Det blir i större utsträckning tillåtet att montera kameror i butiker, inom kollektivtrafiken och i parkeringshus.

 • Mer pengar till utsatta familjer

Familjer som har fått försörjningsstöd en längre tid kan få behålla sitt bidrag även om de får lön. I fortsättningen kommer beräkningar göras på 75 procent av pengarna som tjänas. Reglerna gäller under två år, sedan räknas försörjningsstödet på hela lönen.

 • Hårdare straff för pedofiler

Det lägsta straffet skärps från sex månader till ett år. Dessutom kommer fler typer av sexuellt övergrepp att klassas som våldtäkt då lagtexten skärps.

 • Papperslösa får rätt till vård

Därmed får de samma rättigheter som asylsökande i Sverige. Papperslösa barn får samma rätt till vård som barn med svenska pass.

 • Kravet på sterilisering vid könsbyte slopas

Tvångssteriliseringen skrotades redan i fjol men lagen träder i kraft först i sommar. Enligt riksdagen har det varit tveksamt om den tidigare lagen varit i linje med internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter.

 • Papperslösa barn får gå i skola

Utöver vård får alltså barnen rätt att gå i skolan precis som barn med uppehållstillstånd eller som är asylsökande. Däremot omfattas de inte av skolplikten.

 • Beväpnade vakter

Svenska redare och fartygsägare får anlita beväpnade vakter. Syftet är att undvika kapningar av pirater i främmande farvatten.

 • Mer matte i lågstadiet

Nu blir det över 1000 timmar matte per år. Dessutom införs ett krav att undervisningen i kärnämnena svenska (även som andraspråk), engelska samt matematik inte får begränsas.

 • Tillstånd ska minska assistansfusket

Det kommer krävas tillstånd för att jobba med personlig assistans. De ekonomiska kraven skärps också för företagare i branschen. Syftet är att minska antalet oseriösa aktörer på marknaden.

 
Och här är de andra lagarna som träder i kraft.
 
 • Ett särskilt EU-tillstånd, det så kallade blå kortet, ska utfärdas för tjänster där de som är kvalificerade tjänar 150 procent av den genomsnittliga lönen i Sverige.Arbetsgivare som anställer utlänningar som är här illegalt kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år.
 • Även de med bristande äldre studieresultat kan få studiemedel i fortsättningen efter en lagändring som träder i kraft under sommaren.
 • 50 år gamla servitut skrivs ur fastighetsregistret.
 • Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs från sex till nio månaders fängelse.
 • Straffet för insiderhandel skärps. Detta efter ett EU-beslut om marknadsmissbruk vid handel med el och gas.
 • Inflyttade EU-medborgare ska anmäla att de flyttat till Sverige. Anmälan måste ske tre månader och en vecka efter att de anlänt landet.
 • Förbudet mot att förfalska elektroniska handlingar förstärks. Efter lagändringen innebär att digitala handlingar betraktas som urkunder.
 • Straffavgiften för fuskbygge kan sänkas. Det blir därmed möjligt att minska böterna om överträdelsen inte anses som grov.
 • Det blir tillåtet att hyra ut bilar i Sverige även om uthyraren inte är skrivet i landet. det räcker att personen är bosatt inom Europeiska samarbetsområdet – det vill säga Europa exklusive forna Jugoslavien och Schweiz.
 • En ny lag om hur personuppgifter från EU-länder, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein ska hanteras börjar gälla.
 • Insynen i partibidragsnämndens arbete ska öka med en ny lag som börjar gälla i sommar.
 • Landsting och kommuner måste i framtiden samordna sina insatser för missbrukare.
 • Den som säljer smink som inte uppfyller EU:s kvalitetskrav kan från och med i sommar dömas till fängelse i upp till två år.
 • Reglerna för förvaltningsdomstolarnas processer ändras. Finansinspektionens och Riksbankens beslut ska överklagas till förvaltningsrätten och inte till kammarrätten.

Källa: Aftonbladet.se

 

Kommentarer inaktiverade.

Fler nyheter

Lunch till förmån för utsatta flyktingbarn och gravida

VÄLGÖRENHET Sex kvinnliga entreprenörer och företagare från Vaxholm och Åkersberga kommer under två dagar står i en Foodtruck och laga och servera lunch. Allt man samlar in går oavkortat till Baby Nest Foundation Sweden som åker ner till Turkiet och för att hjälpa behövande på plats. Två av initiativtagarna är Jeanette Sangfeldt från Klappbryggan och Malin Lönneberg från Desserthatverk Österåker. Torsdag 1 oktober mellan 11-14 står man på Storängstorget i Åkersberga.

Läs mer på deras Facebookevent


parnevik_strandellDikten ”Invandrarna” har tonsatts

Kultur & nöje Dikten ”Invandrarna” som Bosse Parnevik skrev 1992 med anledning av ”Lasermannen” beskjutningar har nu tonsattas av Lars Beijbom och gett ut som ”Invandrarvisa”av artisten Anita Strandell. Dikten kunde första gången höras på en manifestation mot rasism i Österåker där Bosse Parnevik blivit ombedd att hålla några ord. Dessa ord blev istället en dikt som fått ett starkt fäste på sociala medier och som har delats över 15.000 gånger.

Allt har gått fort. För bara ett par veckor sedan bestämde sig Anita för att spela in och tonsätta texten med anledning av nuvarande flyktingsituation. Anita ringde sedan upp Bosse som fick lyssna på nyinspelningen och han tyckte direkt att man fått till det rätta stuket. Tillsammans har Strandell och Parnevik även skapat Facebook-gruppen ”Invandrarvisa” för välgörande ändamål med insamling till FN:s flyktingorgan UNHCR.

-Våra känslor är väldigt starka och texten känns i högsta grad aktuell, vi vill bidra och belysa ämnet med det vi kan göra för den pågående flyktingkrisen. Intäkterna för ”Invandrarvisa” kommer att gå till förmån för den akuta flyktingkatastrofen och till FN:S flyktingorgan UNHCR, säger Anita Strandell och Bosse Parnevik.


FireShot Screen Capture #035 - 'MittÖsteråker' - mittosteraker_primeone_se

 

 

 

 

 

 

Snart är det dags!

Nu är det nära. Snart lanserar vi vår nya, snyggare och bättre Mitt Österåker.se. Vi blir då responsiva, vilket innebär att vi även går att läsa på telefon och platta. Ni kommer att känna igen er, men märka förbättringar i design. Vi lanserar också nya undersidor som t.ex Österåkers histora, Näringsliv, Skärgård och Play, där vi samlar filmer och TV inslag gällande kommunen på samma sida.
Vi söker även sponsorer . Är det av intresse så hör av er till redaktionen@mittosteraker.se, så hör vi av oss för ett förutsättningslöst samtal.


SedlarBiograf Facklan får ekonomiskt stöd

NÖJE & KULTUR Biograf Facklan är en av de biografer som kommer att få del av de 25 miljoner kronor som nästa år ska delas ut till biografer på mindre orter i hela landet.
Anledningen är att kulturdepartementeti i våras sa upp det filmavtal som har reglerat svensk film de senaste 50 åren. En ny helstatlig filmpolitik ska sjösättas från och med 2017 och finansieras genom en momshöjning på biobiljetter, från sex till 25 procent.
Och för att det inte ska drabba biografer på mindre orter har regeringen beslutat at ge bidrag till 50—60 stycken momspliktiga så kallade gröna biografer, anslutna till såväl Riksföreningen Biograferna som Biografägareförbundet. Svenska filminstitutet får det praktiska ansvaret för att dela ut stödet på 25 miljoner kronor om året under 2016-2019.

– Vi drar i gång redan under nästa år för att de här biograferna ska vara redo inför momshöjningen 2017, men också för att kunna utveckla och starta fler biografer runt om i landet, det har vi kalkylerat att medlen ska räcka till, säger säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Källa: Nyhetsverket


astronaut 2Astronauter på besök i Åkersberga

nyheter Den 20-27 september besöker 100 astronauter från hela världen Stockholm där de håller sin årliga Planetary Congress. I samband med detta är 40 skolor i Mälardalen uttagna att få ett besök från några av astronauterna och en av dem är Österåkers gymnasium. Så den 23 september får man besök av Sergei Zalyotin, Ryssland och Pam Melroy, USA.
Det är den svenske astronauten Christer Fuglesang som bjudit in sina astronautkollegor i Association of Space Explorers, ASE, till Stockholm. En återkommande programpunkt under ASE-kongresserna är att en dag avsätts till att möta allmänheten, denna gång bland annat i en föreläsning på Kulturhuset i Stockholm. Dessutom får 40 gymnasieskolor runt om i Mälardalen besök av astronauter.

– Vi vet att astronauter är goda inspiratörer och det vill vi använda till att öka intresset för naturvetenskap och teknik, särskilt bland unga. På Rymdstyrelsen har vi ett pågående arbete där Christer Fuglesang besöker elever i årskurs åtta i hela Sverige, från norr till söder. Nu har vi valt att rikta in oss på gymnasiets naturvetenskapliga program och gensvaret har varit mycket positiv. Förväntan är stor hos både elever och lärare, säger Olle Norberg, generaldirektör för Rymdstyrelsen.


Foto Tove Larris

Foto Tove Larris

Pettson och Findus på Berga teater

TEater På lördag kan du se den sångglada föreställningen Pettson och Findus på Berga teater.
Föreställningen, som är knappt 40 minuter lång, startar 14.00 och riktar sig till barn 5-9 år och deras familjer
Pettson och Findus tar publiken med storm genom många av de populära figurernas roligaste påhitt: när de tältar, sätter köttbullar, skrämmer räv och försöker baka pannkakstårta. Och publiken får vara med och sjunga mest hela tiden.

Föreställningen bygger på Sven Nordqvists älskade barnböcker som Bröderna Slut gjort till musikteater
Som Pettson ser vi Sven Hedman som spelat den populära figuren ändå från starten och också skapat den grammisbelönade musiken. Fanny Wistrand är katten Findus. En hel ”hönsorkester” hjälper till att skapa den rätta stämningen. Under konserten får barnen chans att se och höra alla instrument i blåsorkestern.

Barn: 50 kr
Vuxna: 100 kr

Förköp på Österåkers bibliotek.
Ev resterande biljetter säljs i samband med föreställningen (Obs: endast kontant betalning)
Arrangör: Österåkers kommun i samarbete med Länsmusiken


ICA butiker till förmån för våra mjölkbönder

KONSUMENT Från och med måndag 21 september och 6 månader framåt kommer våra ICA butiker tillsammans med LRF att införa en mjölkkrona. Det innebär att du som kund har möjlighet att skänka en krona för varje köpt enlitersmjölk till våra mjölkbönder. Kronan är valfri och de kunder som inte vill vara med har möjlighet att avstå.
Dessutom så skjuter ICA in 25 miljoner extra som en grundplåt. Målet är att man efter periodens slut ska ha samlat in 100 miljoner kronor.

Läs mer här


golden-retrieverHundar får egen lekplats

FRITID Nu är det klart. På sociala medier har man under en tid kunnat läsa om bristen av att det inte finns något ställe för hundar att leka av sig på i kommunen. Det har även inkommit ett medborgarförslag gällande detta.
Och nu har man lyssnat på våra invånare. Under hösten färdigställs den första efterlängtade rastgården för hundar i Österåkers kommun. Gården kommer att liga i Säby industriområde och får en yta av 3000 kvadratmeter.
Den som vill kan nu vara med att lämna förslag på vad rastården ska få för namn.
Skicka ditt bidrag med e-post till trafik@osteraker.se eller posta till Österåkers kommun, väg- och trafikenheten, 184 86 Österåker.
Märk brev eller kuvert med ”hundrastgård”.


Oskar Persson Foto: Patrik Kekäläinen

Oskar Persson Foto: Patrik Kekäläinen

Sverigetouren i discgolf avgörs på Hackstabanan

sport & fritidDen 5-6 september avgörs den nationella touren i Discgolf i Hackstaskogen. 80 deltagare, varav 7 från Åkersberga FK, slåss i 6 olika klasser i den sista deltävlingen för säsongen om den totala segern på touren.
15-åriga Oskar Persson från Åkersberga Frisbeeklubb är redan klar segrare i pojkjuniorklassen och har därför valt att prova sina kunskaper i Herrklassen.  I klassen Grandmaster har hans pappa John chans på en tredjeplats, men då krävs en plats bland de tre främsta. Även Oskars lillebror Erik har chansen till medalj i Pojkjuniorklassen  vid en bra placering. De kan alltså bli en bra dag för den inbitna discgolffamiljen Persson.
Finalerna börjar på söndag 14.00

Är du intresserad av att prova sporten eller vill  veta mera så gå in på Åkersberga Frisbeeklubbs hemsida.


”Att flyga till Lesbos tar fyra timmar. För en som flyr från Syrien, tar samma resa ett år”

samhälle Ingen har väl undgått den enorma flyktingkris som råder för närvarande. Syrier och palestinier flyr från kriget och IS i små osäkra gummibåtar för att resa över havet till den grekiska ön Lesbos. Många klarar sig inte.

En av många personer som inte kunde sitta still och bara se på är den ensamstående mamman och Åkersbergabon Cecilie Løken Hesselberg. Den första september startade hon den frivilliga organisationen Röda Hjärtat på Facebook för att genom insamlingar, konserter, events och aktioner hjälpa människor på flykt från krig och förtryck. Och nu släpper hon sitt jobb som professionell flöjtist för en stund för att inom kort resa ner till Lesbos med insamlade förnödenheter som hon fått genom donationer från personer och företag. Resan och boende för sig själv och en tolk bekostar hon själv. Hennes fokus blir på att hjälpa barnfamiljer. Alla hjälpande får en ryggsäck med förnödenheter till ett värde av 400 skr och på plats kommer hon även att köpa nödhjälp, mat och vatten för de pengar som hon samlat in genom sin Facebookgrupp. Så här långt har det blivit 52.000 kronor.

-  Att resa till Lesbos tar för oss 4 timmar. För de som flyr från syrien kan resan till Sverige ta ett år. Inte på grund av brist på pengar, utan för att EUs regler gör det omöjligt för dem att söka visum eller asyl i grannländerna. De måste alltså ta sig till EU på annat sätt än flyg. Oftast till fots genom berg och snår eller i en bristfällig gummibåt över farliga vatten.  Jag har hjälpt en sådan familj här i Stockholm. Därför har jag fått närkontakt med lidandet, hört historier. Det går inte att värja sig.  Det är en hemsk resa de riskerar sina liv för, säger Cecilie.

Sedan tidigare har Cecilie samlat in kläder till barn på våra flyktingförläggningar för att göra det hon kan för att göra livet lite lättare för dem. Och hon är besviken på flyktingklimatet här hemma och att ingenting görs för att hjälpa dem på ön Lesbos.

- Jag har tröttnat på allt media skriver om främlingsfientlighet i Sverige och att väldigt få ledare inom EU gör något för att rädda alla som flyr från kriget i Syrien.  Katastrofen är enorm och det finns inget apparat att ta emot dem, säger hon.

Tusentals flyktingar är strandsatta på ön Lesbos för närvarande. Många är väldigt illa däran. Går det att förbereda sig för vad som väntar där nere?

- Jag är nog inte beredd på de hemska scener med döende barn och vuxna som jag troligen kommer att få vara med om. Jag har inte någon sjukutbildning, men jag har inget val. Jag är en medmänniska, och jag gör det lilla jag kan. För det är omänskligt att låta bli.

Vill du hjälpa Cecilie eller veta mer kan du gå in och gilla hennes Facebooksida Röda hjärtat. Du kan också gå in på  Vi gör vad vi kan,  eller Facebooksidan Vi hjälper. Där står allt om hur du gör för att bidra.

 

Magnus Abelsted
redaktionen@mittosteraker.se

 


Åkersberga brandstationFörsta spadtaget för ny brandstation

samhälle Fredagen den 4 september togs ett första spadtag för en helt ny brandstation i Åkersberga.
Den nya brandstationen ska byggas på Näsvägen 25 i Åkersberga och beräknas vara klar vid årsskiftet 2016/2017. Den kommer att ersätta nuvarande brandstation i Åkersberga centrum och inrymma både brandförsvar och ambulansverksamhet.

– Det är otroligt roligt att få sätta spaden i marken för en ny och ändamålsenlig brandstation, en av de viktigaste funktionerna i samhället. Det är ett ypperligt läge för en ny brandstation vid den nya infarten till Kanalstaden, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Den nya brandstationen kommer att byggas och ägas av Österåkers kommun genom kommunens fastighetsbolag Armada.


Greve Douglas stämmer staten

nyheter Efter en tio år gammal tvist stämmer Carl Douglas nu staten genom Trafikverket på drygt 8,6 miljoner kronor. Orsaken är att han inte anser sig vara tillräckligt kompenserad efter att staten lade beslag på hans mark för tio år sedan.
I stämningsansökan som lämnats in till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt framgår att marken som Trafikverket lade beslag på bland annat brukade husera en driving range, som inte har gått att flytta och därmed är förlorad.
Läs hela artikeln på DN Ekonomi


Finalister till Blå vågen stipendiet

Kultur & Nöje På den årliga Blå vågen banketten – som gick av stapeln under torsdagen – beslutades det vilka fem kandidater som till slut gick till final och som fortfarande har chansen till stipendiet på 100.000 kronor. När juryn, bestående av kommunala politiker och tjänstemän, näringslivsrepresentanter, Kanalens dag arrangör, Lions Club Österåker, Österåkers lucia, allmänheten, tidningen Kanalen/Fix medias medarbetare och tidigare stipendiater,  hade överlagt stod det klart att det blir Kulturföreningen Livat, Kulturföreningen i Österåker, Österåkers konstförening, Åkersberga bollklubb och Trälhavets båtklubb som får göra upp om summan och Blå vågen statyetten. Rersultatet redovisas på Kanalens dag.


Fler toaletter i Åkersberga centrum

samhälle Kritiken har varit stor på sociala medier kring bristen av toaletter på offentlig plats i Åkersberga centrum. Men nu verkar Citycon ha tagit åt sig av kritiken. Flera intressenter, däribland Citycon och ICA Kvantum, har, under ledning av näringslivschef Lotta Holgren,  gått tillsammans i en arbetsgrupp för att arbeta fram ett mer trivsamt torg. Och under ett möte på tisdagen beslutades det att man kommer att göra toaletten på övre plan avgiftsfri. Man kommer också att renovera och återigen öppna upp den toalett som tidigare fanns mitt emot Hi Sport på plan två. Dessutom avser ICA Kvantum att öppna en kundtoalett.


Bild från kristallen.tv

Bild från kristallen.tv

Flera nomineringar till årets Kristallen pris

nöje Den svenska TV världens finaste pris – Kristallen, går av stapeln den 30 augusti. Och flera personer med anknytning till Österåker har chansen att erövra det åtråvärda priset. I kategorin årets realityprogram finns Parneviks med bland de nominerade. Därifrån har även Mia Parnevik chansen till priset för årets TV personlighet. Det program som uppdrag granskning gjorde om Österåkers kommun är nominerad i kategorin Årets granskning och Carina Berg, som är född och uppvuen i kommunen finns med i två kategorier. Årets programledare och Årets realityprogram med Berg & Meltzer i Europa, där man alltså ställs mot Parveviks. Dessutom är tre av Åkersberga Reyns profiler, Joanna Eriksson, Jennie Virta och Jonathan Blom-Ramel med i Partaj, som är nominerade i kategorin Årets humor.
Program börjar sändas 20.30 i kanal 3.

Vill du läsa mer om Kristallen kan du göra det här


Heavenly Ink i TV4s morgonsoffa

PLAY Fler tatuerar sig idag, jämfört med för några år sedan. Men med intresse följer även oeriösa tatuerarare med bristande kunskaper. Många köper även egna maskiner och gör detta i sin hemmiljö. Något som i sig är ett stort problem. Detta har inneburit att fler och fler nu besöker tatuerare för att ta bort den tatuering, som inte riktigt blev som man hade tänkt.

Jens Bergström och Camilla Hanve från Heavenly Ink besökte idag morgonsoffan i TV4 för att prata om problemet.


SluggerNy Video med SLUGGER

MUSIK Det Åkersbergabaserade bandet SLUGGER har i dagarna släppt sin första video, producerad av Johan Michels. Stalker, är en  låt som pendlar mellan rock och 60-talspop och på sociala medier har den rönt stor succé. Bandet hette tidigare Jonas The Band på grund av att alla hade samma förnamn. Men då Håkan Landfeldt tog hand om sången gick det således inte längre att heta det, så bandet döptes om till SLUGGER. Bandets musikstil svingar från rockens alla håll. Något man som lyssnare kan upptäcka om man går in och lyssar på deras debutplatta på Spotify. Där kan du även höra låtarna Dance och Sinners list. Medlemmar är/har tidigare varit aktiva i band som: Flow, Fabriken, Coca Carola, Moor, Regn m.fl . SLUGGER består av: Jonas Winberg Gitarr & Sång, Jonas Mårtensson Gitarr & Sång, Håkan Landfeldt Leadsång & Gitarr, Jonas Mellberg Bas & Sång och Jonas Fäldt Trummor.

Det går att följa dem både på facebook och Twitter.


Bild från Svensk press.se

Bild från Svensk press.se

Bakluckeloppis i centrum

nöje Nu startar loppissäsongen i Åkersberga centrum. Söndagen den 12 juli kan man för första gången för i år fynda i parkeringsgaraget vid Folkets Hus. Följande datum är 23 aaugusti och 20 september.

Vill du vara med och sälja något kan du anmäla dig här.


Anna Särud, Alberto Mena, Jennie Virta och Malin Virta Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Anna Särud, Alberto Mena, Jennie Virta och Malin Virta Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Åkersberga Revyn gjorde succé på Ekbacken

nöje Fredagen den 3 juli blev en kväll då Österåkersborna fick vara med om en bit historia.  Åkersberga Revyn frångick då sin sedvanliga revy till förmån för en 50-talskväll för alla åldrar på Ekbacken. Tanken med kvällen var att förvandla Ekbacken till en folkpark anno 1953 med allt vad det innebär. Och om man säger att det blev succé, så uttrycker man sig milt.
Kvällen hade en utsatt start på 18.00, men redan vid 16-tiden tog de första besökarna plats i gräset för att få en så bra plats som möjligt. Ängen fylldes sedan på av en strid ström av besökare som ville vara med att uppleva denna historiska kväll med musik, dans och lite spex. Uppskattningsvis var runt 1100 personer på plats under kvällen.
Och det var ett gäng otroligt glada och lättade revyare som kunde sammanfatta kvällen efteråt.

- Vi säger bara wow, tack till alla som kommit hit och gjort denna kväll. Vi är överväldiga och otroligt glada över er respons, säger man unisont när sista numret ljudit ut från den fantastiska orkestern ledd av kapellmästaren Kevin Martinez.

Idén till detta började som ett frö från Jennie Virta och Alberto Mena om att man ville göra något annorlunda. Gärna på sommaren.

- Vi var ett gäng i Åkersberga Revyn som tyckte att detta var en jättekul idé och något som vi skulle kunna göra något bra av, säger Alberto Mena, som tillsammans med Anna Särud och Malin Virta producerade denna kväll. 50-talsmusiken är en härlig epok med många bra låtar som många känner igen, säger han. Det är också en tid som är full av visuella element i form av härliga kläder och bilar. Vi valde därför detta till vårt mål för kvällen. Malin, Anna och sångansvarige Jennie Virta drog sedan med Magnus Franzén, Annette Fahlkrantz, Micke Helgeson, Martin Månsson, Jonatan Blom Ramel, Kristina Ahllinder, Jessica Dahlkvist och Heidi A Åman i sin ensemble och i mars satte repetitionerna igång.

Och detta kan sägas vara ett mycket bra val av tema. Den strålande solen, härliga musiken, fantastiska dansarna och aktörerna och inramningen i form av en Folkpark anno 1953 gjorde att ingen gick besviken härifrån. Och detta var en kväll för alla. Barnen kunde hitta fiskdamm, ansiktsmålning, tillverkning av ballongfigurer och hoppborg. Försäljning av sockervadd, glass, popcorn fanns och i serveringen ringlade kön lång. Men detta var inte allt. Man hade även en tävling om bästa klädsel, som vanns av Pia Lefrell, buggkurs, lotterier för både barn och vuxen, och möjlighet till att spela kubb för den som ville. Dansbanan var dessutom fylld till bredden under hela kvällen.

- Vi är alldeles överväldigade, rörda och tacksamma över detta mottagande, säger Anna Särud. Och man kan skönja en tår i hennes öga. Det är så många som har jobbat så hårt för detta. Vi har lagt all ledig tid och mer på detta och vi är så otroligt stolta över alla som varit med att göra denna kväll, säger hon. Detta var mer än vi hade kunnat drömma om. Vi vill samtidigt passa på att tacka alla andra som varit med att göra denna produktion. Utan dem skulle vi inte kunnat ro detta i hamn.

På frågan om detta nu kommer att bli ett traditionsenligt evenemang svarar man:

- Vem vet. Ingenting är omöjligt. Vi har definitivt fått mersmak och idéerna har redan börjar snurra i huvudet. Inom kort ska vi utvärdera kvällen. Men först blir det semester.

Reds. anmärkning: Borde man egetligen inte döpa om Ekbacken till Ekbackens Folkets Park

 

DSCa_0145Magnus Abelsted
Redaktionen@mittosteraker.se


kommungranskarnaUppdrag granskning – vad hände sen

nöje Sedan Uppdrag granskning var i kommunen och bevakade bygget av en båthall i Tunaviken har det rått en febril aktivitet i kommunen, Många har tyckt i ämnet både på sociala medier och över en konversation, men vad har egentligen hänt sedan inslaget sändes? Det kan du få reda på om du sätter på SVT den 15 juli 20.00. Då sänder Uppdrag granskning ett uppföljningsprogram på inslaget.
Det återstår att se om åsikterna är lika många efter detta inslag.


mobilibilwebb_23Trygghetstelefon 0900- 888 02 40

samhälle Visste du att Österåkers kommun har en trygghetstelefon dit du kan ringa om du känner dig otrygg i kommunen. Bevakningsföretaget Prevendo svarar och kan guida dig genom situationen eller platsen. De har också möjlighet att komma till platsen för att till exempel lugna ner stämningen. Numret till trygghetstelefonen är 0900- 888 02 40. Lägg in det i din telefon.
Telefonlinjen är öppen varje dag mellan klockan 20.00 till 06.00. Samtalen är kostnadsfria.


gunilla_granbomNy bok av Gunilla Granbom

kultur&nöje En ny bok av en av kommunens många författare har nu hittat till handeln. Månuret är del två i serien Hemligheten i Haga skriven av Gunilla Granbom, från Ljusterö. I den första delen hittar två tioåriga flickor, Emma och Susanna, en märklig ekrot i Hagaparken i Solna. Det visar sig att roten är magisk; det är en trollrot som fungerar som en portal till andra tider. Kryper man under den vid midnatt i fullmånens sken kan man hamna i en annan tid. Flickorna får uppleva en månad under hösten 1791 och dras in i ett äventyr som kommer att sträcka sig fyra böcker framåt.

När författaren Gunilla Granboms huvudpersoner har hittat trollroten kan allt hända. De kan resa vart de vill i historien och alla möjligheter öppnar sig. Gunillas förhoppning är att barn som läser hennes böcker får en spännande ingång till historien som de har glädje av genom livet.

Gunilla Granbom är språkkonsult i svenska, just nu som webbredaktör på Stockholms dramatiska högskola. Hon arbetar med texter och håller kurser i exempelvis klarspråk och retorik. Det blir mycket tid framför datorn, så ibland tar hon med sig block och penna och promenerar i Hagaparken och skriver under ett träd eller på ett kafé. Andra intressen är musik, konst och teater, och förstås, viktigast av allt: att läsa.

Om Hemligheten i Haga: ”Författaren bygger en spännande historia med en tilltalande blandning av fantasy med historisk förankring och ett samtida vardagsliv ur ett barns perspektiv. Historiska personer och händelser är trovärdigt invävda i historien samt korrekt återgivna. Såväl personer som miljöer skildras levande och får historien att lyfta. Små fragment som placerats ut under historiens gång återkommer mot slutet och får var och en sin självklara förklaring. Det här är en historia med stark berättarglädje som skapar nyfikenhet hos läsaren.” Ur lektörsomdömet från Bibliotekstjänst 3 oktober 2013/Sofia


midsommarMidsommar 2015

FIRANDE Midsommarafton står för dörren och detta går att fira på flera ställen i kommunen. Här är några av de ställen ni kan besöka.

 

Ekbacken
Traditionellt firande mellan klockan 13 – 16.
Lotteri, trekamp, fiskdamm och servering.
14.30 Stången reses följt av dans kring midsommarstången under ledning av Helena Hillgren från Österåkers folkdansgille.
Arr: Österåkers kommun, Österåkers Folkdansgille, Österåkers hembygds- och fornminnesförening, Åkersberga Basket.

Flaxenvik
14.30 Samling för att klä midsommarstången Ta gärna med dig blommor.
14.45 Café öppnar. Lottförsäljningen startar.
15.00 Stången reses och dansen börjar!
15.15 Fiskdamm för barnen (gratis), vinstdragning i lotterier!
Arr: Flaxenviks Tomtägarförening!

Domarudden
Sång och dans runt Midsommarstången.
12.00 Stången reses, Linda och Björn Rapp leder dansen.
Öppet 10-15

Strandängen, Österskärs havsbad
10.00Midsommarstången kläs. Ta gärna med egna blommor
13.00 Resning av stången följt av dans, lekar och tävingar för barnen.
Dagen avslutas med en dragkamp.

Nässlingen
Kom och fira midsommar som traditionen bjuder, med jordgubbar, sill och dans kring stången.
11.30 Resturang Svarta Malin öppnar. Sill, öl och annat gott står på menyn.
12.00 Alla är välkomna att vara med att klä och resa stången.
14.00 Traditionell midsommarfirande med lekar och sånger för barn.
16 & 21 Live musik på Svarta Malin av Wilson från Norrtälje.

Så här kommer du dit

 


Rastgård för hundar på gång

kommun Det har varit många turer och åsikter kring en rastgård för hundar i kommunen. Men nu börjar det ordna sig. Enligt Väg- och trafikenheten planerar kommunen att anlägga en hundrastgård mellan Slussbrovägen och Sankilsvägen. Planen är att gården stängslas in med 1,5 meter högt staket med underkrypningsskydd. Rastområdet planeras att innehålla belysning, bänkar och bord, latrinpåsa och soptunna. Just nu pågår en upphandling i ärendet och så fort något är bestämt vidarebefordrar vi det här.


Almgrens-bussBadbuss även i år

sport&fritid Det är nu klart. Förra årets populära badbuss till Domarudden kör även denna sommar.
Bussen går på tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar från den 16 juni till den 16 augusti. På förmiddagen går bussen från Åkersberga klockan 10 och 12 till Domarudden. På eftermiddagen går den från Domarudden till Åkersberga klockan 14 och 16.    
Hållplatser är Åkersberga station 635/623, Sörgårdsvägen, Norrgårdsvägen, Alceahuset, Oxenstiernas väg, Åkerstorp, Össebyvägen, Båtstorp, Solskiftesvägen (i riktning mot Domarudden ligger hållplatsen cirka hundra meter in på Solskiftesvägen mot Solskiftesskolan), samt Domarudden.
Bussen har plats för runt 22 passagerare, barnvagnar och rullatorer. Chauffören hjälper dig om du behöver. Vill du åka med rullstol beställer du resa av bussbolaget minst en dag i förväg på telefon 08-542 412 55, telefontid måndag-fredag klockan 07.30-16.30, lördag till söndag klockan 10-16.


wdfgew-1024x768Högt spel – Ny film från Bergagårdens teater & film

Kultur&nöje Bergagårdens teaterungdomar är nu på gång med en ny film. Det är den tredje ordningen efter de tidigare Zombies i orten och Luftslottet. Och den här gången satsar man på aktion. Högt spel – med dödlig utgång, kallar man filmen som ska få premiär den 28 augusti. Gänget har spelat in sedan den 8 maj och man går den här gången all in. Skådespelarna har fått gått en grundkurs i stunt för att actionscenerna ska bli så bra som möjligt, men i en scen – där en person ska brinna – togs en riktigt stuntman in.
Regissör och manusförfattare är återigen Magnus G Bergström.

Se mer på deras hemsida och följ projektet på facebook


Segrare i Österåkersmilen. I mitten Hans Hasselgren, ÅSK. Foto: Agneta Johansson

Segrare i Österåkersmilen. I mitten Hans Hasselgren, ÅSK. Foto: Agneta Johansson

Österåkersmilen 2015 avgjord

sport&fritid 1056 glada löpare och 140 fantastiska funktionärer deltog i den 28 upplagan av Österåkersmilen. I år med skillnaden att den gick av stapeln på kvällen. Möjligen var det detta som gjorde att herrsidan i år fick ett fantastiskt banrekord av Abraham Adhanom, som vann i överlägsen stil på fantastiska 29.35. Abraham, som springer för Eskilstuna friidrott, är dubbel SM-vinnare av Terräng-SM samt vinnare av SM-milen i Malmö.
På damsidan blev det äntligen seger för Dace Landström på tiden 37.08. Dace bor i Österåker, men tävlar för Vallentuna FK.

Hela resultatlistan och mer information kan du läsa här

 


Fotograf: Adam Falk

Fotograf: Adam Falk

Tråsättraklass på Petters nya låt

nöje Nyligen har Petter kommit ut med sin nya låt -Leva & dö. Och de snygga barnkörerna på låten är gjorda av klass 8mu i Tråsättraskolan.
Producenten Christian Walz, som har Åkersbergaanknytning och som just nu arbetar med Petter, var tidigare i vår på skolan och hjälpte eleverna med deras arbete med att skriva egna låtar. Han passade då på att spela in körerna till Petters nya låt.


StalletLänsmansgården har växt

kultur Länsmansgården har växt ytterligare och den 13 juni är det invigning av det nyrenoverade stallet och ladugården.Program för dagen:
12.00 Tal av Kommunalråden Michaela Fletcher och Mathias Lindow
14.00 Invigning av Gösta Wernerutställningen med samtal kring konstnärens liv och konst

Musik och sång samt en Länsman på plats. Visning av renoveringen under hela eftermiddagen.
För barn har man tunnbrödsbakning och en tipsrunda.


SverigeSveriges nationaldag 6 juni

evenemang Dagen är fylld av aktiviteter för både barn och vuxna. Bland annat kan den som vill fira vår Nationaldag på Ekbacken i Åkersberga. Arrangörer är  Österåkers kommun i samarbete med Österåkers hembygds- och fornminnesförening

Dagen inleds 14.00 med musikunderhållning av elever från Österåkers musikskola, Popskolan och Musikhuset. Kammarkören Non Silentium under ledning av Urban Westerlund bjuder på sång liksom Åkersberga revyn.

Tal av Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande samt Gunnar Winberg, Österåkers hembygds- och fornminnesförening. Lions stipendieutdelning.

Dagens gästartist är Sofia Karlsson, folksångerskan som blev känd för en stor publik med sina tolkningar och av Dan Andersson-texter. Hennes genombrottsskiva ”Svarta ballader” (2005) sålde över 100 000 album. Efter år av turnerande, fler albumsläpp, listplaceringar, guldskivor och till slut totalt fyra svenska Grammispriser är Sofia Karlsson åter tillbaka med nytt material. Nu spelar hon för första gången i Åkersberga.
Medtag matsäck och ta en picknick i gröngräset.

Musikskolans dag inleds 11.00 på Storängstorget och där kan du se underhållning från våra musikaliska elever både inne och ute.
Här finns program för dagen.

Du kan även ta en tur till Tuvavallen i margretelund där ÅBK-dagen 2015 går av stapeln mellan 9-23. Matcher blandadas med ponyridning, musik, film- och barndisco och ett kvällsfirande.
Här kan du se hela programmet


Bild: Magnus Abelsted/Mitt Osteraker.se

Bild: Magnus Abelsted/Mitt Osteraker.se

Österåkersmilen 2015

sport&fritid Den 5 juni kan du se den 28 upplagan av Österåkersmilen. Nytt för i år är att loppen går på kvällstid.
Loppen utgår från Centrumtorget där man har både start och mål.
Här kan du läsa allt om loppet och få tiderna för start


Desktop3Praliner med smak av Österåker

näringsliv Nu har det tagits ett nytt grepp i marknadsföringen av Österåkers kommun. Detta genom en ask med praliner där varje pralin har smak och utformning inspirerad av besöksmålet det symboliserar.
- Asken bjuder både på fantastiskt chokladhantverk och en presentation av besöksmålen. Den är perfekt både som present och inspiration för en egen utflykt, säger Marie Schinkler på Visit Roslagen

Praliner i Roslagen är ett samarbete mellan Restaurang Solbrännan, Stora Säby Gård, Ekbacken, Domarudden, Länsmansgården, Wira bruk och Siaröforet som tillsammans med pralintillverkaren Coeur de Praline tagit fram varsin lokalproducerad pralin.

- Det började som ett initiativ för att skapa paket och rundturer mellan våra besöksmål, säger Britt Ehrenström på Solbrännan och berättar vidare att pralinasken är ett sätt att få en extra ”twist” på detta rundtursförslag.

Asken innehåller en presentation av både praliner och platser samt en karta.
Torsdagen den 4 juni kl. 14:00 lanseras asken Praliner i Roslagen på Information Österåker (Turistbyrån i Åkersberga centrum). Därefter finns den att köpa på Visit Roslagens turistbyråer i Åkersberga och Norrtälje, samt på besöksmålen som är med i asken.

- Vi hoppas att många kommer upptäcka denna ask med lokala specialiteter som både går att äta och besöka, avslutar Angeli Sjöström på Stora Säby Gård.


Foto: Pickla

Foto: Pickla

VM-premiär för Morgan Jernfast – tuffa förhållanden i Frankrike väntar

sport&fritid I helgen väntar VM-premiär för Morgan Jernfast i racerbåtsportens F4-klass. Tävlingen går i Frankrike och den 18-årige talangen från Österskär i Åkersberga kommer väl förberedd efter ett par helgers testande av den nya båten i Sverige.

– Det har känts väldigt bra på testerna, accelerationen är bättre, båten är stabilare i kurvorna och den går bättre i sjön än fjolårsbåten, säger Morgan som har två heat att se fram emot i franska Epinay i helgen.
– Jag är sjukt taggad, sist jag tävlade i det nordiska mästerskapet vann jag. Nu har vi jobbat hela vintern och jag är otroligt spänd på att se hur vi ligger till internationellt. Kvalet kommer att bli oerhört viktigt. Det kommer att vara ungefär 30 ekipage som ställer upp men bara 18 får starta.

Målet för helgen är att naturligtvis att slåss om så framskjutna positioner som möjligt men framförallt gäller det att samla poäng. Den smala banan i Epinay har en förmåga att kräva sin tribut av deltagarna. Många kommer aldrig i mål.

– Det brukar bli många krascher, dels för att många förare är oerfarna och dessutom gör banans karaktär att det kan bli trångt runt bojarna. Viktigast för oss är att samla poäng så att vi har en bra grund att stå på till nästa tävling i Italien.

Bakom Morgan Jernfasts VM-satsning står det kemtekniska företaget VEIDEC, som har lång erfarenhet av en rad sponsorsatsningar i STCC, drag racing och roadracing genom åren.

Foto: Joakim Tärnström

Foto: Joakim Tärnström

– Det ska bli väldigt spännande att följa helgens tävlingar, säger Rickard Pålsson, VD för VEIDEC. Det är första gången som vi är med på sjön, tidigare har det alltid handlat om asfalt och hjul i någon form. Morgan är en stor talang som vi vill skapa en gemensam plattform tillsammans med. Vi önskar ett stortlycka till i helgen.


Vandrarled uppmärksammas

sport&Fritid Den engelskspråkiga sajten, The Local.se har i dagarna publicerat en lista över de 10 bästa vandrarlederna i Stockholms län. Och där fanns mycket glädjande Trehörningsskogen i närheten av Dommarudden med.

Så här skriver man:

”Detta naturreservat ligger nära Åkersberga och innehåller flera små sjöar mitt i en tät skog av björk och gran. Det är en perfekt tillflyktsort för en övernattning och innehåller två vindskydd. Ta ett dopp i en av de sjöar som värms upp förvånansvärt snabbt i början av sommaren.”

Andra vandringsleder på listan var blanda annat Tyresta nationalpark, Paradiset, Nacka naturreservat och Brunnsviken.

Här hittar du artikeln


Fira förskolans dag den 21 maj

Evenemang Den 21 maj klockan 10.00 firas förskolans dag på Fotbollsplanen bakom Metodverkstan.
Bland mycket annat blir det allsång, Friskis & Svettis, Mini-Röris 1 med Lena Lang Forseth och allsång ihop med dramagruppen UKUMBI och Frida Samulesson.
Barnen kommer även  att tillsammans med vuxna kunna skapa på innergården utanför Metodverksataden.
De som vill får gärna ta med egen matsäck att äta tillsammans utomhus.
Toaletter finns att tillgå i Metodverkstan och Språkverkstan.

Metod- och Språkverkstan kommer efter evenemanget ha öppet hus för er pedagoger som vill göra ett besök.


Transport - farjaFärjeförsök har fått positiv respons

skärgård Ljusteröfärjan har nu i 9 månaders tid på försök gått med 20-minutertrafik dagtid. Och Ljusteröborna är mycket nöjda.

2014 svarade 700 tillfrågade på frågan om vad de tyckte om turtätheten. Hela 94 % var missnöjda. Efter försöket har denna siffra sjunkit till 56 %.

-Detta är i sig inget märkligt. Det vore konstigt om det inte varit så. Sen behöver vi se över så det balanseras mot beläggningen också och vad vi kan se så har biltrafiken inte ökat, säger man på Trafikverket.

Försöket finansierades till hälften av Trafikverket och den andra hälften av Österåkers kommun och har kostat 330 000 kronor totalt. Färjan har nu gått över till sommarturlistan men till hösten ska Trafikverket och kommunen ha fattat beslut kring huruvida 20-minuterstrafiken blir kvar även i framtiden


LekizSlutlekt på lekland

näringsliv Man har tre år i rad blivit korade till Stockholms bästa lekland. Trots detta kommer Lekiz i Åkersberga efter 10 år att stänga sina portar. Sista öppetdagen blir den 24 maj. Samtidigt vill man tacka alla som besökt dem genom åren.
All inredning kommer att auktioneras ut och finns det något som kan vara av intresse så kan du lämna bud här.

- Jag tycker det är jättetråkigt att de får lägga ner. Vi har varit där flera gånger och även haft kalas. Barnen älskar det och vi med. Rent och snyggt, hela, roliga grejer och lagom stort. De kommer vara saknade, säger en av deras besökare på facebook.


Reportage från Uppdrag granskning friat i Granskningsnämden

nyheter Det reportage som Uppdrag granskning visade gällande bygget av en båthall i Tunaviken tidigare i år anmäldes av en privarperson. Anmälaren anförde bland annat att reportaget stred mot kravet på opartiskhet.
Reortaget har nu granskats och friats av Granskningsnämden.
Så här skriver man i sitt beslut:
”Nämnden anser att företrädare för kommunen getts tillräcklig möjlighet att bemöta den kritik som riktades mot dem. Inslaget strider därför inte mot opartiskhetskravet.
Nämnden kan inte heller finna att vad anmälaren anför i övrigt medför att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Källa: Svt.se


marcdechampagne-680x4491Jubileumsglass innehåller alkohol

konsumentinformation Värmen kommer och med den ökar glassförsäljningen. För närvarande kan du bland annat hitta Magnum Marc de Champagne i våra frysdiskar. En smak som GB tagit fram för att uppmärksamma Magnum’s 25 årsjubileum. Det få känner till är att glassen innehåller alkohol. Visserligen är alkoholhalterna låga, men för föräldrar och personer som har problem med alkohol kan det ändå vara bra att känna till.

Glassbolaget GB Glace ägs av storföretaget Unilever. Unilever anser inte att det är olämpligt att ha alkohol i glassen.
– Det är väldigt små mängder, inte mer än i likörpraliner som säljs bland lösgodiset. Man måste äta 31 Magnum Marc de Champagne för att få samma alkoholhalt som av ett glas rödvin, säger Natalie Rovaniemi, nutritionist på Unilever. Vi följer den lagstiftning som gäller i Sverige och EU där vi deklarerar ingredienserna i glassen på våra förpackningar. För att göra det extra tydligt har vi skrivit ut på vår glasskarta att denna glass innehåller en låg halt av alkohol, 0,5 vol.%. , säger hon till tidningen Accent.

Enligt Natalie Rovaniemi finns fler glassorter som innehåller alkohol.
– Bland lösglassen finns romrussin, citroncocktail och limonchello. Minimagnum finns med Baileys och Irish creme-smak, säger hon.

Läs artikel från Accent här


MedeltidsmarknadMedeltidsmarknad på Ekbacken

evenemang Söndagen den 10 maj kl 11-16 arrangeras en medeltidsmarknad för hela familjen på Ekbacken.
Bland mycket annat kan man träffa hantverkare och slöjdare som arbetar med äldre tekniker, prova bågskytte och mjöd, lyssna till medeltida musik och bekanta dig med äldre tiders instrument. Det finns också möjlighet ta gå med på en familjevisning av Ekbackens gravhögar, hoppa i halm och eller prova medeltida spel och lekar. Fritt inträde.

PROGRAM ÖSTERÅKERS MEDELTIDSMARKNAD

11.00 Marknaden blåses in av Per Runberg (Dansbanan)
11.30 Medeltida lekar med Telge Glima (Ängen)
12.00 Familjevisningar av Ekbackens gravhögar med Jennifer Shutzberg, Stockholms läns museum. Samling vid Dansbanan.
12.30 Per Runberg berättar om och spelar på tidiga instrument (Dansbanan)
13.00 Medeltida lekar med Telge Glima (Ängen)
13.30 Da Mi Basia – levande jukebox (Serveringen)
13.45 Familjevisningar av Ekbackens gravhögar med Jennifer Shutzberg, Stockholms läns museum. Samling vid Dansbanan
14.00 Per Runberg berättar om och spelar på tidiga instrument (Dansbanan)
14.30 Da Mi Basia – levande jukebox (Serveringen)
15.00 Medeltida lekar med Telge Glima (Ängen)
16.00 Marknaden blåses av

Dessutom: prova medeltida lekar och bågskytte med stiftelsen Forn-Åker och spelföreningen Rockringen. Gycklargruppen Brightside minglar på området. Testa dina kunskaper i bibliotekets medeltidsquiz och vinn fina bokpriser. Får och halmhoppning från Näs gård, ponnyridning med AdAstra.
Servering från Domaruddens kurs- och friluftsgård.

Arr: Österåkers kommun och Österåkers Hembygds- och fornminnesförening (ÖHF) i samarbete med Stockholms läns museum


Foto: News Øresund – Johan Wessman

Foto: News Øresund – Johan Wessman

Stor satsning på cyklister

Sport & fritid Österåkers kommun har den senaste tiden lagt ett stort fokus på att förbättra för cyklister i vår kommun.
Som ett led i detta gick man tidigare i år ut och efterlyste personer som ville ingå i ett forum vars syfte ska vara att främja cyklistens tankar och åsikter. Detta forum är nu bildat och man kommer att ha ett första möte den 25 maj. Man kommer där att lyssna på  deltagarnas tyckanden och åsikter gällande cykelsituationen i kommunen. Vad är bra och mindre bra och hur kan cyklistens förutsättningar förbättras?

Österåkers kommun genomför också en stor satsning på cykelvägar. Arbete pågår för att knyta ihop kommunens olika delar med gång- och cykelstråk. Störst är arbetet med Åkersbergastråket – ett cykelstråk som sträcker sig från centrala Åkersberga via Täljö och Rydbo vidare till Täby. Cykelstråket är en del av en regional cykelplan som tagits fram i samarbete mellan Trafikverket och kommunerna i Stockholms län. Genom cykelstråket hoppas man kunna erbjuda snabbare och säkrare cykelstråk över kommungränserna så att fler kan arbetspendla med cykel.

Den 6e sptember 2014 arrangerade kommunen en cykeldag för klimatet nere i Åkersberga centrum där våra invånare fick komma till tals om vad man tyckte och tänkte. Det gick också att svara på en enkät om hur kommunen kan förbättra sig. Dessa svar kommer läggas till det nybildade cykelforumets åsikter. Därefter tar man ett beslut om förbättringar.

150508_osteraker_cykelpumpI dagarna har man satt upp en cykelpump nere vid Åkersberga station och denna månad startar en informationskampanj och en rutin som ska göra cykelparkeringarna mer tillgängliga för dem som verkligen behöver dem. Man kommer därför att ta bort de cyklar som stått för länge i cykelställen runt Åkersberga centrum. Rutinen införs enligt lagen om fordonsförflyttning, som även gäller för cyklar. Alla cyklar som står parkerade kommer att märkas upp med en lapp, där ägaren informeras om att de cyklar som finns kvar inom en viss tid och har lappen kvar kommer att flyttas.
Cyklar som uppenbart är skrot, körs till skroten. Övriga flyttas till inhängnat område där de förvaras i 3 månader. Ägaren har under den tiden möjlighet att lösa ut cykeln. Ramnummer eller märkning ska då kunna anges.

Här finns en cykelkarta gällande Österåkers kommun


EkbackenParkteatern kommer till Österåker

nöje Intresset för att erbjuda sommarteater utomhus är stort bland kommunerna i Stockholms län. Därför har Parkteatern och Stockholms läns landstings kulturnämnd startat ett pilotprojekt i ett försök att vidga Parkteaterns verksamhet till andra kommuner i länet. Österåker och Täby är först ut att delta.

Parkteatern har turnerat runt till Stockholms stads utomhusscener i snart 70 år och erbjuder gratis teater, dans och cirkus för både barn och vuxna under bar himmel. Det är ett populärt koncept som lockar stor publik.

– Parkteatern brukar ju beskriva sin verksamhet som en form av skatteåterbäring. Att spela utomhus och med fri entré är ju att sänka tröskeln till kulturen maximalt. Samtidigt vet vi att Parkteatern håller hög kvalitet på sina produktioner. När vi fick erbjudandet att vara med var vi snabba att hänga på, säger Birgit Lindholm, kultursekreterare för Kultur- och fritidsförvaltningen.

– Jag tror många personer i vår kommun har en positiv bild av Parkteatern och gärna skulle se Ekbacken utvecklas till att bli kommunens festplats, säger Mathias Lindow (Fp), Kommunalråd och ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Som kommun vill vi hela tiden pröva olika sätt att tillgängliggöra kultur.

Om pilotprojektet blir lyckat kommer arrangörerna diskutera om projektet ska fortsätta, och i så fall spridas till ännu fler kommuner i Stockholms län.
Österåker har valt att visa Den allvarsamma leken som kommer att spelas på Ekbacken i Åkersberga 19 augusti klockan 18.00. Föreställningen är en tonsatt tolkning av Hjalmar Söderbergs klassiska roman från 1900-talets Stockholm. Det är en minimusikal med inslag av folkmusik och visa.


Foto: Magnus Abelsted/Mitt österåker.se

Foto: Magnus Abelsted/Mitt österåker.se

Valborg

Högtid Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.
Du kan läsa mer om Valborgsmässoafton här

I kommunen anordnar Österåkers hembygdsförening sedvanligt valborgsfirande på Ekbacken med brasa, sång och tal.

Här är programmet:

18.30  Välkomsthälsning
18.30  Österåkers orkester
19.15  Kommunalrådet Michaela Fletcher inviger statyerna i Ekbacken
19.30  Åkersbergarevyn
19.40  Årkersberga kammarkör
19.55  Vårtal av kommunalrådet Mathias Lindow
20.00   ”Vintern rasat ut…” (kören)  ochbrasan tänds
22.00  Firandet avslutas

Servering av korv, kaffe, läsk och glass. Lotteri och chokladhjul.

Fritidsgårdarna är öppna
På valborgsmässoafton arbetar alltid personal från fritidsgårdarna. Bergagården är öppen för ungdomarna, och personal åker ut till platser där barn & ungdomar befinner sig under kvällen.

Valborgsmässoafton ordnas på fler ställen i kommunen. Dessa är dock anordnade av samfälligheten och är främst till för boende i området. Därför finns inget officiellt program för dessa.


Popskolan – Årets företagare 2015

näringsliv Popskolan, som ägs och drivs av Linda och Richard Hedlund, tilldelades priset som åtets företagare i Österåker 2015. Priset delades ut av Företagarna Täby-Österåker i samband med en företagslunch på Österåkers Golfklubb den 23 april.

- Vi är otroligt stolta och väldigt smickrade över att idag ha tagit emot pris som Årets Företagare Österåkers kommun. Vi tackar ödmjukast Företagarna för utmärkelsen, våra elever, deras föräldrar och riktar ett hejdundrande tack till vår underbara personal.
Juryns motivering lyder: Sedan starten år 2011 har Linda och Richard skapat en familjär och modern musikskola med visionen att inspirera och väcka musikglädje hos alla åldrar.

Först med det senaste – Popskolan är suveränt duktiga på att hålla sig uppdaterade med den senaste tekniken och på den senaste musiken. Ett specialteam, med representanter från de professionella musikerna, låtskrivarna & producenterna som arbetar på Popskolan, utformar tillsammans ett attraktivt och unikt kursutbud för skolan.

Lokalt engagemang – skolans elever och duktiga musiker uppträder gärna och ofta med stor proffsighet vid olika lokala evenemang i Österåkers kommun. Man deltar också aktivt i kommunens näringsliv genom att bland annat var med i styrgruppen som arrangerar kommunens Näringslivsdag och årliga företagarmässa.

De är även goda förebilder i sitt välgörenhetsprojekt och den ideella föreningen Pop AID, där de genom sina musikaliska projekt bidrar till att bygga en barnby i Ghana.


Bild från E.on

Bild från E.on

Ny värmeanläggning invigd

Miljö Den toppmoderna värmeanläggningen Sandskilsverket i Åkersberga är nu invigd. Anläggningen som eldas på 100 procent förnybara biobränslen kommer därmed bidra till att sänka koldioxidutsläppen i kommunen med motsvarande årliga utsläppen från 300 bilar.
Till fanfarer klipptes röda bandet vid ett öppet hus ikväll av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher från Österåkers kommun samt av Stefan Håkansson, VD för E.ON Värme.

- Vi är väldigt nöjda med att detta värmeverk erbjuder våra kommuninvånare trygg och säker värme samtidigt som det sänker koldioxidutsläppen”, säger Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

Värmen från Sandkilsverket går till Österåkers kommuns huvudort Åkersberga och värmer ca 70 hyresfastigheter och industrier. Anläggningen eldas med träflis och pellets, och kalla dagar kan man addera bioolja. Sandkilsverket sänker koldioxidutsläppen i kommunen med uppemot 1000 ton om året, vilket motsvarar årliga utsläppen från drygt 300 bilar.

- Med detta tar vi ytterligare ett steg mot ett hållbart samhälle där förnybara och resurseffektiva energilösningar är centrala. Samarbetet med kommunen är det som har skapat förutsättningarna för att förverkliga denna nya anläggning, som kommer att ge oss sänkta koldioxidutsläpp i regionen. Hållbar stadsutveckling är svaret på kommunernas tillväxtutmaning vilket också är vårt kompetensområde”, säger Stefan Håkansson, VD för E.ON Värme.

E.ON driver flera projekt i olika kommuner i Stockholm där man skapar samarbeten för att kunna använda spillvärme eller förnybara bränslen för att leverera lösningar som är hållbara över tid.
Fakta om bränslet i Sandkilsverket:
Sandkilsverket eldas med restprodukter från skogsbruk (skogsflis, bark, torrflis, spån, grot), pellets samt bioolja. Biooljan innehåller ingen palmolja, utan främst majsolja från livsmedelsindustrin.


a3708348d9021093_800x800arPopulär dubbelopera avslutar Folkets Hus och Parkers operasäsong

nöje På Sicilien är Cavalleria rusticana en av de mest framförda operorna och intermezzot är ett av världens mest igenkända stycken. Den 25 april 18.30 livesänder Biograf Facklan de båda enaktarna Cavalleria rusticana/Pajazzo från Metropolitan i New York.
Cavalleria rusticana/Pajazzo har olika kompositörer och orelaterade storylines, ändå paras de nästan alltid ihop när de framförs. En praxis som började på Met redan 1893. Verken är de mest kända exemplen på verism-genren inom opera. Kännetecknande för verism är att de bygger på verkliga människor från samtiden, gärna från lägre samhällsklasser.
David McVicar regisserar den första nya Met-uppsättningen av Pietro Mascagnis och Ruggero Leoncavallos dubbelopera. Marcelo Álvarez gör sin Met-debut i de båda ledande tenorrollerna. Eva-Maria Westbroek gör rollen som Santuzza, den övergivna kvinnan i centrum av Cavalleria rusticana, med Željko Lučić som den chevalereske Alfio.
Patricia Racette spelar Canios olycksaliga fru Nedda i Pajazzo, med George Gagnidze i sitt första Met-framträdande som Tonio. Mets chefdirigent Fabio Luisi leder båda operorna.
Folkets Hus och Parker har livesänt scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 180 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio är en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet.

I rollerna:
Eva-Maria Westbroek – Santuzza
Marcelo Álvarez – Turiddu
Željko Lučić -Alfio
Patricia Racette – Nedda
Marcelo Álvarez – Canio
George Gagnidze – Tonio
Lucas Meachem – Silvio

Regi: David McVicar
Dirigent: Fabio Luisi
Musik: Pietro Mascagni/Ruggero Leoncavallo
Scenografi: Rae Smith
Kostym: Moritz Junge
Ljusdesign: Paule Constable
Koreografi: Andrew George
Vaudeville-konsult: Emil Wolk


Tian Zhang Bild från Idrott online.

Tian Zhang Bild från Idrott online.

Biljardkväll DeLux på Bergagården

ung idag Lördagen den 25 april anordnar våra Fritidsgårdar en biljardkväll DeLux för alla intresserade ungdomar från årskurs 7. Man har då bjudit in EM-medaljören Tian Zhang och tränaren Daniel Silvennoinen som ska visa upp och lära ut sina kunskaper. Kvällen kommer sedan avslutas med en biljardturnering. Kvällen startar 19.00 och avslutas 24.00. Alla intresserade är välkomna och ingen föranmälan krävs.


Livet i lägenhetLivet i lägenhet – en pjäs om våra olikheter

teater Bergagårdens teater sätter just nu upp en ny pjäs. Livet i lägenhet kallar man den och för manus och regi står ungdomarna Frida Bengtsson och Amanda Kolström.
Livet i Lägenhet är en modern humoristisk teaterpjäs som utspelar sig i ett lägenhetshus  med fyra lägenheter. I varje lägenhet träffar vi på starka karaktärer.
I en av lägenheterna bor en förvirrad tonårstjej som ska fira sin födelsedag och får reda på något som strular till det med killen hon är intresserad av.
Vi har ett gammalt par varav ena är senil, men tillsammans tar de sig genom vardagen med hjälp av Jesus.
Ett blomstrande kärlekspar bor i en av lägenheterna, som visar på att olikheterna mellan två personer kan vara det som får den att växa tillsammans.
En ung ensamstående mamma som tillsammans med sin dotter måste sälja droger för att ha råd med mat och hyra.*

Vad har pjäsen för syfte, frågar vi Magnus G Bergström, Bergårdens teater och producent för pjäsen.
- Det kan variera beroende på vilken av pjäsens olika historier man pratar om. Ett exempel på detta är ungdomskärlek och hur fel det kan bli ibland.
Överlag visar pjäsen på en mångfald av människor och karaktärer. Alla dessa människor  har olika historier och problem. Tillsammans skapar de ett budskap om rätten att vara
olika.

LÄNGD: 1.25 tim
PRIS: 20 kr / elev. Lärare gratis.
Abonnerar en skola hela salongen kostar det 10 kr / elev.
Föreställningstider ser ni på sid 1.
RING NU OCH BOKA!!!
08-540 815 78 (Om ingen svarar, ring 073-644 37 08 eller maila
magnus@fritidsgardarna.se så återkommer vi!


blogger-336371_1280Hallå konsument – konsumentvägledning när du behöver det

konsument Nu blir det något lättare att vara konsument i Österåker. Sveriges oberoende upplysningstjänst öppnade i förra veckan Hallå konsument. En oberoende vägledning för dig med frågor eller klagomål.

Kommuner och konsumentbyråer i Sverige har i många år hjälpt konsumenter som varit i behov av råd och stöd. Men konsumentvägledningen har inte varit tillgänglig för alla. Mer än en halv miljon svenskar saknar till exempel vägledning i sin hemkommun, bland annat invånarna i Österåker.

Nu kraftsamlar det offentliga Sverige för att skapa ett stöd som är tillgängligt för alla. Förra veckan öppnade Hallå konsument i Konsumentverkets regi, en tjänst för alla konsumenter i Sverige. Konsumenterna kan kontakta Hallå konsument på det sätt de själva trivs med. Antingen genom att besöka webbplatsen hallakonsument.se eller genom att ta kontakt via telefon, e-post, chatt, brev eller på Facebook.

Här ges en oberoende och lättillgänglig information till konsumenter om frågor före och efter köp. Det kan handla om konsumenträttigheter, privatekonomi eller hur man gör hållbara val. Hallå konsument hjälper till med övergripande information, men om vägledaren inte kan ge ett fullständigt svar skickas man i vissa fall vidare till någon av de fyra konsumentbyråerna eller  tolv utpekade myndigheter man samarbetar med, och som bidrar med expertis inom en mängd områden.

– Vi knyter ihop den oberoende vägledning som finns. Det gör att den som kontaktar Hallå konsument alltid hittar rätt, säger Gunnar Larsson, generaldirektör på Konsumentverket.

Men ibland behöver man sitta ner och prata med en vägledare och gå igenom ett ärende. Då är det hos konsumentvägledningen i kommunen man får bäst hjälp. Men då Österåkers kommun saknar konsumentvägledning innebär det att boende i vår kommun får ta sitt ärende vidare på egen hand.

Fakta om Hallå konsument
·   Tjänsten består av webbplatsen hallakonsument.se och vägledare som svarar på frågor via telefon, e-post, brev, chatt och Facebook. Alla sitter i Konsumentverkets lokaler i Karlstad.
·   Konsumentverket samordnar tjänsten i samarbete med tolv andra myndigheter, kommunernas konsumentverksamhet och de fyra konsumentbyråerna.
·   De samverkande myndigheterna är Allmänna reklamationsnämnden, Boverket, Energimarknadsinspektionen, Fastighetsmäklarinspektionen, Finansinspektionen, Kemikalieinspektionen, Kronofogden, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Pensionsmyndigheten, Post- och telestyrelsen och Statens energimyndighet.
·   Vägledningen är öppen vardagar kl. 9-17.

 

 

 


Capture-d’écran-2013-10-19-à-15.56.21-296x293Ny livsmedelsbutik till Åkersberga C

näringsliv Den 30 april, lagom till valborgshelgen, kommer en ny livsmedelsbutik till Åkersberga. Då öppnar franska Picard sin tolfte Stockholmsbutik i Apotek Hjärtats gamla lokaler.


Picard är Frankrikes största kedja inom fryst kvalitetsmat med över 900 butiker runt om i landet. 1974 öppnade den första Picardbutiken i Paris och sedan 2013 finns de i Sverige.
Idag består sortimentet i Sverige av ca 700 råvaror och färdiglagade delikatesser. I frysarna hittar du råvaror som kött, fågel, fisk, grönsaker tillsammans med olika typer av färdiglagade aptitretare, huvudrätter och efterrätter såsom konfiterad anka, chokladmoelleuxer, macarons och frasiga croissanter.

– Picard vänder sig till alla som gillar mat men som inte alltid har tid att förverkliga sina kulinariska ambitioner. Konceptet med blandningen av fräscha råvaror och högkvalitativa färdigrätter kommer att passa många besökare här i Åkersberga Centrum, säger Maria Hägerdal, Commercial Director på Citycon.

Du kan läsa mer om Picard här


Förändringar av Söra- och Hackstaskolan

KOMMUN Österåkers kommun har tagit beslut och lagt förslag på förändringar för två av kommunens skolor.
Hackstaskolan har det sedan en tid diskuterats mycket kring. Bland annat på sociala medier och många har varit oroliga för en nedläggning. Det han nu visats sig att dessa fått delvis rätt. Personalen på skolan fick under tisdagen reda på att hela verksamheten flyttas över till den nyrenoverade Söraskolan. Hackstaskolan kommer dock bli kvar men föreslås gå från kommunal till privat regi. För närvarande finns tre fristående skolverksamheter centralt benägna kring Hackstaskolan med tillfälliga bygglov och när kommunen nu flyttar ut sin verksamheten kommer dessa aktörer erbjudas att flytta in, och med det kunna erbjuda fler elevplatser. I och med detta kommer också kommunen att spara in lokalersättning för de tre olika fristående enheterna.

– Genom denna förändring kommer vi åstadkomma en bättre effektivitet vad gäller våra lokaler. Det ger minskade lokalkostnader för kommunen på drygt tre miljoner per år som i stället kan läggas på undervisning, säger Michaela Fletcher, Kommunstyrelsens ordförande på kommunens hemsida.

Söraskolan är i slutfasen av sin renovering. Det är nu en toppmodern skola med plats för drygt 700 elever.

– Vi vill markera ett det skett en nystart av Söraskolan på många olika sätt. Bland annat genom att föreslå ett namnbyte av skolan, säger Michaela Fletcher (M)

Det nya namnet får i så fall kommunens invånare vara med att bestämma då det inom kort planeras att utlysas en namntävling.


PolisIngen flytt till Norrtälje

POLIS Det har tidigare legat ett förslag om att Österåker tillsammans med bl.a Vaxholm och Vallentuna i fortsättningen ska tillhöra Norrtäljes lokalpolisområde istället för Täby. Många kritiska röster har höjts kring detta och när det slutgiltiga beslutet nu tagits står det då klart. Det blir ingen flytt, utan vi kommer även i fortsättningen att tillhöra Täby. Mycket har hänt i kommunen den senaste tiden. Möjligen kan det haft en inverkan på beslutet.

Läs mer om beslutet här


Jobbmässa i Åkersberga C

JOBB Är du arbetssökande eller är du på jakt efter nytt jobb? Fredagen den 27 mars arrangeras en Jobbmässa i Wänlunds tidigare lokal i Åkersberga C. Arbetsförmedlingen Åkersberga gör det i samverkan med Österåkers kommuns näringslivs- och utvecklingsenhet, Vaxholm stads näringslivsenhet och Citycon. Kom dit för att träffa olika arbetsgivare och prata med dem direkt. Öppetiden är mellan 13-16.


SolförmörkelseSolförmörkelse 20 mars

Fredagen den 20 mars får man uppleva en månförmörkelse i Sverige. I kommunen kommer månförmörkelsen vara som störst vid 11-tiden. Till skillnaden från en månförmörkelse så är solförmörkelseförloppet inte den samma för olika platser.
Vid en månförmörkelse är det samma tider för alla platser och det som avgör om förmörkelsen kan ses eller ej är om månen står över horisonten. Vid en solförmörkelse däremot är det dock bara en bråkdel av alla platser på jorden som kan uppleva förmörkelsen. Alla platser har dessutom sina egna start- och sluttider och även andelen av solskivan som täcks av månen är olika från plats till plats.

Vi vill varna för att se direkt in i solen genom kamera eller kikare. Använd i så fall ett solfilter då både ögon och utrustning kan ta skada.

Du kan läsa allt om solförmörkelsen på Astroinfo.se


Ny gruppbostad på Hantverksvägen

KOMMUN Efter en försening på grund av brand har planeringen för det nya gruppboendet på Hantverksvägen i Åkersberga inletts igen. Boendet som är anpassat för unga vuxna med funktionsnedsättning som utvecklingsstörning och autism, förväntas stå klart i december 2015.
Den nya gruppbostaden rymmer sex lägenheter med gemensamma ytor för kök och vardagsrum. Utöver de personer som bor där kommer personal att finnas på plats dygnet runt.

– Vi är mycket nöjda med att gruppbostaden äntligen kan stå färdig i december i år. De personer som ska flytta till Hantverksvägen har väntat länge på sin allra första, egna lägenhet och ser fram emot att flytta hemifrån. Det är unga vuxna med till exempel utvecklingsstörning eller autism som kommer att få stöd av personal i att leva ett självständigt liv, säger socialchef Anne Simmasgård.

Verksamheten kommer att drivas av Olivia Omsorg. Inledningsvis ska de fokusera på att skapa trygghet och stöd till de nyinflyttade.

– Vi kommer att lägga ner vårt största engagemang för att starten av gruppbostaden blir optimal och att de personer som kommer bo där ska känna sig trygga och få det stöd de behöver i sin dagliga livsföring, berättar områdeschef Erika Björkholm


Foto: Peter Fransson

Foto: Peter Fransson

Norrsken över Åkersberga

nyheter Var du en av dem som lyckades få se norrskenet över Åkersberga igår kväll? Grattis. Men missade du det så misströsta icke. Du har fortfarande chansen under två nätter till. Detta under förutsättning att det är klart väder.
Norrsken uppstår efter utbrott på solen där laddade partiklar slungas mot jorden med solvinden och träffar den översta delen av jordatmosfären. Partiklarna, oftast elektroner, påverkas av jordens magnetfält och fenomenet uppstår.
– Det som hände under den gångna natten var att det skedde ett stort utbrott på solen och det blev kraftigt norrsken över hela Sverige och även hela norra Europa, hela vägen ner till Tyskland och Tjeckien, säger Hans Bengtsson vid SMHI.
En av dem som fick några härliga bilder var fotograf Peter Fransson, vars bilder vi fått tillstånd att visa upp.

På sajten http://spaceweather.com/ som amerikanska NASA driver, går det att följa norrskenet.

Foto: Peter Fransson

Foto: Peter Fransson

Foto: Peter Fransson

Foto: Peter Fransson

 


Ditt hus sökes till nytt program

efterlysning Titan television kommer i samarbete med Sveriges television att göra en programserie som ska handla om gamla hus och deras historia.
Man söker därför deltagare från vår kommun som har ett gammalt hus och vill veta mer om dess historia. I programmet kommer en historiker att gräva i husets förflutna, och en byggnadsantikvarie kommer att lära ut och tipsa om hur man, med gamla byggnadstekniker från tiden då huset byggdes, kan återställa eller förädla valda delar av huset.

Är du eller känner du någon som kan vara intresserad att medverka som skicka ett mail med nedanstående uppgifter snarast till boende@titan.se

•    Ditt namn och kontaktuppgifter
•    Adress till huset det rör sig om
•    Info om er som bor i huset idag (t.ex. familjemedlemmar, ålder, hur länge ni bott där)
•    Beskrivning av huset (t.ex. byggnadsår, storlek, renoveringar som utförts)
•    Tilltänkta renoveringar för huset
•    Lite kuriosa om husets förflutna, om du har det (t.ex. tidigare ägare)
•    Om det finns något särskilt som du är extra nyfiken på gällande ditt hem
•    Bilder från idag, gärna både utvändiga och invändiga


BatterierStor jakt efter batterier

Miljö Mellan den 5-25 mars pågår en intensiv batterijakt bland alla fjärdeklassare i hela kommunen. Segrare blir den klass som har samlat ihop mest batterier delat på antalet elever. Vinnarna föräras Ipads till samtliga i klassen, samt tre extra till skolan.
I dag återvinns 65 procent av alla förbrukade batterier i Sverige, men förhoppningsvis kommer insamlingstakten att kunna öka till hösten, för från oktober blir det lag på att butiker som säljer småelektronik och batterier ska kunna ta emot och återvinna lika mycket som de säljer.
Förra året samlades det totalt in över femhundra ton batterier i Stockholms län, hur mycket fjärdeklassarna kommer kunna skjuta till i år står klart den 25 mars.

Mer om batterijakten finns att läsa här


Återvinning försvinner

Miljö Återvinningsstationen på Kantarellvägen i Österåker, tas bort den 16 mars eftersom marken är såld och ett bygge påbörjats på platsen. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) har i dagsläget ingen ersättningsplats att tillgå. Förslag på alternativa platser diskuteras med kommunen. När och var en alternativ återvinningsstation är på plats är i dagsläget inte klart. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) hänvisar nu boende i Skånsta till kommunens återvinningscentral Brännbacken. Öppettider visas på kommunens hemsida.
– Det är alltid beklagligt när en återvinningsstation försvinner, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). Vi hoppas att våra återvinnare kommer fortsätta att källsortera och lämna sina förpackningar och tidningar vid de återvinningsstationer som vi hänvisar till.


Musik o TeaterEn möjlighet för våra musikaliska förmågor

NÖJE Vår kommun besitter en mängd talanger inom den musikaliska genren.  Om du är en av dem kan du under mars månad skicka in din egna låt till Svensktoppen nästa och ha chans att vara med i P4:s musiktävling. Lämnar du en låt till P4 har du en chans att få låten testad till Svensktoppen och spelad i Sveriges Radios kanaler.
Skicka in  bidraget före den 1 april. När låtarna har samlats in väljer en jury ut tio av dem som får tävla om lyssnarnas röster.
Vinnaren slåss om en plats i den direktsända riksfinalen där låtarnas spelar live inför publik.
Förra året vann Elsa Martinsson från Norrtälje finalen i P4 Stockholm, men hon nådde aldrig den stora finalen. Vid riksfinalen ifjol stod slutligen Kalle Johansson som segrare med låten Den där dan. Han fick samtidigt en direktplats i Melodifestivalen 2015.

Så här skickar du in ditt bidrag


Brand i industrilokal

brand Vid 13-tiden på torsdagen blev räddningstjänst kallad till en brand i en industrilokal på Sågvägen. Branden uppstod då arbeten med en lazerskärare utfördes och gnistor antänt bråte varefter branden spridit sig. Då gasflaskor fanns i lokalen fanns en liten risk för explosion. Man lyckades dock släcka branden och begränsa den till byggnaden. Inga rapporter finns om skadade och ingen misstanke finns om brott.


w024Fyra inbrott under torsdagen

inbrott Torsdagen den 5 mars inträffade fyra villainbrott under dagtid i Åkersberga. Två i Svinningeområdet och två i Stavaområdet. Förövarna har krossat rutan till altandörrar respektive fönster på baksidan för att ta sig in. Bytet blev datorer och smycken.
Polisen uppmanar den som har tips att lämna att ringa 114 14 eller skicka e-post till napo-akersberga.stockholm@polisen.se


Husbrand i Svinninge

BRAND Vid 10.50 på torsdagsmorgonen fick räddningstjänst larm om en brand i ett hus på Kommendörsvägen i Svinninge. Väl på plats möttes man av en kvinna som tagit sig ut ur huset. Kvinnan skickades med ambulanshelikopter till Karolinska där man kunde konstatera rökskador. Branden begränsades till husets kök och det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. En utredning har inletts vad det gäller allmänfarlig vårdslöshet.


Jerry Wallén och Agnes Sturmhöwel Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Jerry Wallén och Agnes Sturmhöwel Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Fältgruppen Österåker – ett stöd för ungdomen

Ung idag Bergagårdens lördagssatsning har under dess första år blivit en enorm succé bland våra ungdomar. Fler och fler tittar in på gården under deras öppettider 19-24 för att äta något, spela Tv-spel, biljard, göra makraméarmband, vara med i olika turneringar eller bara ha någonstans att vara.
Initiativtagare till Fritidsgårdarnas lördagsverksamhet är kommunens två fritidsfältare, Jerry Wallén och Agnes Sturmhöwel, som under en period flaggade för att detta var något som ungdomen behövde i vår kommun.

Vad var det som fick er att uppmärksamma behovet av detta?
- Det fanns en stor grupp ungdomar som vi träffade i området kring centrum varje gång vi jobbade våra fälthelger. Ungdomarna påtalade att de inte hade någonstans att träffas och umgås. De var ofta rastlösa, drev runt och sökte något att göra. Vi provade att öppna upp Bergagården några gånger under dessa kvällar, och många av ungdomarna kom! Efter detta började det efterfrågas om fler öppna lördagar. Ungdomarnas önskan att ha en plats att vara på med sina vänner utanför hemmet kunde tillgodoses och Bergagården har haft ett snitt på 58 besökare de lördagar som det varit öppet.

För de som inte känner till er,  vad är Fältgruppen och vad är er främsta uppgift?
- Fältgruppen består av fritidsledare med fältuppdrag anställda av Österåkers kommun. Huvuddelen utav vårt uppdrag består av att skapa relationer till kommunens ungdomar, vara lyhörda för ungdomarnas behov och önskningar samt snappa upp nya trender och tendenser. All kontakt med oss bygger på frivillighet. Vårt arbete utgår från ett fritidsperspektiv och vi vill bidra till att fler ungdomar upplever sig ha en meningsfull fritid genom att erbjuda möjligheter till olika fritidssysselsättningar. Vi har bl.a. varit och spelat badminton, kört thaiboxning, sprungit ett lopp, styrketränat och hjälpt till att starta ungdomsförening. Genom skolbesök, arbete på fritidsgårdar samt sociala medier når vi ut till kommunens unga. Vi finns även ute kvällar och helger för att öka känslan av trygghet och finnas där om någon ungdom behöver stöd på något sätt. Kanske är det därför man ibland hör talas om oss?

 Hur kan en arbetsdag se ut?
- Våra arbetsdagar kan se väldigt olika ut då vi förlägger arbetet utifrån behov. Men en ”vanlig” arbetsdag just nu innehåller besök på skolor och fritidsgårdar, planeringstid inför kommande aktiviteter, gå på möte med någon av våra viktiga samverkanspartners, gå och träna med ungdomar eller stötta ungdomsföreningen Kul(på)tur som 3 ungdomar tagit initiativ till. De vill tillsammans med några fler ungdomar genomföra en fjällvandring i Nikkaluokta under sommaren 2015. Vi finns även ute varannan helg för att finnas tillhands för de som kan behöva vuxenstöd.

Ni stöter ofta på ungdomar som är påverkade av någon form av rus. Hur tar ni hand om dem och vad har ni för rättigheter/skyldigheter?
- Vi stöter på både alkohol och andra berusningsmedel i arbetet. Vi har ingen rätt att ta alkohol eller annat från ungdomarna. Vårat huvudfokus är att ingen ska fara illa och att vi ska finnas som trygga vuxna för de ungdomar som vill ha vårt stöd. Om vi får vetskap om att en ungdom tar skada p.g.a. dennes beteende eller livssituation, så är vi skyldiga att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Om ett brott begås eller om vi tror att en ungdom är inblandad i något olagligt, lämnar vi över informationen till polisen. Vi har även kontakt med vårdnadshavare för att kunna samarbeta kring ungdomen. Ett vanligt missförstånd är att vi kör hem fulla ungdomar, så är inte fallet. Det ansvaret är alltid vårdnadshavarens, men vi har vid ett par tillfällen varit behjälpliga när vårdnadshavaren inte ensam klarat av att få hem ungdomen.

Samarbetar ni med några andra organisationer eller samhällsfunktioner i kommunen?
- Ja, en stor del av arbetet som fältare går ut på att etablera kontakter i ungdomarnas närhet. Vi samarbetar bl.a. med polis, vaktbolag, skolor, barnombudsman, trygghetssamordnare och socialtjänst. Även lokala företag, organisationer och föreningar är viktiga samarbetspartners. Vi vill skicka ett speciellt tack till Profilhuset, Friskis & Svettis, Börje Johansson bil, Naturskyddsföreningen, Bk returen, Runö kursgård och Åkersberga muay thai som på olika sätt vart med och stöttat vår verksamhet.

Vad gör ni för att öka medvetenheten om er verksamhet bland ungdomarna i vår kommun? Och hur tycker ni att ni tas emot?
- Utöver vårt uppsökande arbete i skolor, på fritidsgårdar och på offentliga platser, är vi tillgängliga för ungdomarna på de sociala nätverken Facebook och Instagram. Där skriver vi kontinuerligt ut när vi gör planerade aktiviteter, jobbar kvällar och helger eller frågar ungdomarna vad de vill göra på exempelvis lov. Vi har förutom vår sida Fältgruppen Österåker, även varsin egen profil Agnes fritidsledare och Jerry fritidsledare. Facebook och Instagram har blivit viktiga verktyg för oss i kontakten med ungdomarna. Vi kan snabbt nå ut till en stor grupp ungdomar med information om exempelvis lovverksamhet, samtidigt som en del ungdomar tycker att det är lättare att skriva till oss om de vill ha hjälp eller stöd med något.

Ni som på dagligen träffar ungdomar i olika samhällsklasser. Generellt, hur mår ungdomen i vår kommun?
- Generellt mår ungdomarna bra tror vi. Det finns många som arbetar för ungdomars välmående och inflytande som bl.a. ungdomslotsen, barnombudet, socialtjänsten, personal på fritidsgårdarna och vi! Det finns även goda möjligheter till fritidssysselsättningar i kommunen genom idrottsföreningar och fritidsgårdar. Men sedan är det ju alltid så att det även finns ungdomar som inte mår bra. Problematik vi stöter på är bl.a. självskador, ätstörningar och missbruk. Då hjälper vi ungdomar som vill ha vårt stöd att ta de professionella kontakter som behövs med exempelvis kurator eller BUP. Vi kan finnas där som support och även följa med ungdomen på möten eller dyl.

Vad gör man om man vill få kontakt med er eller veta mer?
- Vi finns på Facebook under Fältgruppen Österåker. Man kan också hitta oss på Fritidsgårdarnas hemsida. www.fritidsgardarna.se

 

 

 


Kommun sliderBombhot vid Alceahuset

nyheter Dramatik utspelade sig onsdagen den 11 februari då en icke-kommunal verksamhet i Alceahuset mottog ett bombhot. Polis tillkallades och delar av parkeringen utanför Alceahuset spärrades av. Lyckligtvis visade sig larmet vara falskt och de avspärrningar som upprättats av polis kunde kort därefter tas bort. Det är ännu oklart om man vet vem som lämnat hotet eller om någon har frihetsberövats.


Butik tvingas stänga på grund av inbrott

näringsliv Audio Video i Åkersberga tvingas stänga sina portar för gott. Anledningen beror inte på konkurs, utan är ett resultat av att butiken råkat ut för flertalet inbrott den sista tiden.  Detta har slagit hårt på butikens ekonomi och man har därför fattat detta tuffa beslut, säger man på sin Facebooksida. Med anledning av detta säljer man nu ut samtliga sina utställningsexemplar. Sista öppningsdagen är ännu inte fastställd.


Oroväckande explosion var ett firande

nyheter En kraftig smäll som skapade vibrationer i marken hördes på olika ställen i Åkersberga vid 21-tiden på fredagskvällen. Smällarna skapade stor oro bland kommunens invånare, både på olika platser i kommunen och på sociala medier.
Flera polispatruller var ute och försökte hitta källan till smällarna, men utan resultat. Via sociala medier kunde detonationerna senare på kvällen förklaras med att smällarna härrörde från ett speciellt fyrverkeri avsett för en jubilar.
Vi vill med tanke på detta understryka att i det fall som man avser att smälla av någon typ av pyroteknik så krävs tillstånd av polis.


Ingela Gardner tar Time Out

nyheter Efter Uppdrag Gransknings reportage där paret Gardner – Sundström figurerade,  och där de ifrågasätts för otillbörligt gynnande av miljardärfamiljen Douglas, har Ingela Gardner nu på inrådan från Michaela Fletcher tvingats ta en timeout från sina politiska uppdrag. Hon har hela tiden nekat till anklagelserna och har i senaste numret av Södra Roslagen förklarat sin syn på saken. Reportaget innebar dock att Riksåklagaren nu inlett en förundersökning om fallet.
- Ingela Gardner och jag har haft samtal och är överens om att hon tar en timeout under tiden tiden förundersökningen pågår. Det är väldigt viktigt att vi nu låter åklagaren granska det här på ett objektivt sätt, säger Michaela Fletcher.

Under tiden som förundersökningen pågår ersätts Ingela Gardner av Kommunfullmäktiges förste vice ordförande Johan Boström (M).

 


Även Fredsborgsskolans 5b till semifinal i Vi i 5an

Nöje Vilket stort kunnande det finns bland våra femteklassare. Tidigare gick klass 5b i Österskärsskolan vidare till semifinal i Vi i 5ans Stockholmsuttagningar . Och på torsdagen lyckades även Fredsborgsskolans klass 5b med samma bedrift. Motståndare var Franska skolan från Stockholm. Och de sparar inte på spänningsmomentet. Bägge matcherna avgjordes inte förrän den sista frågan var besvarad. David och Emelie som representerade klassen var riktigt glada efter matchen.
- Det här var det roligaste jag gjort, säger David

Semifinalerna går av stapeln den 27 och 29 januari. Det är i skrivande stund oklart hur lottningen ser ut. Men låt oss hoppas på en final med två skolor från Österåker.

Vill du lyssna på avslutningsfrågan och segerintervju kan du göra det här:

Hela programmet finns att lyssna på här


Österskärsskolan vidare till semifinal i Vi i 5an

nöje Efter en mycket rafflande kvartsfinal stod det på tisdagskvällen klart att Österskärsskolans klass 5b gått till semifinal i vi i 5an. Matchen, som gick mot Säbyskolan i Rönninge, vanns i den absolut sista frågan som handlade om muslimernas heliga skrift. Matilda och Isak var de som såg till att man kammade hem segern.

Vill du lyssna på hela programmet från Sveriges Radio kan du göra det här.


Jaktia Åkersberga fick pris som årets butik

näringsliv Varje år utser Jaktia Årets butik inom Jaktiakedjan. Det skall vara en butik som på något sett utmärkt sig under året och varit en förebild och ambassadör för övriga butiker inom kedjan. Till 2014 års Jaktiabutik har utsetts Jaktia Åkersberga med motiveringen:

”Med stort sinne för service och med djupt engagemang har medarbetarna byggt ett framgångsrikt företag. Medarbetarna är mycket kunniga, engagerade och professionella. Kunden är i fokus och butikens fina profilering utstrålar sälj.”


Misshandel på kvartersgård i Åkersberga

nyheter En födelsedagsfest på en kvartersgård i Åkersberga fick natten till lördag tråkiga efterföljder. En mindre incident ledde till att de ansvariga avbröt festen och bad samtliga att avsluta kvällen. Det var i detta ögonblick som en person helt plötsligt, och utan anledning började spruta inbjudna i ansiktet med pepparspray. Tumult uppstod och en vän till den ansvariga för detta började misshandla flera av de gäster som befann sig på festen. Polis blev kallad till platsen och en person ska enligt uppgift ha blivit anhållen.


Anette Nygård Foto: Magnus Aelsted/Mitt Österåker.se

Anette Nygård Foto: Magnus Aelsted/Mitt Österåker.se

Anette Nygårdh vinnare av kommunens Kulturpris 2014

kultur I konkurrens med 10 andra nominerade stod det på onsdagskvällen klart att det är Anette Nygårdh, Keramiker, som blev vinnare av kommunens Kulturpris 2014. Anette har verkat som keramiker i kommunen sedan 2006 och huserade under en tid i sin keramikverkstad på Länsmansgården dit den som ville kunde komma och prova på keramikens hantverk. Hon har också haft ett samarbete med Sjökarbyskolan, vars elever fått komma till hennes verkstad och prova på hantverket. Efter en tid blev verksamheten så populär att man blev trångbodd och hon flyttade 2013 till en ny verkstad vid västra flyglarna.  Anette har nyligen och för första året stått värd för en egen julmarknad. Något som blev succé och som kommer att fortsätta nästkommande år.

- Jag är alldeles stum, säger Anette. Det var så många andra otroliga kulturpersonligheter som var nominerade så det här kom lite som en chock.  Jag är naturligtvis otroligt glad och tacksam, säger hon.
På frågan vad hon kommer att göra med vinstpengarna på 10.000 kronor funderar hon först en stund, sen säger hon:
- Jag vet faktiskt inte. Det här måste sjunka in först, men det är inte helt omöjligt att det kommer att gå till en ny drejskiva. Jag vill också rikta ett hjärtligt tack till Ewa Gunnarsson och Lena Wallgård för att de nominerade mig, säger Anette.

Motiveringen löd:
”Anette Nygårdh har med sitt pedagogiska och personliga engagemang fått många människor, stora som små, att hitta glädjen till skapande i keramiken.
Genom sitt lugna, metodiska sätt inspirerar hon alla till att våga pröva och utveckla sig inom en för många oprövad konstform.
Anettes känsla för form och färg och hennes för,många att instruera och vägleda andra gör henne till en mycket omtyckt lärare i keramik samt en uppskattad konstnär som med sin verksamhet berikar Österåker”.

Utdelningen hölls på Åkersberga bibliotek av Tf Kulturchef Birgit Lindholm och priset delades ut av Elisabeth Gunnars, ordförande i Kultur- och Utbildningsnämnden.
- Det här var ett jättesvårt år med många värdiga nominerade. Men juryn var ändå enig att Anette skulle få priset, säger Elisabeth.

Detta var Elisabeth Gunnars sista åtagande som politiker i kommunen. Efter nyår slutar hon och kommer därefter börja sitt nya liv utanför offentligheten med att åka ner i tre veckor till Nairobi, där hon ska öppna en ny skola för föräldralösa barn.  Ett projekt som hon haft tillsammans med sina vänner i Sponsors for Kenya.

 

Vill du veta mer om Anette Nygårdh, eller kanske boka in ett pass i keramikens hantverk kan du gör det på hennes hemsida.

 

Magnus Abelsted
Redaktionen@mittosteraker.se


Pär Johansson med sin uppfinning Kangoofix

Pär Johansson med sin uppfinning Kangoofix

En ny uppfinning har börjat ta över världen – Och den kommer från Åkersberga.

samhälle 2013 infördes en riktlinje som sa att nyblivna barn skulle färdas på mammas mage efter förlossning i hemmet, bil eller liknande. Men det fanns ännu inget säkert sätt att göra det på.
Pär Johansson, Ambulanssjukvårdare och innovatör, började fundera över detta och fick en idé. Han och sambon Jeanette började skissa på hur en sådan lösning skulle kunna se ut. Jeanette jobbade på OT-Center som hade möjlighet att tillverka en prototyp. Ledningen på företaget kontaktades och Eva Helgesson Ortopedtekniker och Sadelmakare på företaget blev den som satte igång prototyptillverkningen. Efter 4 dagar hade de en första prototyp. Resultatet blev Kangoofix.

Sen gick allt fort. Man tog kontakt med SLL Innovation som hjälpte till att få patent på produkten och den 31 augusti 2013 visades Kangoofix offentligt på Facebookgruppen med samma namn. När man senare samma år visade upp produkten på en branschmässa, fick man omedelbart kontakt med AB Germa som ville inleda ett samarbete. AB Germa ägs av Ferno Norden och Ferno EMS som opererar i mer än 150 länder.

Först att prova produkten var Ambulansen i Åkersberga. Detta följdes september 2014 av en lansering i hela landet, resten av Norden samt England och Kanada.

- Det har gått långt över förväntan. Vi hade gjort en prognos på att sälja 700 exemplar första 2 åren, men det ser ut att tiodubblas. När den visades upp i Kanada så fick vi beskedet att man precis letade efter något liknande, så vår timing där var perfekt, säger Pär Johansson.  I Norge har man dessutom planer att lagstifta om att använda Kangofix i alla sina ambulanser.
Näst steg blir att jobba för att införa detta även på flyg och i bil.
Jag vill också understryka att utan Eva Helgesson på OT-center, som realiserade våra planer, så hade ingenting blivit av, säger Pär.

Så nästa gång du färdas i ambulans med ditt nyfödda barn, så tänk på grund av en kvicktänkt innovatör från Åkersberga, färdas du nu säkert tillsammans med ditt barn.

Mer information om Kangoofix kan du få här

 

Magnus Abelsted
Redaktionen@mittosteraker.se


Tomas Hedenius, kommunikationschef Arriva Foto: Jan Lippka

Tomas Hedenius, kommunikationschef Arriva Foto: Jan Lippka

Ingen ändring vad det gäller indragningar av turer – Frågor och svar från våra invånare

LOKALTRAFik Från mitten av december kommer Arriva att dra in flera bussturer vilket innebär sämre turtäthet och service för  Österåkers invånare. På vissa linjer kommer upp till var fjärde avgång att försvinna. Michaela Fletcher har nyligen haft ett möte med Arriva för att ställa dem till svars. Resultatet av detta möte har inte förändrat detta faktum.

- Vi är en kommun där närmare 60 procent pendlar ut från kommunen till sina arbeten och studier. Vi är beroende av en väl fungerande kollektivtrafik som komplement till bilen. I stora delar av kommunen är buss det enda kollektivtrafikslag som finns. Det är inte acceptabelt att våra kommuninvånare hamnar i kläm på det här sättet och det är heller inte acceptabelt att det skett utan dialog med oss i kommunen. Att minska på turerna kommer innebära fler bilar på våra vägar, mer köer och utsläpp. För de som inte har bil kommer detta innebära att rörelsefriheten och livskvaliteten begränsas, säger Michaela Fletcher.

En intervju med Michaela Fletcher från SR kan höras här.

Vi har med tanke på detta själva tagit kontakt med Arriva för att ta reda på hur det ligger till. Både gällande denna fråga och lokaltrafiken i övrigt. Tidigare har vi bett våra läsare att bidra med frågor till denna intervju. Och frågorna blev många.
Svar har nu inkommit från Tomas Hedenius, Kommunikationsdirektör på Arriva.

I SL:s avtal står det att förändringar ska ske i samråd med berörda kommuner. Ändå har detta inte gjorts. Vad är anledningen till det?
- Samråd har hållits i de flesta fall. Sen finns det alltid utrymme för förbättringar. Det är en fråga vi tittar på nu – hur vi kan utveckla kommunikationen med kommunerna.

Är nerdragningarna möjligen ett resultat av Arrivas dåliga ekonomi?
- Nej, så är det inte.

Ni har i media kommenterat indragningarna med att ”en något glesare trafik kommer att bidra till ett jämnare flöde och därmed ökad punktlighet”. Vad innebär det? Kan man inte garantera att bussar kommer i tid annars?
- Vi har redan idag en mycket hög punktlighet men det kan alltid bli bättre.

Som bussentreprenör bör ni vilja få ett ökat antal resande. På vilket sätt tror Arriva att detta kommer ske, när man skär ner i turtäthet?
- När vi tog över trafiken gjorde vi just detta: satte in en massiv ökning av antalet avgångar bl.a. Tyvärr så ser vi att resandeökningen inte har följt med i motsvarande takt. Därför gör vi nu en justering till en nivå som fortfarande är högre än innan vi tog över.

Är beslutet att dra in turer Arrivas, och är det i så fall förenligt med det anbud ni lämnat?
- Ja. Vi ligger en bra bit över det så kallade basutbudet. Som sagt – vi har fler avgångar efter den 15:e december än innan vi tog över, även med hänsyn taget till den blygsamma resandeökningen.

Hur fördelas  ansvar och skyldigheter mellan Arriva och SL. Hur stor frihet har Arriva att ändra turtätheten och vilka parametrar räknar man på innan man gör förändringar?
- Det finns ett basutbud som ska uppfyllas. Därutöver ska alla förändringar ske i samråd med trafikförvaltningen. Vi tittar främst på antal resenärer på våra fordon när vi gör dessa förändringar.

Ni säger på er hemsida att de ökade antal turer ni införde inte har fått det resultat ni trott. Ändå flaggas det i vår kommun för fulla bussar på morgnarna med resenärer som får stå hela vägen. Drar man ner turerna så bör dessa bussar bli ännu fullare, med fler stående resenärer. Detta medför sämre säkerhet. Är det acceptabelt?
- Är det så att vi ser ett behov eller en resandeökning inom ett visst område eller en viss tur så får vi titta på det och eventuellt justera till nästa tidtabellsskifte.

Frågor gällande lokala bussturer

Personer som bor i Roslags Kulla vittnar om att buss 620 inte går oftare nu än på 80-talet. Ändå har invånarna ökat och därmed barn som behöver komma till skolan på morgonen. En mycket irriterad person vi talat med har en dotter som börjar 8.50. Hon måste då ta bussen som går 7.09 för att komma till skolan. Detsamma gäller när hon ska hem från skolan. Detta gäller för fler elever från trakten. Varför införs inte tätare trafik från Norrtäje – Åkersberga på morgnarna.
- Linje 620 körs av Nobina Norrtälje. Vi har nu en gemensam översyn av av gränsöverskridande linjer. I övrigt hänvisar vi övriga frågor till dem.

Dagligen har vissa turer resande som måste stå hela vägen från stan. Flera turer körs med korta bussar när det skulle behövas långa. Bland annat på linje 626. Dessutom körs det med långa bussar på linje 635 när busarna nästan är tomma. Hur gör ni prioriteringen?
- Vi tar med oss frågan och ser över om vi kan sätta in större buss på dessa turer.

Buss 623H är ofta så full vid 7.30-8 tiden när de kommit till Össebyvägen så att chaufförer bara kör förbi, vilket medför att barn som ska därifrån till Solskiftesskolan kommer för sent. Sträckan trafikeras för övrigt med korta bussar. Detta har flera gånger påpekats från föräldrar, men inget har gjorts. Varför kan inte större bussar införas och är det rimligt att barn inte ska kunna lita på tidtabellen när det de ska till skolan?
- Även här tar vi med oss frågan och ser över om vi kan sätta in större bussar på dessa turer.

I en kommun med 40.000 invånare så finns det en hel del som jobbar inne i stan efter kontorstid. Vad är anledningen till att direktbussarna från Humlegården inte går längre än de gör? Dessa bussar utgör en väldigt bra kommunikationsväg för de som bl.a jobbar i butiker i stan.
- Direktbussarna från Humlegården har väldigt låg efterfrågan redan som det är med nuvarande trafikutbud, samtidigt som Roslagsbanan har tillräcklig kapacitet.

Vad är anledningen till att det går så få bussar från Stockholm/Danderyd efter klockan 19:30? Bor man i Åkerstorp får man ta en 629:a 20:33. Med den kommer man hem 22:00. En restid på 1.27  från Danderyd. En väg som annars  tar max 25 minuter med en 624! Det går även en 621 22:15, efter det blir det Roslagsbanan, Taxi eller hämtning.
- Efterfrågan på linjerna 624 och 628 är för låg för att kunna köra utanför rusningstid. Resande till Åkersberga under lågtrafik hänvisas till Roslagsbanan med byten till lokalbussar i Åkersberga.

Är det rimligt att det inte ska gå att ta sig till en ort med 40.000 invånare dygnet runt?
- Det är en politisk fråga, men allmänt kan man säga att resandet under vardagsnätter är väldigt lågt.

För närvarande går det inte att ta sig från Flaxenvik i Åkersberga förrän tidigast 09.06 lördag och söndag.  Bor man på andra ställen och jobbar helg, så behöver man bil för att ta sig till jobbet om man börjar före 10. Varför införs inte fler turer för våra invånare utanför centrala Åkersberga?
- Vi tar med oss frågan inför framtida tidtabellsöversyner.

Bussbyten fungerar dåligt när man reser inom kommunen. Åker man från  Svinninge till Skånsta eller Kvisslingby eller tvärtom fån man nästan alltid vänta 20-25 minuter (än värre på helger) vid centrum för att byta buss. Bussen man ska byta till har ofta gått 2-5 minuter innan 629 kommer in till stationen. Och att åka kommunalt från Svinninge till tex. Åkerstorp är otroligt tidskrävande…
- Även här tar vi med oss frågan inför framtida tidtabellsöversyner.

Varför går det ingen 629 Kulla Vägskäl – Åkersberga och tvärtom senare än strax efter 20 på lördag- och söndagskvällar? Lördagskvällar är nöjeskvällar.  Märkligt då att de bussar som  går vid 22 och 23 från Kulla på vardagar inte går på helgen. Gärna ännu senare. Varför är det så här?
- Som föregående svar så tar vi tar med oss frågan inför framtida tidtabellsöversyner.

Österåker växer ständigt och det känns som om lokaltrafiken inte riktigt hänger med. Bland annat bör fler turer gå till våra ytterområden och nya linjer tillkomma där man slipper byta buss, exempelvis slå ihop 623 & 633. Detta har länge varit eftertraktat. Tittar man på att förändra linjer och sätta in fler turer?
- Det pågår en översyn av det lokala linjenätet inom Åkersberga, med syfte att skapa bättre förbindelser inom orten och med förhoppningsvis färre byten och snabbare restider.

Varför går 624 och 628 samtidigt? Många kan ju utnyttja båda turerna om man promenerar en bit Det skulle ju göra att det blev ”fler” turer att välja på för dem.
- Eftersom linje 628 ihop med 628C går så tätt som var 4:e minut som tätast, så går det inte vid dessa tillfällen att sära med linje 624:ans turer.

Vad är anledningen till att 628 inte stannar i Åkersberga C eller dess närhet, utan istället åker förbi, när man lika enkelt kunde stanna för att släppa av folk?
- Av belastningsskäl, Åkersberga centrum är inom gångavstånd från Åkersberga station där Roslagsbanan finns som utmärkt alternativ för resande in mot Stockholm.

628 trafikerar till Margeretelunds C och går sedan ur linjetrafik därifrån och ner mot Centrum. Varför kan man inte ta med passagerare denna sträcka?
- Därför att linje 633 har tillräcklig trafik för att tillgodose resandebehovet från Margretelund till Åkersberga centrum.

För närvarande behöver man vänta  över 1 timme för att kunna ta sig vidare från Åkersberga station till Skeppsdal vid 21:30 tiden på en vardag. Ankom ca 21:25 med tåg och bussen avgår 22:48.
- Det pågår tillsammans med Nobina en översyn av trafikeringen på linjerna 620, 621 och 626 i syfte att skapa ett jämnare och mer utspridd trafik på sträckan Åkersberga – Skånsta – Roslagskulla.

Frågor om personal

Flera rutinerade och igenkända förare har den sista tiden slutat på Arriva. Samtidigt har vi hört att Arriva anställer nya förare från arbetsförmedlingar där Arriva betalar 25% av lönen.  Resten står staten för.  Det sker under en 6 mån period. Stämmer detta, och vad är anledningen till att så många rutinerade förare slutar, tror ni?
- Det stämmer inte. De förare Arriva har är, annat än undantagsvis, anställda av, och får sin lön från, Arriva.

Hur fungerar utbildningen av de nya förarna? Vid flertalet tillfällen har det rapporterats om bussar som kör fel , sammanstött av märkliga anledningar och det har till och med hänt att bussar fått bensinstopp. Är det acceptabelt?
- I samband med den så kallade ersättningstrafiken har vi rekryterat en stor mängd bussförare. Att många av dem är nyutbildade är inte konstigt eftersom det råder stor brist på förare i hela branschen. Nya förare får en fyra veckors linjeutbildning och utbildning i SL:s system mm. . Därutöver ger vi dem en så kallad faddervecka där de jobbar tillsammans med en erfaren förare. Utbildningen är kortare för ersättningstrafiken där linjeutbildningen av naturliga skäl inte är lika omfattande. Samtidigt är vi lyhörda för förarnas önskemål: skulle det behövas mer stöd och utbildning så kommer vi att titta på det.
Nu har vi få problem med incidenter av det slag du nämner men OM de ändå inträffar så hanterar vi det genom att prata med föraren för att se om det behövs ytterligare utbildningsinsatser exempelvis.

Vad har ni för krav för att nyanställa busschaufförer?
- Samtliga är utbildade bussförare med ett svenskt körkort. De har dessutom YKB (Yrkeskompetensbevis). Några krav utöver detta ställs inte.

Några busschaufförer vi talat med har klagat på bussarnas dåliga kvalitet? Kalla bussar som förarna tvingas köra. Var går gränsen för en för kall buss och har ni nu bytt ut alla äldre bussar till nya?
- Det är ny information för mig. De allra flesta bussar vi har är helt eller relativt nya. Men som sagt, eventuella värmeproblem är inget jag känner till.

Roslagsbanan

Enligt DN så vill Arriva ersätta konduktörer med biljettstolpar. Varför?
- För Arrivas del är detta en fråga om att värna arbetsmiljön för våra medarbetare. Riskerna för förslitnings- och belastningsskador vid konduktörernas nuvarande hantering av BKU är för höga, enligt en bedömning gjord av Previa. Därför har vi tagit fram en handlingsplan för att lösa detta problem kortsiktigt.
Det är Trafikförvaltningen – inte Arriva – som initierat och äger frågan om hur den långsiktiga modellen för intäktssäkring på lokalbanorna ska se ut.

Vad händer med säkerheten på tågen om detta införs och vad säger ni i så fall till de personer som känner sig osäkra att åka tåg utan personal?
- Se svar ovan.

Enligt en utredning hinner konduktörerna bara validera – det vill säga kontrollera periodkort och ta betalt av den som har reskassa eller sms-biljett – på 60 procent av resenärerna. Hur kan ni då få tillförlitlig statistik?
- Se svar ovan.

 

Övriga frågor

Vad är anledningen till att Arriva lämnade ett bud som är ca20% under andra anbudsgivare? Som det ser ut nu så går Arriva i förlust, så varför la man sig på en så låg nivå? Kunde man inte förstått att det inte skulle bära sig?
- Fjolårets minusresultat var främst hänförligt till viten av engångskaraktär. I övrigt kommenterar jag inte omsättning och resultat.

Finns det några planer på att låta resenärer ta med sig cykel på buss eller tåg?
- Inte vad jag känner till

Hur fungerar det när ni justerar  busstider? Varför gör ni det, vad går ni på för uppgifter och i vilken utsträckning lyssnar ni på resenärer eller andra lokala invånare?
- Vi går som sagt dels på antalet resenärer ombord, dels på de synpunkter vi får in från resenärer när vi är ute i trafiken och möter dem, eller när de hör av sig till oss antingen via kundtjänst eller våra egna kanaler.

Hur kommer det sig att resenärer inte på något sätt blev kompenserade för allt strul som inträffade under en lång tid vid Arrivas övertagande?
- I de fall resegarantin var tillämplig så betalades detta ut.

 

Magnus Abelsted
Redaktionen@mittosteraker.se

 


Eskobar på gång med nytt album

Nöje Daniel Bellqvist & Frederik Zäll i det numera två man starka Åkersbergabandet Eskobar är på gång med ett nytt album. Och nyligen släpptes den första singeln. Untrap yourself. Det kommer att bli en skandinavisk utgåva och den kommer att finnas på Itunes, Spotify och YouTube. Tillgänglighet i andra länder är ännu inte klart.


Österåker i botten vad det gäller ungdomssatsningar

kommun Österåker tappar 1 placering från 2013 och hamnar på plats 289 av landets 290 kommuner i KFUM´s årliga ungdomskommunranking. I rankingen jämförs hur mycket pengar som Sveriges kommuner lägger på områden som berör unga; lärartäthet, elevhälsa, musik- och kulturskola, fritidsverksamhet, idrotts- och fritidsanläggningar, kulturverksamhet, bibliotek, fritidsgårdar, fritidshem och pedagogisk omsorg och studieorganisationer. Den första rankingen publicerades år 2011 i Almedalen.

Hela rapporten kan du läsa här

För tredje året i rad är Emmaboda den kommun som satsar mest på de områden som är med i rankingen.

– Vi tror att de bästa ungdomskommunerna är de som ger unga inflytande och gör dem delaktiga i de politiska besluten, säger Anna Magnusson, ordförande för KFUM Sverige.

Syftet med rankingen är inte bara en rangordning av kommunernas fördelning av ekonomiska resurser utan att lyfta en bredare debatt om ungas möjligheter.

Under första veckan i december bjuder vi in lokala beslutsfattare till några av våra lokala KFUM-föreningar för att ge en möjlighet att möta unga och deras åsikter, tankar och drömmar om livet. KFUM Sverige vill att mötesplatserna ska leda till att kommunernas insatser för unga bättre ska stämma överens med vad unga själva vill.
Redan 2006 skrev Barnombudsmannnen i en rapport till regeringen: ”Barn och unga har rätt att få säga vad de tycker och bli tagna på allvar. Därför måste vuxna beslutsfattare anstränga sig för att ta reda på deras åsikter. När barns och ungdomars röster verkligen räknas blir beslutsunderlagen bättre och kvaliteten på besluten ökar.”

– Vi tror att delaktighet och inflytande är den viktigaste nyckeln för att skapa hopp och framtidstro hos nästa generations beslutsfattare, säger Anna Magnusson.

KFUM Sveriges ungdomskommunranking visar att kommunernas satsningar på elevhälsa i skolan har ökat mest sedan år 2011. Under samma period har stödet till lokala studieorganisationer minskat. Rankingen bekräftar också den bild som andra rapporter redan visat; att stödet till idrottsverksamhet är betydligt större än till övrig fritidsverksamhet.

– Vi kan se att kommunerna fokuserar olika mycket på områden som berör unga men oavsett hur mycket en kommun satsar ställer vi oss frågan om satsningarna stämmer överens med vad unga själva vill? säger Anna Magnusson.


Regler för däck i vinter

livsstil Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Det här är det som gäller:

Dubbdäck efter den 15 april

Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.

Dubbdäck och friktionsdäck

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

Däck på släpet

Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

Krav på mönsterdjup för vinterdäck

För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.

Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 millimeter. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

Enligt lag krävs vinterdäck även för tunga fordon, med en totalvikt över 3,5 ton. Reglerna skiljer sig mellan fram- och bakhjulsdrivna fordon.
Lagen i sin helhet finns på Transportstyrelsens webbplats

Bästa däcken bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Vinterdäck gäller även för utländska fordon

Reglerna om vinterdäck omfattar även utländska fordon och gäller vid resa till och från utlandet. Reglerna finns i sin helhet på Transportstyrelsens webbplats

Förbud mot dubbdäck på vissa platser i storstäderna

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Mer information om vad som gäller i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Undantag från användning av vinterdäck

Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år. Listan över alla undantag finns på Transportstyrelsens webbplats


Jesper_Parnevik_2007-04-11Jesper Parnevik får egen realityserie i TV3

nöje Golfstjärnan Jesper Parneviks liv ska bli tv. I vår börjar TV3 sända realityserien ”Parneviks”. I tv-serien får tittarna följa Jesper och Mia Parnevik, samt barnen Peg, Penny, Philippa och Phoenix i deras vardag från hemmet i Juiter, Florida. Dessutom kommer en hel del kända svenskar att dyka upp som gäster i programmet. Alla är valda av familjen och består av både tidigare bekanta och helt nya bekantskaper som familjen är nyfiken på.
Idén kom till när programledarparet Carina Berg och Kristian Luuk hälsade på hos Parnevik under en semester.
Jesper själv känner ”lite ångest” inför programmet då han alltid levt ganska privat.
- Jag har ingen aning om vad jag gett mig in på. Men det ska bli intressant, jag har alltid gillat att utmana mig själv, säger han.


Behrang Miri feat. Victor Fritz Crone Foto: Janne Danielsson/SVT

Behrang Miri feat. Victor Crone
Foto: Janne Danielsson/SVT

Åkersbergakille med i Melodifestivalen 2015

Nöje Victor Crone,23, är född och uppvuxen i Åkersberga. Den tidigare hockeykillen har parallellt med hockeyn alltid haft musiken i ådrorna. Efter en möjlighet till en musikalisk karriär med fokus på USA, då under namnet Vic Heart,  är han nu tillbaka på hemmaplan där han i Melodifestivalens första deltävling kommer delta tillsammans med Behrang Miri. Möjligheten kom när Victor satt tillsammans med sin manager och planerade en ny EP. Ett samtal kom då från låtskrivarna som behövde någon som lade sång på en demo. Denna demo visade sig vara Behrangs bidrag. Efter att upphovsmännen blev väldigt nöjda med vad de hörde fick Victor frågan om han kunde tänka sig att ställa upp i tävlingen. Och svaret var inte svårt.
Behrang har varit med en gång tidigare men för Victor är det premiär. Låten – Det rår vi inte för – är skriven av Behrang Miri, Albin Johnsén, Måns Zelmerlöw och Tony Nilsson.
Victor har nu gått ifrån sitt tidigare artistnamn och kommer inom kort släppa den nya singeln Burning man i sitt eget namn.

Du kan redan nu lyssna på denna och alla andra låtar i delfinal 1 här


Fotograf: Lena Emmoth/FixMedia

Fotograf: Lena Emmoth/FixMedia

Österåkers Lucia utsedd

kultur 2014 års Lucia i Österåkers kommun kröntes under lördagen på Lions marknad i Åkersberga centrum.
Vinnare blev Elvira Lindskog. Nu väntar eriksgata på utvalda platser tillsammans med övriga deltagare under deras mentor Linda Rapps försorg.


Österåkers kommun tvingas till återbetalning

kommun I slutet av 2009 sökte Österåkers kommun pengar från Europeiska socialfonden till projektet ”Äldreliv Nordost”. Ett samarbetsprojekt mellan Österåker, Norrtälje, Danderyd, Täby, Vallentuna och Vaxholm. Syftet var att genom olika utbildningsinsatser inom äldreomsorgen skapa ny kunskap och nytt tänkande om äldre bland personalen. Men upphandlingarna gick inte rätt till.  Österåkers kommun, som var projektledare, förlängde i strid med avtalen kontrakten med företagen Health Care Management och Kompetensinstitutet. Revisionsmyndigheten räknar detta som otillåten direktupphandling och kräver nu tillbaka 756 876 kronor. Vallentuna, Vaxholm och Danderyd har uppgett att de tänker betala tillbaka sin del av bidraget, men från Täby och Norrtälje får man nej. Där anser man att frågan om otillåten direktupphandling aldrig kom upp i den styrgrupp som låg bakom projektet, och därmed frånsäger man sig ansvar för det inträffade.

Hela reportaget går att läsa på Skärgården.se


Michaela Fletcher (M), Mathias Lindow (FP), och Ann-Christin Furustrand (S)

Michaela Fletcher (M), Mathias Lindow (FP), och Ann-Christin Furustrand (S)

Ny politisk organisation i Österåker

kommun På Kommunfullmäktige i måndags fattas beslut om ny politisk organisation i Österåkers kommun. Till kommunalråd för alliansen valdes Michaela Fletcher (M) och Mathias Lindow (FP), och till kommunalråd i opposition valdes Ann-Christine Furustrand (S). Michaela Fletcher blir liksom tidigare Kommunstyrelsens ordförande.
Det beslutades också att tidigare Kultur- och utbildningsnämnden delas upp i två nämnder, dels en för skola och utbildning, där Kenneth Netterström (M) blir ordförande och dels en för kultur och fritid där Mathias Lindow (FP) blir ordförande.


Världsartister i Österåker

nöje Den som är intresserad av musik i allmänhet och trumrytmer i synnerhet kan nu få sitt lystmäte i form av ett besök från en av världens mest framstående trum- och rytmgrupper. Den 22 november finns den världsberömda slagverksensamblen Kroumata på Berga teater för att framföra sin familjeföreställning ”Crouching tiger”. Biljetter säljs på Österåkers bibliotek. Här kan du se ett utdrag från föreställningen.


 Bild: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Bild: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Samarbete mellan golfklubbar – en vinst för medlemmarna

sport&fritid Är du medlem i någon av kommunens golfklubbar så kommer 2015 bli ett år med ökade spelmöjligheter. Då har du nämligen chans att spela fritt på din grannbana. Detta genom ett samarbete mellan Österåkers GK och Åkersberga GK. Detta är ett första steg i ett samarbete som på sikt kommer att fördjupas ytterligare.

- Åkersberga är en relativt liten ort, med många golfbanor runt omkring. Vi tror på en stark lokal närvaro av en aktör och därför kommer vi kontinuerligt att titta på hur vi i framtiden kan stärka samarbetet ytterligare, säger Andreas Ljunggren, vd på Österåkers Golf, till Golf.se

Då Österåker har 45 hål och Åkersberga 18, kan det tyckas att Åkersbergas medlemmar är de som tjänar mest på detta. Klubbarna är dock måna om att utbytet ska ge ett mervärde för båda klubbarnas medlemmar, såväl 2015 som i framtiden, säger Eva Hultgren klubbchef på Åkersberga Golfklubb.

Det är ju sedan en tid klart att Österåkers GK säljer av en bit av sin mark till förmån för bostäder. Detta innebär att Hagbys klubbhus kommer att försvinna. Därmed kommer alla tre banor att utgå från Österåkers GK:s klubbhus. Exakt hur slingorna kommer att se ut i en framtid är inte klart. Initialt integreras Österleds sista nio hål med Hagby-banan medan första nio blir pay & play.

Hela artikeln från Golf.se kan du läsa här


Bild från Österåkers kommun

Bild från Österåkers kommun

Elisabeth Gunnars lämnar politiken

kommun Efter 8 år i kommunpolitiken säger nu Elisabeth Gunnars (fp) tack för sig. Anledningen sägs enligt tidningen Kanalen vara flera. Dels är det den höga arbetsbelastningen på runt 60-70 timmar i veckan som tär, och dels är det på grund av den förhandling som lett fram till den regeringsförklaring som Alliansen i Österåker presenterat. Hon känner inte att hon med den kan ta ansvar för att på ett framgångsrikt sätt bedriva den politik man gick till val på. Även det faktum att man som offentlig person, ibland och på olika sätt, får se sig figurera i kommentarer från helt främmande människor sägs vara en del av beslutet.
- Det är klart att jag känner ett svek gentemot de väljare som valt mig i personvalet, säger hon, men det skulle vara ett ännu större svek om jag inte genomdrev den politik jag tror på. Jag är stolt och glad över mycket av det som jag varit med om att genomföra under denna tid. Uppbyggandet av Kulturknuten, den nya sportanläggning som snart ska börja byggas och att vi numera har en Ungdomslots i kommunen är några av de beslut hon varit med om.

Den senaste mandatperioden har Elisabeth suttit som ordförande i Kultur- och utbildningsnämden. Denna nämd kommer nu dela upp sig i två. Dels en Skolnämnd och dels en Kultur- och fritidsnämd. Orföranden i Skolnänden kommer fyllas  av Moderaterna och Kultur- och fritidsnämden av Folkpartiet.

Vad hon nu kommer att göra är fortfarande klart, men erbjudanden finns.


Österåker kräver dialog om bantad busstrafik

lokaltrafik Arrivas förändringar av busstrafiken till och från Österåker nästa år innebär väsentliga försämringar för kommunens invånare. Upp till var fjärde avgång på vissa linjer kommer att dras in.

Österåkers kommun har kontaktat Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting för att få ett möte om hur trafikförändringar för kollektivtrafik kommuniceras och förankras hos kommunen.

– Oavsett motiv till en förändring kräver vi i kommunen en bättre dialog. När trafikförändringar görs på det sätt som beslutats – med flera indragna turer – bör en konsekvensanalys presenteras och naturligtvis en kommunikationsplan upprättas så att vi tillsammans kan ge god information till medborgarna om skälet till förändringar och så vidare, säger Anna Anderman, väg- och trafikchef på Österåkers kommun.

Österåkers kommun har ställts inför faktum och erhållit ett beslut från landstingets Trafiknämnd där det framgår att buss 624C, 624 och 628 får turer indragna på morgon och eftermiddag, samt att eftermiddagstrafiken glesas ut till 30-minuterstrafik istället för 20-minuterstrafik. I Trafiknämndens remiss som kommunen besvarades i våras framgick bara att en extratur med buss till 623 Österåkers kyrka skulle dras in på grund av låga resenärssiffror.

– Vi är en kommun där närmare 60 procent pendlar ut från kommunen till sina arbeten. Vi är beroende av en väl fungerande kollektivtrafik som komplement till bilen. I stora delar av kommunen är buss det enda kollektivtrafikslag som finns. Det är inte acceptabelt att våra kommuninvånare hamnar i kläm på detta sätt och det är inte acceptabelt att förändringar görs utan dialog med kommunen. Att minska på turerna kommer innebära fler bilar på våra vägar, mer köer och utsläpp. För de som inte har bil kommer detta innebära att rörelsefriheten begränsas helt, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande i Österåker.


Ny skiva av Johan Kinde

nöje Åkersbergasonen Johan Kinde är på gång att spela in sitt första soloalbum på 25 år. Och han gör det med hjälp av så kallad crowdfunding. Crowdfunding är ett sätt som används för att samla ihop pengar till sitt projekt. Och man gör det med hjälp av små privata investerare. Den som vill kan vara med att stödja projektet och får, med utgångspunkt från vad man bidrar med, olika förmåner när projektet är i hamn.

- Med min ny skiva vill jag spela in helt nyskriva sånger samt helt nya versioner av (huvudsakligen) Lustans Lakejer-låtar och några låtar från min två tidigare soloalbum, säger Johan.  Alla texter kommer att vara på svenska.
Tanken är att vi sedan spelar in dessa sånger mer eller mindre ”live i studion”. Vi kommer att lägga på en stråksektion på vissa av låtarna och kanske addera något ytterligare instrument, men idén är att behålla den nerv och atmosfär som kommer från de ursprungliga tagningarna.
Skiva kommer att vara helt och hållet akustisk, men den kommer ändå att innehålla all den spänning som förknippas med Lustans Lakejer. Det jag vill göra är ett album med dramatiska sånger och lika dramatiska arrangemang; ett album fyllt av skönhet, vemod och passion, säger han på sin sida.

För att projektet ska gå i hamn behövs 150 000. Får man inte ihop summan lämnas alla pengar tillbaka. Vill du hjälpa Johan med skivan och läsa mer om projektet kan du göra det här

 


MÖ Trafik1Har du frågor kring vår lokaltrafik?

lokaltrafik Nyligen har det meddelats att Arriva tänkt dra ner på vår lokaltrafik i rusningstid. Detta och många andra frågor har vi tänkt ta upp med ansvariga för lokaltrafiken i kommunen. Har DU något du undrar över, vill berömma eller klaga på, lämna tips kring eller på annat sätt få svar på gällande lokaltrafiken i kommunen? Skriv till oss på redaktionen@mittosteraker.se senast den 13 november. Era frågor kommer ingå i en artikel kring vår lokaltrafik.


Måns Åberg uttagen till VM i trampolin

sport&fritid 21-åriga Måns Åberg, från Österåker är uttagen till VM i trampolin som går av stapeln i Daytona Beach i helgen. Måns tävlar i grenen individuell trampolin. Försökstävlingarna genomförs nu på fredag och semifinaler och finaler på söndag. Jenny Söderlund, förbundskapten,  konstaterar att årets VM blir en viktig värdemätare inför nästa års VM i danska Odense som också är det första kvalet till OS i Rio de Janeiro.
Övriga tävlande i trampolin är Jonas Nordfors (21), Upplands Väsby och Oscar Smith (23) från Lidköping. I grenen dubbeltrampett tävlar Lina Sjöberg (21) från Uppsala.


gs336Marcus Sirén uttagen i Tre Kronor

sport&fritid Timrå IK J20:s Marcus Sirén är uttagen som reserv i vårt J18-landslag till fyrnationsturneringen i Sundsvall den 3:e till 9:e november, då man möter USA, Finland och Schweiz. Han får också chansen i en träningsmatch i Kovland den 5 november mot USA. Sirén kommer ursprungligen från Österåker Vikings och vann 2012 TV-pucken med Stockholm.


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAStora trafikarbeten på väg 276 påbörjade

trafik Under hösten och vintern kan det bli lite problematiskt på väg 276. Då görs arbeten för att öka framkomligheten för våra bilister. Bland annat ska vägen breddas och få två körfält i varje riktning mellan Svinningevägen och Söralidsvägen. Tunneln genom Åkersberga repareras och får dubbla körfält åt båda håll. För att det ska bli möjligt med fyra körfält som är öppna året om krävs reparationsarbete. Under den pågående reparationen av tunneln är ett tunnelrör i taget avstängt. I det öppna tunnelröret tillåts dubbelriktad trafik. Tunnelarbetena i det första tunnelröret som nu är avstängt kommer att pågå fram till sommaren 2015, vilket är betydligt längre än vad man vi trodde då endast konstruktionen under körbanan skulle repareras. I samband med rivningen av vägbanan och inventeringen av konstruktionen har man upptäckt större skador på tunnelväggarna än vad man tidigare befarat. Detta innebär att man även kommer att reparera alla fyra tunnelväggar. Det andra tunnelröret beräknas vara klart till årsskiftet 2015/2016.
En ny cirkulationsplats byggs också i korsningen mellan väg 276 och Rallarvägen samt i i början av 2016 mellan Sockenvägen och väg 276,
Man kommer dock under byggperioden samordna byggarbetena för att orsaka minsta möjliga trafikstörning.


Nytt Bed & Breakfast i Åkersberga

näringsliv Ett gemensamt ESF-projekt gällande social franchising har mynnat ut i  Le Mat Bed & Breakfast, som nyligen öppnade i Runö.  Partners i detta är Arbetsförmedlingen och Coompanion Roslagen & Norrort. Projektet går kortfattat ut på att man använder sig av den kompetens som finns bland arbetslösa i vår kommun och får dem i arbete. Man ser till deras styrkor och förutsättningar och utifrån det hittar man en plats för den enskilde. Projektledare Jenny Kowalewski drog igång projektet i Åkersberga under 2012 och fick stort engagemang från både deltagare och projektpartners.
Deltagarna har fått gå en utbildning för att så småningom kunna starta ett bed & breakfast enligt en fast modell. De har också varit på studiebesök i Italien, där Le Mat-konceptet föddes. Här kan du se en film om projektet.

Läs mer om projektet här

 


Kommun sliderKommungranskarna synar Österåkers kommun

kommun Efter att tips från kommuninvånare strömmat in har Uppdrag gransknings Kommungranskarna i SVT nu bestämt sig för att syna Österåkers kommun i sömmarna. Serien startade då man fick in tips från personer som antydde att våra gemensamma skattepengar inte hanteras varsamt överallt i våra kommuner. Man beslutade då att göra en egen programserie om detta. Tidigare har man bland annat besökt Solna, Leksand och Göteborg. Och nu kommer man alltså hit. Det är oklart när programmet kommer att sändas.

Läs mer på Kommungranskarnas hemsida


Michaela Fletcher (M) Bild från Moderaterna.net

Michaela Fletcher (M) Bild från Moderaterna.net

Öppet hus med Michaela Fletcher

kommun Har då frågor, åsikter eller önskemål som du vill ställa till våran kommunledning, så har du möjlighet att göra det på biblioteket onsdagen den 5 november mellan klockan 12-13 samt klockan 18-19. Då finns Kommunstyrelsens ordförande, Michaela Fletcher (M) på plats för att lyssna och ge dig svar.


Åkersbergabo i Dessertmästarna

nöje Malin Lönneberg, Täljö, kan för närvarande ses i Dessertmästarna i TV4. Hon blev handplockad av produktionsbolaget och fick tillsammans med 300 andra gå på audition och presentera en paradrätt. Malin serverade Namelaka, en japansk laktos- och glutenfri chokladmousse med mycket lime. Detta föll juryn i smaken och detta resulterade i en plats i programmet. Sockerbagaren Malin har tidigare jobbat som kallskänka sedan slutet av 80-talet. 1998 började hon arbeta med choklad på ett konditori men efter ett år återvände hon till restaurangvärlden, då till Berns i centrala Stockholm. Sedan 
i våras satsar hon helhjärtat på egna företaget KRÄM som hon driver från sitt hem i Täljö.

Läs en artikel om Malin på Mitt i Stockholm


Bild från Wira bruks facebooksida

Bild från Wira bruks facebooksida

Smedernas dag i Wira bruk

evenemang Den 1 november kan du mellan 11-16 kan du uppleva Smedernas dag i Wira bruk. Smederna tänder 11.00 härdarna i Dahlgrenssmedjan och i den lilla smedjan vid ån och visar hur det går till att smida. Den som är intresserad av att prova på smidesyrket har under dagen chans att under överseende prova på hur det går till att utöva detta hantverk. Dessutom kan man deltaga i en smidestävling med det man tillverkar. Denna ordnas 14.00 och ingen föranmälan krävs.
Café Mästersmeden har öppet i Tingshuset med smörgåsar pajer och bakverk


Ingela Gardner Sundström friad från jäv

KOMMUN Under senhösten 2010 blev den dåvarande kommunstyrelsens ordförande, Ingela Gardner Sundström (M), ordförande för en liten grupp som skulle se över arvodesnivåerna för de förtroendevalda i Österåkers kommun. Två veckor senare blev hennes make Jan Olov Sundström utsedd till ordförande i den nybildade samhällsbyggnadsnämnden. Kommunfullmäktige beslutade sedan att hans arvode skulle vara 33 600 kronor per månad – en höjning med 331 procent jämfört med hans tidigare uppdrag som ordförande för stadsbyggnadsnämnden. Detta skapade enorma reaktioner från olika håll. Beslutet överklagades och 2013 kom kammarrättens dom i vilken Ingela Gardner Sundstöm fälldes för jäv. Men efter att detta ärende hamnat i Högsta förvaltningsdomstolen har denna nu slagit fast att man friar Ingela Gardner Sundström för jäv.

Läs mer om domen på Skärgården.se


Johan Aftén – årets entreprenör

näringsliv Näringslivsrådet i Österåker kommun har utsett Aftén Bil AB till årets vinnare av entreprenörspriset 2014 . Priset, som består av 30.000, delas ut på Näringslivsdagen den 7 november och ska användas till en upplevelse för företagets ägare och personal.

Motivering:
Johan Aftén, med företaget Aftén Bil AB, har sedan starten år 2008 utvecklat sitt företag starkt. Han har hittills anställt 17 personer och är på gång att ta sig an ännu ett bilmärke till vilket han bygger ytterligare en ny bilanläggning i kommunen. Detta kommer även att bidra till nya arbetstillfällen i Österåker. Dessutom sätter Aftén Bil AB Österåker på kartan genom att göra radioreklam som hörs i olika radiostationer över hela länet.

Läs mer om priset här


Gabrielle Solander och Tina Markström, Bryggan tillsammans med Snorpan Wallin en av deras besökare

Gabrielle Solander och Tina Markström, Bryggan tillsammans med Snorpan Wallin, en av deras besökare

Bryggan – från frö till realitet

samhälle För två år sedan såddes ett frö hos Gabrielle Solander,  spec. Undersköterska inom psykiatrin. Hon såg ett enormt behov och en efterfrågan hos lite yngre personer med psykisk funktionsnedsättning att få någonstans att ta vägen.

- Jag ville ordna ett ställe för att bryta social isolering och förhindra återinsjuknande bland yngre personer med psykiskt funktionshinder, säger hon. I Österåkers kommun fanns verksamheten för äldre,  men yngre hade ingenstans att ta vägen.  Så jag började med att ta kontakt med kommunen. Därefter gick jag runt i olika nämnder och talade om mina tankar och idéer. Reaktionen var över lag positiv, så jag fick i uppgift att skriva en projektbeskrivning och leta lokal, säger Gabrielle.  I september i år blev resultatet av detta Bryggan.

Vilka är det som besöker er?
-Vi finns för alla tjejer och killar mellan 18-35. Oavsett om livet känns tungt och man behöver någon att prata med, om man vill komma ner och ta del av vårt utbud är man välkommen. Det finns alltid två personer som är här och tar emot, säger hon. Vi spelar spel, biljard, fikar eller äter middag tillsammans. I första hand är det öppettiden som gäller, men om andan skulle falla på har vi även möjlighet till utåtriktad verksamhet. Det kan vara Bio, eller någon form av teater eller konsert. Våra besökares önskemål styr verksamheten. Initialt har vi öppet en kväll i veckan. Onsdagar mellan 17-20. Övrig tid upptas lokalen av annan verksamhet.

Du som vill kolla upp eller besöka deras verksamhet är välkommen till deras lokal på Storängsvägen 7f.
Projektet har nu en prövotid till och med den 30 november . Sedan tas ett beslut om vidare fortsättning.

DSCa_0145Magnus Abelsted
redaktionen@mittosteraker.se


UngEtt uppsving för kommunens fritidsgårdar

Ung idag Våra fritidsgårdar har fått en rejäl ökning av sina besökare den sista tiden. Tisdagen den 7 oktober besöktes Solskiftesgården av 116 ungdomar under hela kvällen. Ett rekord för gården som har en maxkapacitet av 60 ungdomar. Tjugo av dem var utbytesstudenter från Tyskland som var där för att ta del av den svenska fritidskulturen. Och andra tisdagar ligger besöksantalet på 60-90 personer. Men även övriga öppetdagar har ökat.
- Vi kan ta in 60 ungdomar här och vi är väldigt noga med att det inte är fler. Så ja, vi är trångbodda och emellanåt blir vi tvungna att stoppa några i dörren. Speciellt när det spelas bingo. Något som de älskar att göra. Men då väntas det utanför eller spelas pingis i uppehållsrummet, säger personal på Solskiftessgården. Men det är inte bara här som vi ser ett uppsving. På Tråsättragården har man på torsdagar 40-60 ungdomar . En dag som tidigare kunde eka tom och på vår helgöppna Bergagården tittar varje lördagskväll mellan 50-80 ungdomar in. Det var länge sedan vi hade så här många som hittade till oss. Väldigt positivt och kul. Men rekord är till för att slås. Så nu inväntar vi ännu fler, säger man.

Vi har pratat med Margareta Kekkonen, Enhetschef på våra fritidsgårdar:

Vad har ni gjort för att så många har börjat att hitta till er?
- Vi har gått ut i klasserna, pratat med ungdomar om vår verksamhet och frågat dem om vad de vill ha. Ungdomsmedverkan är jätteviktigt för oss. För närvarande kan ungdomarna rösta på vad som är viktigt för dem att förändra på deras egna gård. Det kan vara allt från större utbud i fiket, till att köpa in nya möbler för att göra det mysigt. Svaren varierar på olika gårdar, men den största delen på Solskiftesgården röstar ändå på större lokaler. Det kan vi förstår när vi ser den utveckling de fått den sista tiden. Positiva problem. Men vi vill gärna tillägga att det ser positivt ut på samtliga våra gårdar.

Vilka ungdomar är det som kommer till fritidsgårdarna? Vad är det ni kan erbjuda?
- Vår målgrupp är mellan 10-18 år. De kvällsaktiviteter vi har riktar sig från årskurs 7, och här har besökare av alla åldrar. Men det finns även de som är något äldre som besöker oss. Dessa är ungdomar som har varit med oss sedan årskurs 7 och som trivs hos oss. Och Vi kan ge dem det mesta. Våra kvällar innehåller bland annat olika typer av turneringar som ungdomen önskat, musikquiz, TV-spel,  hantverk, kultur och idrott. Emellanåt vill de baka och då finns möjlighet till det. Och vill man bara ha en lokal att träffas i så går det jättebra. Vissa Fredagskvällar anordnas det Musikcafeér med en öppen scen dit den som vill kan komma och spela och två gånger om året har vi något vi kallar för Exit. Ett kulturcafé med Stand-up, musik och film. Alla fyra fritidsgårdar har ett café med bra priser så att ungdomarna ska ha råd.
Det är kul att se att det tagit till sig kultur på ett positivt sätt. På Ljusterö har en workshop i graffiti genomförts och ungdomarna har målat på en uppställd mur. Bergagården har varje år olika konstutställningar och för närvarande man på med en konstutställning på temat Medmänsklighet som man ska visa upp på LO-skolan, vår teaterverksamhet går bättre än någonsin och man har gjort två spelfilmer som går runt på olika festivaler. Dessutom är det för tillfälligt väldigt populärt att göra makraméarmband. Något vi lär ut och försöker att utveckla. Dessutom kan vi ge ungdomar möjlighet att anordna egna arrangemang. Det har gjorts vid några tillfällen i form av musikkonserter och disco för lite äldre.
Men vi anordnar också aktiviteter för våra barn i mellanstadiet. Främst genom så kallade Bergadiscon. Ett enormt populärt, fullvärdigt diskotek med professionell DJ och med olika teman varje gång. Det har vi ungefär var 5.e fredag på Bergagården och varje gång kommer mellan 200-250 barn. Ibland kan det till och med dyka upp barn från våra kranskommuner som hört talas om oss och vad vi förstått är detta något unikt i Sverige.

Trots det ökade besöksantalet finns det ungdomar som aldrig har besökt er. Vad anser du om det?
- Det är klart att vi bara når en del av kommunens ungdomar. Mycket tror vi beror på ett aktivt  föreningsliv och skolarbete. Vi försöker också nå fler genom att variera våra evenemang till att passa fler.

Det kommenteras ibland på sociala medier att ungdomar inte har någonstans att ta vägen. Att det inte finns någon sysselsättning för dom och att de därför hänger i parkeringsgarage och andra ställen. Kommentar?
-
Flera av de ungdomar som syns ute i Åkersberga, gör det oavsett om det finns något för ungdomen eller inte. Dessa når vår fältgrupp som gör ett enormt arbete. Det är också på grund av deras arbete som de lördagsöppna gårdarna kommit till. De har fått oss att se behovet av en helgöppen gård och denna kväll har nu blivit enormt populär bland våra ungdomar. Men att säga att ungdomar inte har något att göra är fullständigt fel. Vi har verksamheter som sträcker sig inom många områden. Teater, musik, hantverk, konst och vid tillfällen idrott.
Så visst finns det mycket för våra ungdomar i kommunen att göra!

Och vad tror du? Hur kommer det sig att så få vuxna känner till vad ni gör?
- Att marknadsföra oss mot vuxna och hitta bra kanaler för att få ut information om våra verksamheter är något som vi behöver bli bättre på . Vi har koncentrerat oss på ungdomar som är vår målgrupp. Vi tar till oss av det vi läser på sociala medier och hör ute på stan. Det råder en del okunskap som vi gärna vill ändra på. Så vi jobbar på hur vi ska ändra på detta på bästa sätt. Gå gärna in på vår hemsida. www.fritidsgardarna.se. Där står det mesta om vår verksamhet. Ni kommer också inom kort hitta oss på www.osteraker.se under fritidsgårdsfliken.

 

DSCa_0145Magnus Abelsted
redaktionen@mittosteraker.se

 

 

 

 

 


Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se
Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

BO-mässa i Åkersberga centrum

samhälle Lördagen den 18 oktober kan du mellan 10-15 besöka Bomässan i Åkersberga centrum. Där kan du bland annat träffa Mäklare, byggnadsentreprenörer, Citycon och Österåkers kommun. Det informeras om kommande projekt och utvecklingen av cykelnät och den lokala busstrafiken.


Österåkers kommun lanserar ny webbtjänst

kommun Inom kort lanserar Österåkers kommun en ny webbtjänst där du som kommuninvånare ska kunna jämföra olika kommunala verksamheter. Du kommer bland annat att kunna ta del av olika kundundersökningar och jämföra skolor och hemtjänst.


computer-338968_640Mail från kommunens invånare glöms bort

kommun Alla förtroendevalda politiker i Österåkers kommun har en speciell mejladress som medborgarna hänvisas till på kommunens hemsida när man vill fråga eller kommunicera med personen. Men det är inte alla politiker som läser den. Sju av tio svarade inom en vecka när tidningen Skärgården nyligen gjorde en undersökning.
Maria Ende, som sitter i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna, är en av dem som däremot tycker att denna mail är viktigt. Hon har därför bett om att få sin politikermail kopplad till hennes arbetsmail.

Läs hela artikeln på Skärgården.se


Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Roslagsbanan rullar igen

LOKALTRAFIK Efter alla turer är det nu klart att Roslagsbanan återigen börjar rulla söndagsmorgon den 12 oktober. Ordinarie tidtabell för höst/vinter 2014 gäller.

Det här är det som har gjorts:
- 5,6 kilometer dubbelspår mellan Rydbo och Åkers Runö, vilket gör att tågen kan mötas var som helst på sträckan utan att vänta in varandra.
- Byggt om och flyttat Täljö station
- En ny vägbro vid Svinningevägen
- En ny järnvägsbro vid Långhundraleden, med bilväg och gång- och cykelväg under
- En ny gångpassage under spåret mellan Rydbo och Täljö
- Rätat ut kurvor utmed banan, vilket gör det möjligt för tågen att köra snabbare
- Lösningar för att minska bullret på sträckorna Rydbo – Åkers Runö och Åkersberga – Österskär


Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Åkersbergasonen Johan Kinde ute med en ny bok

Nöje Johan Kinde, Lustans Lakejers frontfigur och författare, har precis kommit ut med en ny bok. I Passera denna natt skriver han om strävan efter lycka, lust och när njutning förbytts till depression och psykiatrisk diagnos.

Läs artikel på Mitt i.se


Tv-inslag från TV4

 


Club 96 – Tillbaka med Revy nr 19

nöje Efter att man kommit till semifinal i årets Revy-SM , står Club 96 nu mitt uppe i förberedelser inför årets 19:e revy. Det repas, övas sång och planeras för fullt inför premiären som äger rum den 31 oktober.
Årets föreställning kallar man ”7:2 dieten”.
- Vi rekommenderar alla i vår kommun att vid minst ett tillfälle prova på vår stärkande diet. Oavsett om ni är glada eller deppiga efter höstens val, om ni drabbades av översvämningar i sommar eller om ni inte ens kommer ihåg att det varit en sommar. Alla kan behöva en stunds avkoppling från vardagen och, kanske i glada vänner lag, skölja ner maten och drycken med lite underhållning, säger man på sin hemsida.

Mer information kan du läsa här


Alliansen behåller sin ledande ställning i Österåker

val 2014 Efter ett spännande val där Socialdemokraterna under en tid passerade Moderaterna, slutade Kommunvalet ändå med en Alliansseger. De rödgröna slutade på 33,5% , en ökning med 3 mandat till totalt 17, mot Alliansens 44,6%. Man backade i och med det 6 mandat till 22. Vågmästare efter detta val kommer Roslagpartiet att bli med 10,5%, +5 mandat. Sverigedemokraterna tog som nytt parti 4 mandat kommunfullmäktige. Hur det gått för det nya Skolpartiet är i skrivande stund inte klart.
81,6% av de röstberättigade gick till valurnorna. Detta är en minskning med 1,3% från valet 2010.

Här kan du läsa fler siffror från Kommunvalet 2014


Läsarbild

Läsarbild

Bil exploderade vid Sporthallen – en person skadad

BRAND Räddningstjänst och polis kallades vid 7.50 på fredagsmorgonen till Åkersberga Sporthall där en bil satts i brand. Enligt uppgift rör det sig om en explosion. Platsen är avspärrad och en person är förd till sjukhus.
En förundersökning är inledd gällande allmänfarlig vårdslöshet alternativt försök till mord/dråp. Flera elever på Prolympia blev vittnen till olyckan och såg en man ta sig ur det brinnande fordonet. Skolan har nu samlat en krisgrupp för att stödja elever och personal.
Har du uppgifter gällande explosionen uppmanas du ringa polisen på 114 14


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERARestaurang Mandarinen går i graven

näringsliv En epok går i graven i och med stängningen av Mandarin Garden. Restaurangen, som genom åren haft flera ägare, stängde sina portar i måndags. I fortsättningen kommer det stå Damaskus på skyltarna. Damaskus är en kebabrestaurang i stil med den mer kända Palmyra i Årsta. Man kommer endast att servera Kebab i olika former och med rejäla portioner till bra priser. Det är ännu oklart när restaurangen öppnar.


 Bild: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Bild: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Fortsatta förseningar på Roslagsbanan

lokaltrafik För andra gången är trafikstarten på Roslagsbanans Österskärslinje framflyttad. Det var tidigare sagt att man skulle komma igång den 8 september.  Anledningen är att arbetet med att få tillstånd och godkännande för banans nya signalsystem har tagit längre tid än beräknat.. Tåg har setts provköra på spåret, men något nytt datum för starten är ännu inte satt. Ersättningsbussarna går som vanligt fram till dess att trafikstart sker. Mer information kommer.


Loppis i välgörande syfte

evenemang På lördag och söndag den 6-7 september 11-16 har Sponsors for Kenya loppis i Bergateatern. Alla pengar går oavkortat till bygget av ett barnhem och skola för barn i hårt utsatta situationer i Mlolongo, Kenya
Vill du donera saker till detta kan du göra det på Bergateatern fredag mellan 16-17 och på lördag från 9.30. Allt ska vara helt och rent.

Vill du läsa mer om Sponsors for Kenya kan du göra det här


Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Förra årets pristagare Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Österåkers Kulturpris

kultur Varje år delar Österåkers kommun ut ett kulturpris till en person, grupp eller förening som gjort en särskilt insats inom något kulturellt område. Och du kan vara med och påverka genom att nominera den du tycker är värd priset. Pristagaren ska vara född eller bosatt i Österåker, eller ha annan särskild anknytning till kommunen.
Priset är på 10 000 kronor. Nominera senast söndagen den 5 oktober den person som du tycker ska få 2014 års kulturpris!

För mer information, kontakta kultursekreterare Maria Söderlund, 08-540 814 07 eller maria.soderlund@osteraker.se


Höstmarknad på Länsmansgården

Evenemang Lördagen den 6 september mellan 12-16 är det Höstmarknad på Länsmansgården. Förutom och underhållning bjuder man på trädgårdsloppis, trädklättring och försäljning av årets skörd av grönsaker, blommor och honung.

Program
11.50     Åkersbergas Musikkår
13.00    Tanja Kortelainen och Markus Räsänen: Dans till dragspelsmusik
13.45    Christina Nordstrand och Margretelundsskolans kör sjunger ur Den Magiska Trädgården
14.30    Tanja Kortelainen och Markus Räsänen: Dans till dragspelsmusik


Ny bilbrand i Åkersberga

brand Vid 6.30 på fredagsmorgonen fick räddningstjänst och polis larm om en brand vid sporthallens parkering. Det visade sig att en bil satts i brand. Tre fordon skadades. Vittnen såg tre personer lämna platsen. Ännu är ingen gripen för dådet.


ljusteroTätare trafik till och från Ljusterö

KOMMUN Österåkers kommun har gått in som delfinansiär i färjelinjen till Ljusterö. Projektet kallar man för Ljusterölyftet. Detta innebär att det från och med den 1 september kommer att gå en färja var 20 minut på vardagar. Detta ger en större flexibilitet och underlättar mycket för de som är bofasta på. Det minskar också de långa köer som uppstår när bofasta ska till och från jobbet, säger man på kommunen.


Politik ges större utrymme på Kanalens dag

kanalens dag På Kanalens dag den 31 augusti tar man nu i valtider till ett nytt grepp. Alla partier ges en möjlighet att både synas och höras i form av ett Almedalen i miniformat.  Detta sker på Ekbacken. Varje parti ges 15 minuter att tala till väljarna, följt av utfrågning från moderatorn Håkan Bergqvist. Allt direktsänds i Radio Österåker. Idén fick Kanalens Stefan Söderberg när han besökte Almedalen i somras.

- Mycket av Almedalen liknar Kanalens dag, så varför skulle vi så här i valtider inte kunna göra samma sak, fast i något mindre format, säger han i tidningen Kanalen.

Förutom detta så bjuder man som vanligt på Blå Vågen utdelning, tivoli, loppis, utställare, marknad och mycket mer.

Talordningen, som lottades på Åkersberga torg den 14 augusti, är som följer:
11.00 Filippa Reinfeldt, Moderaterna
11.30 Arne Ekstrand, Kristdemokraterna
12.00 Elisabeth Gunnars, Folkpartiet
12.30 Ann-Christine Furustrand, Socialdemokraterna
13.00 Michael Solander, Heidi Stapf Ekström, Miljöpartiet
13.30 Michaela Haga, Centerpartiet
14.00 Jimmy Åkesson, Sverigedemokraterna
14.30 Marie Wengse, Skolpartiet
15.00 Lennart Berneklint, Österåkerspartiet


PolisRån i Åkersberga

Polis En man blev vid 10-tiden på fredagsmorgonen rånad av en knivbeväpnad förövare i sitt hem på Åkers Runö. Mannen fick även ta emot hot som gjorde att han fruktade för sitt liv.

Förövaren avvek från platsen efter att han tillgripit sig mannens bil.

Efter en intensiv jakt med både patrull och helikopter kunde den misstänkte vid 11.30 gripas på Vätö. Den gripna visade sig även sedan en tid vara efterlyst av polisen för annat brott.


Opera på varvet

kultur För andra året i rad gästar Kungliga Operan Ramsmora varv på Ljusterö.
I år spelar Kungliga Operan dels en föreställning av Mozarts opera Trollflöjten, och dels en Operagala med kända bitar ur operor och filmens värld.
Förutom Hovkapellet och operans solister kommer i år dessutom Kungliga operans kör att kunna ses.
Operagalan äger rum den 29 augusti, och föreställningen trollflöjten den 30 augusti. Biljetter kan du köpa via Tickster.se

 


Friskis & Svettis firar 30 år

sport&fritid Friskis & Svettis fyller 30 år som förening. Det firar man med gratis träning på Storängstorget, lördagen den 30 augusti klockan 13.00!
- Den 30 augusti har vi ett stort Cirkelfyspass på torget i Åkersberga Centrum. Vi hoppas på att minst ett 100-tal personer vill vara med. Alla är välkomna , vare sig man är medlem hos oss eller inte och träningspasset är helt gratis, säger man.


computer-338968_640Anmäl skolfrånvaro på nätet

skola Nu behöver du som vårdnadshavare inte längre ringa till en lärare när ditt barn är sjuk eller på annat sätt har frånvaro från skolan. På Skolportalen kan du som förälder digitalt anmäla frånvaro för elever i våra kommunala skolor.
Information och lösenord för inloggning ska du ha fått från ditt barns skola. Adressen till Skolportalen är osteraker.hypernet.com.


Bild från Österåkers kommun

Bild från Österåkers kommun

Ny friidrottsanläggning i kommunen

Sport&Fritid Den som undrar vad som händer med den utlovade idrottsanläggningen som skulle byggas på Röllingbyskolan mark behöver inte undra längre. Den 16 juni fattade Kommunfullmäktige beslut om att ta fram en plan för att bygga en helt ny anläggning på platsen.
I ett första steget byggs en friidrottsanläggning i SM-kavlitet med löparbanor, kastgrop, belysning, samt omklädningsrum. I arbetet ingår också att ta fram en plan för den fortsatta utvecklingen av friidrottsanläggningen.
– Det är bra att en toppmodern friidrottsanläggning kommer till stånd för alla de aktiva friidrottare vi har i kommunen samt för nyrekryteringen. Vi får en anläggning av hög kvalitet till en mycket rimlig kostnad, säger Michaela Fletcher Sjöman (M), Kommunstyrelsens ordförande

 


Lärare slipper varning

Skola En idrottslärare i en av våra skolor friades av Lärarnas ansvarnämd nyligen. Nämnden gick därigenom emot Skolinspektionen som ville att läraren skulle varnas för att ha varit överdrivet sträng, ställt för hårda krav och misslyckats med att stödja barnen i deras lärande. Enligt ansvarsnämnden visar utredningen att mannens insatser som idrottslärare påtagligt har förbättrats, bland annat efter att han fått hanledning av en annan lärare. Klagomålen på hans undervisning har upphört och man kan inte längre hävda att han är oskicklig i sin yrkesutövning.
Idrottsläraren anmäldes också för att ha nekat en elev att ta sin astmamedicin under en genomgång och för att ha hotat att bestraffa elever med armhävningar. Men enligt ansvarsnämnden handlar det om enstaka händelser som inte visar att läraren är mindre lämplig att bedriva undervisning.

Källa: Lärarnas nyheter.se


Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Stor skada efter oväder

NYHETER På bara ett ögonblick övergick en till synes molnig, men bra dag till ett stort kaos under söndagseftermiddagen. Ingen kunde ana att det värsta ovädret på över 30 år om bara ett ögonblick skulle drabba vår kommun.  Sen kom knallen som i snabb takt följdes av flera och himlen öppnade sig.  De flesta kunde relativt snabbt ta skydd inomhus och bara se på när ovädret med sitt regn, hagel och full storm drog förbi. Många var snabba med att lägga ut just sin situation på sociala medier. Och på en halvtimme vad det över. Kvar lämnades nedblåsta träd, strömavbrott, översvämmade tunnlar, parkeringar, hem och förråd.

Mayer Madlom, Åkersberga Kemtvätt & Skrädderi

Mayer Madlom, Åkersberga Kemtvätt & Skrädderi

På Åkersberga kemtvätt & skräddare på nedre botten i Åkersberga centrum träffade vi ägaren Mayer Madlom. Han och hans fru har haft stället i tre år och detta var tredje gången de drabbats av översvämmning.
-    Helt plötsligt bara steg vattnet i butiken, säger Mayer. Vi jobbade för fullt för att rädda det vi kunde, men allt gick så fort. Mycket är nu förstört och detta drabbar oss rejält ekonomisk. Vi är bedrövade. Många är stamkunder till oss och det är inte alltid de har kvittot med sig. Dessa känner vi att vi ändå vill ersätta då våra kunder är det viktigaste vi har. Men från försäkringsbolaget får vi inte ett öre för detta. Vi måste nu hålla stängt en tid för att sanera och hoppas försäkringsbolaget förstår vår situation, säger han.

Erik Svahn, Team Sportia

Erik Svahn, Team Sportia

Även på Team Sportia blev man rejält tagen på sängen.
-    Jag märkte att det forsade in vågor av vatten från bilarna utifrån, säger Erik Svahn. När jag skulle gå och hämta en svabb för att torka upp såg jag att hela cykelverkstaden var täckt med avloppsvatten. Doften var outhärdlig. Det spreds snabbt in i butiken, och i det hisschakt som vi har steg vattnet snabbt , säger han.

På Itrim hade man inte öppnat för dagen,  men ändå var några där och tränade.  Dessa upptäckte vad som var på gång att hända och kunde snabbt se till att skadan kunde begränsas.

När Tomas Lacke kom till sitt galleri på Storängsvägen stod vattnet över en meter utanför dörren. Innanför flöt konst och matrial omkring.
-    Mycket konst blev tyvärr förstörd, så det blir ett tufft 2014 nu, säger Tomas. Det bästa var att se hur alla vänner slöt upp och hjälpte till. Fantastiskt. Jag kan inte nog tacka alla, säger han.

Totalt registrerades 2.800 blixtar över Stockholmsområdet. Ändå hade SMHI missat att varna för detta.
- Det såg ganska lugnt ut och sedan kom det igång väldigt snabbt, så det var svårt att förutsäga, säger man på SMHI, som nu ska titta närmare på detta.

För många var detta ett skådespel, men för andra en katastrof.


Foto: Anton Forsberg

Foto: Anton Forsberg

Brand på Norrgårdsvägen

BRAND Räddningstjänst fick ett larm om brand i en lägenhet på Norrgårdsvägen 107 på lördagseftermiddagen. Väl på plats möttes man av en övertänd lägenhet. Lyckligtvis befann sig inga personer där för tillfället, men enligt sociala medier är den drabbade familjen omskakad och chockad. Anledningen till branden är oklar.


Foto Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Foto Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Österåkers GK uppmärksammas av Svensk Golf

sport&fritid Tidningen Svensk Golf har nyligen tagit fram en lista över Sveriges 100 bästa golfhål. Och när 8 500 golfhål på landets 500 golfbanor hade analyserats och värderats mot varandra fick Österåkers GK mycket glädjande en plats på listan. Det är Västerleds Hål 12 som juryn fastnat för.
Motiveringen lyder: Ett precisionsfyllt och krävande par 4 där vänstersidans vatten och greenområdets bunkerkomlex sätter agendan.
- Vår ambition med listan var att belysa hur många guldkorn som verkligen går att hitta ute i landet och kanske få människor att öppna upp ögonen för nya upplevelser, säger Tobias Bergman, chefredaktör på Svensk Golf
En lista över samtliga hål kan du läsa här

 

 


Högsäsong för bedrägerier

VARNING Under sommaren är det högsäsong för bedragare som ägnar sig åt att skicka ut bluffakturor. Bemanningen är mindre på företagen och sommarvikarier sätts in. Det är ibland svårt att upptäcka att det är en bluffaktura eftersom bluffakturorna ser ut att komma från ett stort välkänt företag som det inte verkar konstigt att få en faktura från. Ibland kopierar bedragarna in andra företags logotyper för att få fakturan att se äkta ut. Det rör sig ofta om mindre belopp så att det slinker igenom rutinmässigt. Det som ALLTID urskiljer en bluffaktura är att det helt plötsligt ser ut som företaget bytt kontonummer. Lätt att kontrollera och därmed avslöja bluffen. När du ser att det är ett nytt kontonummer, ring det riktiga företaget och hör efter om det är riktigt att ett byte skett och om de verkligen skickat ut den aktuella fakturan. Polisen i Skåne har gått ut med varningar till större företag och alla kommunerna i Södra Sverige samt ett pressmeddelande under gårdagen. Läs gärna mer om fakturabedrägerier på www.bestrid.nu.


Jeks grafitti

Jeks grafitti

Grafittikonst på Ljusterö

kultur I sommar får Ljusterö Torg ett unikt konstverk i form av en 35 meter lång och två meter hög mur med graffitikonst. Mellan den 14 och 17 augusti målar fyra internationella graffitikonstnärer muren, som blir permanent på torget i anslutning till Östrasalt Ljusterö konstmuseum. Evenemanget kommer även att livestreamas. Medverkande konstnärer är Jeks, Wave, Can2 och Desk7. Under evenemanget, som kallas Northern Light Graffiti, finns möjligheten att se  konstnärerna arbeta samt själv testa att måla graffiti på en övningsvägg, den första öppna väggen i Österåkers kommun. Här kan man också lära sig mer om konstformen genom föreläsningar och en utställning på Östrasalt Ljusterö konstmuseum.
Evenemanget följs av en graffitiskola på Ljusterö för ungdomar i åldrarna 12-24 år.
Med satsningen vill initiativtagarna uppmärksamma att Ljusterö på 1890-talet var en plats för banbrytande konstnärligt skapande, i den internationella konsthistorien refererad till ”Northern Light”. Samtidigt vill man med projektet Northern Light Graffiti dra en parallell mellan en samtida generation unga konstnärer – i oppositionsställning – och den oppositionella grupp av konstnärer verksamma på Östra Lagnö under 1890-talet.

- Med Northern Light Graffiti vill vi väcka intresset för graffiti som konstform och förstärka Ljusterö som en konst- och kulturö. Vi vill också inspirera ungdomar i skärgården till deltagande i konstnärlig verksamhet, säger Carl H Andreasson, ordförande i Ljusterö konstförening.

Projektet är initierat av Ljusterö konstförening i nära samarbete med Östrasalt Ljusterö konstmuseum, Förvaltnings AB Ljusterö Torg och Österåkers kommun.
Bildtext: Jeks är en av konstnärerna som bjuder på sina kunskaper om hur man målar graffiti


Segrare i Damklassen Frida Lundén FK Studenterna Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se,

Segrare i Damklassen Frida Lundén FK Studenterna Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se,

Flera rekord på Österåkersmilen 2014

sport&fritid Strålande väder, massor av folk och det största evenemanget hittills. Årets upplaga av Österåkersmilen kunde inte få ett bättre slut. Efter att hela 1.150 deltagare anmält sig till årets upplaga kunde det konstateras att Herrloppet vanns på rekordtiden 30.17 av den blott 18-åriga Robel Fsiha, Spårvägens IK efter en spurtstrid med tvåan Isaias Beyn från Eritrea och trean Abraham Adhanom, Eskilstuna friidrott. I mål skilde endast två sekunder mellan loppets etta och trea. På Damsidan var det inte lika rafflande. Segrare på tiden 25.11 blev Frida Lundén, FK Studenterna. Hon var hela 1.23 före Anna Lindh, Rånäs 4H. Trea kom Dace Landström som tävlar för Vallentuna men som bor i Österåker med tiden 38.08.

Resultaten i samtliga lopp kan du hitta här


Lionsstipendiater utsedda

kultur Årets tre Lionsstipendiater har nu utsetts. Stipendiet för ungdomsverksamhet går till Teatergruppen i Solskiftesskolans särskola, kulturstipendiet går till Mats Sladö, Åkersberga Filmstudio och miljöstipendiet går till Österåkers Sportfiskeklubb.
Stipendierna avslöjades på firandet av Sveriges Nationaldag den 6 juni på Ekbacken.


Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Österåkersmilen 2014

sport & Fritid Lördagen den 7 juni är det dags för den 27e upplagan av Österåkersmilen. Och i år med ett starkare startfält än någonsin.
Patrik Engström och Frida Lundén är båda uttagna att representera Sverige i maraton på EM/Europacupen i friidrott, i augusti. Bland Fridas meriter kan även nämnas Nordisk mästarinna på 10.000 meter i år och en tredjeplats på ASICS Stockholm Marathon ifjol då hon även vann fyra SM-silvermedaljer (maraton, halvmaraton, terränglöpning och 10 000 meter). Patrik var den näst snabbaste svenske maratonlöparen under 2013.
Starka utmanare på herrsidan är Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott och Robel Fshia, Spårvägen FK.
I damklassen utmanas Frida av främst av Dace Landström, Vallentuna FK,  men boendes i Österåker. Dace har många fina placeringar i Österåkersmilen bakom sig och har radat upp topplaceringar tidigare i vår. Hon har sänkt sig till 36.11 på 10 000 meter i år och målsättningen är att springa loppet på under 37 minuter.

Förtävlingarna startar 14.00 och huvudloppet 15.30

 

Läs mer om Österåkersmilen här

 

 


SverigeNationaldagsfirande i kommunen

EVENEMANG Den 6 juni firas nationaldagen på Ekbacken, Margeretelunds IP och i Wira bruk. Här får du programmet för dagen:

Ekbacken bjuds du på ett underhållande program med musik av Robin Stjernberg, god stämning och en härlig miljö. Packa picknickkorg eller handla i cafeterian. Begränsat antal sittplatser, ta gärna med filt eller sittunderlag!
Ekbacken ligger vid Centralvägen 55.

Program
12.30           Åkersberga Kammarkör uppträder samt Nationalsången
12.45           Österåkers Musikskola
12.55           Tal av Hans Rockberg, Österåkers hembygds- och fornminnesförening
13.05           Musikhuset
13.20           Lions delar ut årets stipendier
13.40           Popskolan
13:55           Tal av Kommunstyrelsens ordförande  Michaela Fletcher Sjöman
14:10          Stage Academy Showcase med bland annat Albin
14:30           Robin Stjernberg – Framträdande & Skivsignering
15.00           Avslut

Margeretelunds IP anordnas ÅBK-dagen med fotboll, musik, mat och dans.

10.00-12.00  Lilla Europaligan.

 • Fotbollsmatcher för 5-mannalag på konstgräs

12.15-13.00 Popskolan och ÅBK

 • Nationalsång och flagghissning
 • Musikunderhållning med Popstars och Mira
 • Nameless och eleverna Josefin, Joel och Oscar
 • Honorering av ÅBKare för förtjänstfulla insatser

12.00-13.00 Lilla Europaligan

 • Fotbollsmatcher för 5-mannalag på konstgräs
 • Päroncupen med final 15.30. Fotbollsmatcher för föräldar och ledare

15.55-16.00 Eastcoast Cheerleaders

16.00-17.45 ÅBK Seriorlagsmatch

 • B-laget med yngre juniorer möte Väsby IK på Tunavallen
 • Eastcoast Cheerleaders uppträder i halvlek

18.30-21.30 Barndisco och barnfilm

 • Disco i Margeretelunds gymnastiksal fram till 20.00
 • Festis och godisregn ingår i entrén. 10 kronor. Begränsat antal platser
 • Filmvisning i gymnastiksalen 20.00

19.00-21.30 ÅBK-festival med Pop-picknick

 • Ta med filt, pickninck eller handla i cafeterian och sätt dig vid scenen. Uppträder gör Muppets & Me, Lydia, Kim, Emma och Pop-Alongkören. Det blir även en jamsession med Popskolans ledare.

I Wira bruk får du sång, smidestilverkning och loppis.

13.00 sång av deltagare från Wirasplen
12.00-15.00 Smederna visar smidestillverkning i Lilla smedjan
14.00 Guidning av bruket

Loppis och konstutställning Café.
Wira bruket är öppet kl 11 – 16.

 

 

 


9121_250Ole, Dole Död – Ny bok av Liselott Roll

kultur Död man hittad vid Valsjön. Nej, det är ingen nyhet utan början på en ny bok av Liselott Roll, författare från Åkersberga. Ole, Dole, Död är den andra i en fristående deckarserie med Åkersberga som utgångspunkt och har liksom första delen, Tredje graden, redan sålts utomlands till bland annat England och Tyskland. Och fler länder är på gång efter att boken rönt stor uppmärksamhet på bokmässan i London. Stor Succé alltså för vår nya deckardrottning. Liselott tog för en tid sedan kontakt med näringslivschef Lotta Holmgren vilket mynnade ut i att boken även kommer säljas på vår turistbyrå som ett led i att lansera Åkersberga som deckarort.

Handlingen. En ung väktare hittas brutalt yxmördad vid Valsjön i Margretelund. Samtidigt går en professor i arkeologi genom säkerhetskontrollen på en flygplats i Tyskland. Han är på väg till Sverige för att döda och han tänker inte misslyckas. I trädgården i Köln står hans fru och ser ut över gatan som ligger försänkt i morgondimman. Snart tar hon ett ödesdigert beslut, att följa efter sin man och ta reda på sanningen. En sanning han ägnat hela sitt liv åt att dölja.
Terapeuten Linn Kalo vet ingenting om det mordfall hennes make inspektör Magnus Kalo på länskriminalen utreder, men så en dag försvinner hon spårlöst. Magnus dras in i ett skrämmande och intrikat nät av lögner.
Liselotts Rolls kriminalroman är en bok om hämnd, kärlek och mänsklig fåfänga – fåfänga som kan få vem som helst att mörda.

Lyssna på en intervju med Liselott från Radio Stockholm den 16 maj. Där berättar hon om boken, om varför det utspelas i Åkersberga och hur hon började sitt författarskap.  Inslaget börjar 9.09 in i programmet

Tysk reklam för Liselotts första bok Tredje Graden


 Foto: TV3/Johnny Wohlin

Foto: TV3/Johnny Wohlin

Ellinor tvåa i Top Model Sverige

nöje Det blev ingen seger för Åkersbergatjejen Ellinor Bjurström i Top Model Sverige. Ellinor, som av många varit storfavorit, fick i finalen se sig besegrad av årets vinnare Feben Negash.

- Jag tävlade mot en grym person i finalen som har blivit min vän. Hon förtjänade verkligen segern. Jag trodde att jag skulle bli jättebesviken om jag förlorade, men jag känner mig helt ärligt glad. Jag har åstadkommit så mycket under den här tävlingen som jag inte trodde om mig själv, säger Ellinor.

Läs en tidigare intervju med Ellinor här


MedeltidsmarknadPremiär för Österåkers medeltidsmarknad och ljudguide

evenemang Med gammalt hantverk och ny teknik, lekar, mat och musik bjuds besökare på en tidsresa utmed Åkers kanal söndagen den 11 maj. I hembygdsparken Ekbacken i Åkersberga arrangeras för första gången en historisk marknad för hela familjen. Utmed Åkers kanal kan flanörer lyssna på spännande berättelser om historiska platser direkt i sina mobiltelefoner.

På marknadsplatsen i hembygdsparken Ekbacken samlas hantverkare och slöjdare. Här kan man bland annat prova bågskytte, lära sig mer om biodling på medeltiden och provsmaka mjöd. Tillsammans med en pedagog från Stockholms länsmuseum utforskas Ekbackens äldre historia med gravhögar från järnålder. Fyrkamp, medeltida lekar, konserter och medeltida mat skapar ett utbud för alla åldrar.

- Intresset för historiska marknader är stort och vi är glada att nu kunna erbjuda detta evenemang i Österåker. Det finns ett moment av lek över marknader som jag tror lockar såväl gammal som ung. Vi vill också fokusera på historisk kunskap och arkeologi, säger Birgit Lindholm kultursekreterare och samordnare för Österåkers medeltidsmarknad, som arrangeras av kommunen i samarbete med Österåkers hembygdsförening och Stockholms läns museum.

Den 11 maj lanseras också Österåkers ljudguide. Den berättar om fem historiska platser utmed Åkers kanal, en sträcka mellan centrala Åkersberga och Åkersbro.

- Österåkers kommun har en rik historia.  Dagens kanal var under medeltiden en del av vattenvägen mellan Saltsjön och Uppsala. Det är spännande att använda modern teknik för att göra historien mer tillgänglig säger Gisela Holmgren, landskapsarkitekt på kommunen som tillsammans med Österåkers hembygdsförening och Stockholms läns museum tagit fram ljudguiden.

För att lyssna på de dramatiserade berättelserna på skyltar vid de utvalda platserna, behövs en smartphone med en app för att skanna QR-koder. Ljudguiden finns också på kommunens webbplats.

Österåkers medeltidsmarknad arrangeras söndagen 11 maj klockan 11-15 på Ekbacken, Centralvägen 55, Åkersberga. Läs mer på osteraker.se/medeltidsmarknad.


Valborgsfirande i kommunen

Du kan fira valborg på flera platser i kommunen. Här är några:

Ekbacken
Sedvanligt firande med lotterier, musik och tal.
18.30 Servering och lotterier
18.45 Österåkers musikkår
19.30 Pris delas ut till den sjätteklass som tillverkat den bästa fågelholken i Naturskyddsföreningens tävling.
19.40 Åkersberga kammarkör
19.55 Vårtal av Elisabet Gunnars
20.00 Brasan tänds

Skärgårdsstad
Firande med lotterier och annat på Midsommarängen nere vid hamnen. Elden tänds 20.00

Österskär
Orionparken. Elden tänds 20.00

Ljusterö
Ljusterö bygdegård. Elden tänds 20.00 . Körsång, servering och Pubafton med John Andersson.

Tänk på att det kan vara problem med parkeringar. Ställ bilen eller parkera en bit ifrån.

Har din förening tänkt anordna en egen eld? Här kan du få information från Stockholms brandförsvar vad som gäller vid eldande.

Listan uppdateras löpande

VIKTIG INFORMATION: Tänk på att till storhelger som denna kommer många ungdomar i kontakt med alkohol eller narkotika. Polis, vaktbolag, fritidsgårdar och fältassistenter förstärker sin verksamhet och du som förälder kan också göra skillnad. Här kommer några tips:

 •     Köp inte ut alkohol.
 •     Hyr inte någon lokal till din tonåring.
 •     Låt det inte bli föräldrafritt hemma.
 •     Ring och stäm av med andra föräldrar.
 •     Nattvandra med andra vuxna, se nattvandrarnas webbplats. Ett enkelt sätt att göra gott för våra ungdomar.

Därför firar vi valborg

Valborgsmässoaftonär en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.
Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens denna dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen ”Walpurgisnacht” i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.[1][2]
Valborgsmässoafton infaller på solens ”kvartspunkt” i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar, och motsvaras av det hedniska Beltaine.

(från Wikipedia)

 


Almgrens bussBadbuss till Domarudden är tillbaka

samhälle Den omtalade badbuss som förra året gick till Domarudden kör även denna sommar. En period var det tal om att bussen inte skulle trafikera denna sommar, men nu är den alltså tillbaka.
Bussen går på tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar från den 17 juni till den 17 augusti. På förmiddagen går bussen från Åkersberga klockan 10 och 12 till Domarudden och sedan tillbaka till Åkersberga igen. På eftermiddagen går den från Domarudden till Åkersberga klockan 14 och 16.
Hållplatser är Åkersberga station 635/623, Sörgårdsvägen, Norrgårdsvägen, Alceahuset, Oxenstiernas väg, Åkerstorp, Össebyvägen, Båtstorp, Solskiftesvägen (i riktning mot Domarudden ligger hållplatsen cirka hundra meter in på Solskiftesvägen mot Solskiftesskolan), samt Domarudden.
Bussen har plats för runt 22 passagerare, barnvagnar och rullatorer. Chauffören hjälper dig om du behöver. Vill du åka med rullstol beställer du resa av bussbolaget minst en dag i förväg på telefon 08-542 412 55, telefontid måndag-fredag klockan 07.30-16.30, lördag till söndag klockan 10-16.


Åkersbergatjej i Top Modell

nöje Ellinor Bjurström, 19, från Åkersberga kan ses i den nya säsongen av Top Model, som hade premiär i veckan. Trots sin svåra hudsjukdom tog hon mod till sig och sökte. Vi har fått oss en pratstund med Ellinor mellan inspelningarna.

Vem är Ellinor? Berätta lite om din bakgrund.
- Jag är en glad 19årig tjej som bor och växt upp i Åkersberga. När jag var mindre bodde jag med min familj i Svinninge. Mina föräldrar skilde sig när jag var 13 år och då flyttade jag in till Åkersberga med min mamma och storebror. Jag gick i grundskola i Täby, där jag hade alla mina vänner och sedan gick jag 1 år på stylistlinje på gymnasiet i Liljeholmen innan jag hoppade av. Skolan var inget för mig, jag var för trött och omotiverad.

Så du bor fortfarande kvar i Åkersberga?
-Ja just nu bor jag med min mamma och hennes killes underbara familj i Söra. Vi är en del i familjen nu, jag min storebror, min mammas kille och hans underbara 3 barn.

Hur kom du in i modellbranschen?

-Jag blev medlem på statist.se som liten och när jag var 13 så ringde H&M upp mig och ville att jag skulle vara modell för deras hemsida, och självklart sa jag ja. Efter det visste jag att jag ville jobba som modell, det var så himla kul och spännande.

Är detta ditt yrke nu, eller gör du något annat?

-Just nu är detta mitt yrke men jag jobbar även som nanny åt en familj i Enebyberg med två barn som är 2 och 5 år. Tänkte börja plugga igen så fort jag får tid nu när jag har mer motivation.

Vad har du för mål med modellandet?

-Målet är att jag ska kunna jobba med det på heltid och resa runt i hela världen. Jag vill kunna visa för andra att man trots hinder aldrig ska ge upp sin dröm, för jag trodde ett tag att min psoriasis gjort en modelldröm omöjlig. När jag bestämde mig för att  bli modell gick jag runt till olika agenturer, men alla sa att jag måste bli av med min sjukdom innan jag kan komma in, och det knäckte mig i bitar.  Så jag var väldigt nervös att söka till Top Model då alla agenturer sagt nej till mig.

Men du sökte ändå till slut?

- Ja, men var osäker på om jag vågade vara med. Det var så mycket jag var rädd för, att visa min psoriasis, att åka iväg med människor jag inte känner, att ha den pressen man får att vara med i ett program som Top Model och att misslyckas.

Hur har det varit att växa upp med psoriasis?
- Jag har haft väldigt grov psoriasis sen jag var 6 år gammal och har kämpat emot den så länge jag kan minnas.  Jag har även gömt mig hela mitt liv, inte velat visa min kropp för någon, och gått runt med långärmat och långbyxor på sommaren bara för att jag skämdes över min kropp. Det var så illa att många av mina vänner inte hade en aning om att jag lider av psoriasis. Jag har gömt mig ända fram till torsdagens tredje avsnitt av Top Model, då jag ställer mig på scenen i bara bikini och berättar för juryn. Jag är så stolt över mig själv att jag vågade göra det. Nu kan jag känna att när jag står framför kameran är jag vacker som jag är och jag ska kämpa för att behålla den känslan.

Här kan du se samtliga program av Top Model


Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Foto: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Roslagsbanans utbyggnad fortsätter

lokaltrafik Behovet av förstärkt kollektivtrafik i nordostkommunerna ökar i takt med den kraftiga tillväxten i området. SL fortsätter därför att bygga ut Roslagsbanan för att kunna erbjuda resenärerna tätare trafik och ökad punktlighet. Under 2014 genomförs flera större infrastrukturprojekt på Roslagsbanan.

-  Redan idag har vi omkring 45 000 resenärer varje dygn på Roslagsbanan. Samtidigt växer norra Stockholm i snabb takt. Tyvärr begränsar de långa sträckorna med enkelspår banans kapacitet i ännu några år, men med utbyggnaden till dubbelspår och inköp av nya tåg kommer vi att kunna erbjuda tätare trafik och kraftigt ökad kapacitet. Dessutom blir det bättre punktlighet genom att känsligheten för störningar minskar, säger Anders Lindström, förvaltningschef på Trafikförvaltningen.

Förutom utbyggnad till dubbelspår genomförs även åtgärder för att dämpa buller och höja säkerheten som exempelvis bommar vid fler övergångar och nya planskilda korsningar. SL genomför även anpassningar för att öka tillgängligheten för människor med funktionshinder vid stationer och i vagnar. Utbyggnaden är planerad att vara avslutad under 2018.

För att göra utbyggnaden möjlig ersätts tågtrafiken på delar av banan med buss under 2014, från och med 24 februari till och med 13 december. Detta är de aktuella avstängningarna:

Österskärslinjen mellan Rydbo och Österskär stängs av från 24 februari till och med 17 augusti. Från och med 20 juni utökas avstängningen till att omfatta sträckan Hägernäs – Österskär
*  Kårstalinjen mellan Roslags Näsby och Kårsta stängs av från 20 juni till och med 13 december

Utöver detta stängs all trafik på både Kårsta- och Österskärslinjen av mellan 26 juli och 2 augusti i samband med att Roslagsbanans viadukt vid Bråvallavägen ska bytas ut.
Näsbyparkslinjen berörs inte alls av dessa arbeten.
Ersättningsbussarna för såväl Kårsta- som Österskärslinjen kommer främst att gå till/från Galoppfältet och Danderyds sjukhus. Resenärer kommer att informeras om de störningar dessa arbeten innebär genom bland annat sl.se, anslag på stationer samt i annonser.

Bakgrund, Roslagsbanans utbyggnad
2007 beslöt SL:s styrelse att bygga fler dubbelspår på banan. Utbyggnaden och upprustningen har därefter skett i flera etapper. 2010 färdigställdes dubbelspåret på sträckan Åkers Runö – Åkersberga och mötesstationen vid Kragstalund. Under 2014 byggs följande sträckor ut:

·  Visinge – Täby Kyrkby, 3,5 km
·  Kragstalund – Vallentuna, 2,7 km
·  Rydbo – Åkers Runö, 5,6 km
Under 2015-2018 planeras utbyggnaden till dubbelspår fortsätta på följande sträckor:
·  Roslags Näsby – Visinge, 3,5 km
·  Täby Kyrkby – Kragstalund, 2,1 km
·  Hägernäs – Arninge/Ullna kvarnväg, 3,2 km

Arbetet med dubbelspårsutbyggnaden beräknas vara avslutad 2018. Mer information om projektet finns på www.sll.se/roslagsbanan


Foto: Maj-Britt Rehnström/Apotek Hjärtat

Foto: Maj-Britt Rehnström/Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat bäst i Sverige enligt intern mätning

näringsliv Apotek Hjärtat Åkersberga utses till Årets Apotek 2013 inom apotekskedjan. I konkurrens med över 300 apotek är Apotek Hjärtat Åkersberga det apotek som är allra bäst – oavsett om kunderna eller medarbetarna  tillfrågas.

Apotekschef Anna Czajkowski Mikalsen och hennes medarbetare på Apotek Hjärtat Åkersberga har en mycket hög produktivitet med korta kötider, ett lysande ekonomiskt resultat och får också höga betyg i s k Mystery Shopping-mätningar, säger man.
Dessutom visar undersökningar bland medarbetarna att Apotek Hjärtat Åkersberga är en mycket stimulerande arbetsplats med ett utomordentligt gott ledarskap.
– Vi är jätteglada och hedrade över att vår satsning på förbättrad kundservice nu belönas. Vi har arbetat mycket med snabb betjäning och att se till att ha rätt läkemedel hemma vilket kunderna naturligtvis uppskattar, säger apotekschef Anna Czajkowski Mikalsen, Apotek Hjärtat Åkersberga.

Motiveringen till utmärkelsen  lyder:”Att årets apotek i Apotek Hjärtat ska vara stabilt och leverera på alla nyckeltal månad efter månad är förstås en självklarhet. På Apotek Hjärtats Åkersberga är alla kvalitetsparametrar på plats och apoteket har ett resultat i medarbetarundersökningar i absoluta toppklass.
Apoteket har ett positivt grundtänk där ingenting är omöjligt, ett gott lagarbete, stort kundfokus och näsa för affären. Här tar samtliga medarbetare hand om alla apotekets kunder. Med andra ord – ett apotek att lita på!”

Årets Apotek vinner en SPA-vistelse för alla medarbetare på Yasuragi Hasseludden, under en helg i vår. När den ordinarie personalstyrkan är bortrest arbetar istället Apotek Hjärtats ledning på apoteket i Åkersberga.


RusalkaSe opera live från Metropolitan i New York

nöje Nu har du återigen chansen att se opera på Biografen Facklan. Den 8 februari 19.00 visas Rusalka av Antonín Dvořák live från Metropolitan i New York. Huvudrollen Rusalka görs av Renée Fleming. Dirigent är Yannick Nézet-Séguin.
Biljetter köps på plats innan föreställningen.


I rollerna:
Renée Fleming – Rusalka
Emily Magee – Foreign Princess
Dolora Zajick – Ježibaba
Piotr Beczala – Prince
John Relyea – Water Sprite
Kompositör: Antonín Dvořák
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Regi: Otto Schenk
Scenografi: Günther Schneider-Siemssen
Kostym: Sylvia Strahammer
Ljussättning: Gil Wechsler
Koreografi: Carmen de Lavallade
Beräknad längd: 4 tim
Visas: 8 februari kl 19.00


Polisen varnar för inbrottsvåg

inbrott Vi har tidigare bett er uppmärksamma att det sker en del inbrott i vår kommun för närvarande. Och flera rapporter om personer som smyger runt hus och i buskar har lämnats. Men Polisen varnar nu för att inbrotten i hela Roslagen fortsätter.
– Inbrott sker dagligen i till exempel Åkersberga och Täby. Om det är någonting som pågår vet jag inte, men huvudsaken är att folk är uppmärksamma, säger Lars Vallberg, närpolischef i Norrtälje.
Den som blir vittne till ett inbrott ska inte försöka ingripa på egen hand. Om man ser ett pågående inbrott ska man ringa 112 direkt.
– Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Det är allmänheten som är våra ögon, säger Lars Vallberg.

Källa: Norrtelje Tidning


Rydboskolan nominerad till årets skolrestaurang

skola Rydboskolan är en av tjugo skolor som nominerats till årets skolrestaurang av White Guide Junior, ett samarbete mellan restaurangguiden White guide och tidningen Magasin måltid.
Inom ramen för tävlingen har över 250 skolrestauranger besökts och av dessa anses Rydboskolan vara bland de tjugo bästa.
Men det här är inte Rydboskolans första framgång. 2012 vann skolan utmärkelsen bästa matglädjeskola inom tävlingen Arla guldko.

Bedömningen är gjord av en jury som provat luncher i drygt 300 förskolor och skolor runt om i Sverige. Juryn har bedömt smak, näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.
White Guide Junior-galan går av stapeln den 31 mars, på White Guide Junior-galan i Stockholm.

Vill du läsa mer kan du göra det här

 


Hur ska centrumområdet utvecklas?

SAmhälle Österåkers kommun är just nu i full färd med att planera hur framtida område kring centrum, vid kanalen och stationen ska se ut. Visionen är att centrala Åkersberga ska utvecklas till en trygg, attraktiv, stadsmässig och modern småstad. Man vill att kontakten med kanalen och läget vid vattnet ska tas tillvara, samtidigt som möjligheterna att röra sig inom området ska göras bättre. Och man vill ha invånarnas hjälp med planeringen. Just nu finns en enkät på kommunens hemsida där du kan lämna dina åsikter och idéer. Det kommer också att finnas flera möjligheter att diskutera, ta del av information och lämna synpunkter under processens gång. Vid olika tillfällen under november månad kommer det finnas personer på olika platser inom programområdet för att svara på  frågor om hur man ser på området i dagsläget och hur man önskar att Åkersbergas centrala delar ska utvecklas.

Här hittar du enkäten
Läs  mer här


IMG_5748Byggarens skulder stoppade hyresrätter

samhälle Bygget av 28 nya hyresrätter i Österåker har kraftigt försenats. Anledningen är att byggföretaget som kommunen anlitat har skulder och slut på pengar. Nu får kommunen se till att bostäderna slutförs.

Läs hela artikeln från Mitt i här

 


Utställning Mandala 2013Konstnärliga ungdomar ställer ut

kultur För tredje året i rad kan man nu se konst från kreativa ungdomar på Runö kursgård och event. Efter tidigare års succéer är temat för året mandalamålningar.

- Mandala betyder cirkel, och i hinduiska och buddhistiska ritualer syftar det på en figur som ritas på marken eller målas på ett bord i meditativt syfte, säger Bergagårdens Johanna Sundström, som tillsammans med Anna Skillberg varit initiativtagare till utställningen.

Anna Skillberg och Johanna Leidermark.Sundström

Anna Skillberg och Johanna Leidermark.Sundström

Johanna och Anna har under fem veckors tid besökt olika skolor i syfte att tillsammans med eleverna måla de alster som nu visas upp. Och man har gjort det genom så kallad fusionart, vilket betyder att alla som vill, målar något på samma tavla. Dessutom har det funnits möjlighet att göra mindre teckningar som också visas upp. Totalt är hela 1000 barn och ungdomar med i någon form på utställningen. varav 604 på någon tavla och 200 med teckningar. Utställningen håller på till den 15 november, men har man ingen möjlighet att ta sig till Runö Kursgård och event så kan man vänta till den 6 december. Då visas utställningen upp på Åkersberga bibliotek.

 


Transport - dackRegler för vinter och sommardäck

TRAFIK Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute, det vill säga om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.
Vinterdäck / dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april. Det är dock lagligt att köra på dubbdäck efter 15 april och innan 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.
Dubbdäck och friktionsdäck
Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får dock inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

Däck på släpet
Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha det. Har bilen odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.
Krav på mönsterdjup för vinterdäck
Det gäller särskilda krav på mönsterdjup för vinterdäck. För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 mm i däcken. Samma siffra gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 mm. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.
Enligt ny lag som gäller från 1 januari 2013 krävs vinterdäck även för tunga fordon, med en totalvikt över 3,5 ton. Lagkravet skiljer sig mellan fram- och bakhjulsdrivna fordon.
Lagen i sin helhet finns på Transportstyrelsens webbplats
Bästa däcken bak
De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.
Vinterdäck gäller även för utländska fordon
Sedan december 2009 gäller nya regler kring vinterdäck. Bland annat omfattas utländska fordon av reglerna om vinterdäck. Lagen gäller nu även vid resa till och från utlandet och finns i sin helhet finns på Transportstyrelsens webbplats
Förbud mot dubbdäck på vissa platser i storstäderna
Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. Bryter du mot lagen straffas detta med 1 000 kronor i böter. Du kan läsa om vad som gäller för bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala i de lokala trafikföreskrifterna för dessa städer.
Undantag från användning av vinterdäck
Det finns ett antal undantag från vinterdäckskravet för exempelvis färd till besiktningsföretag, för fordon äldre än trettio år och så vidare. Här hittar du listan över alla undantag: Transportstyrelsens webbplats

Text från Polisen.se

 


Petra Walström 2Petra Wadström tilldelas Polhemspriset 2013

nyheter Det blev konstnären och uppfinnaren Petra Wadström. Åkersberga,  som mycket glädjande får motta det prestigefulla Polhemspriset 2013.
Polhemspriset är Sveriges äldsta och finaste teknikpris. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.

Idén till Solvatten fick Petra Wadström när hon bodde i Australien där solen flödade, men inte tycktes tas tillvara. Samtidigt var hon berörd av att ha sett hur brist på rent vatten skapade problem i Indonesien.
– Jag ville hitta ett redskap som kvinnor kunde använda själva, och inte vara beroende av någon, säger Petra Wadström, som lyckats väl med sin uppgift.
Solvatten är utformad som en bärbar plastdunk, som viks upp som en bok mot solen. Smutsigt vattnet hälls ner genom ett filter på ena sidan och rent vattnet töms ut åt andra hållet. Filtrets uppgift är främst att minska grumligheten. Om filtret skulle försvinna, kan användaren ta en bit av sin sari eller annat tygstycke och klippa till ett nytt, vikt i flera lager. På insidan av den uppslagna dunken finns särskilda plastytor som släpper igenom UV-strålning.
– Värmen gör att cellmembranet – höljet på mikroorganismerna – luckras upp. UV-ljuset släpps in i mikroorganismerna och strålningen påverkar deras DNA-kod och oskadliggör dem. Att rena elva liter vatten tar mellan två och sex timmar och en indikator slår om till grönt när vattnet är rent. Hittills har ungefär 80 000 människor fått rent dricksvatten tack vare hennes kreativitet och engagemang.
– Jag hoppas att priset hjälper Solvatten fram i världen. Det finns en miljard människor som inte har tillgång till rent dricksvatten och vi har bara kunnat hjälpa en bråkdel hittills, säger Petra Wadström som är VD på Solvatten AB i Stockholm.

Källa och fullständig artikel finns på Polhemspriset.se

 


Kommunen svarar på det trafikkaos som råder

TRAFIKKAOS Med anledning av det stora trafikkaos som för närvarande råder på grund av rondellbygget vid Söravägen/Söralidsvägen har vi haft kontakt med Helena Cronberg, pressansvarig på kommunen.

Bygget orsakar stora problem för många inom kommunen. Hade man räknat med såna trafikstockningar när man planerade rondellen?

-          Nej. Vi insåg att det skulle bli märkbara trafikstörningar, men inte att de skulle bli så pass omfattande. Därför jobbar vi nu på att snabbt hitta åtgärder för att underlätta för trafikanterna. Kommunen för diskussioner med berörda vägföreningarna för att underlätta situationen de kommande två till tre veckorna. Vi för även diskussioner med entreprenören om att påskynda arbetet genom skift- och/eller helgarbete vilket kan öka störningar för närboende men minska byggtiden. Vi återkommer med mer information på Österåker.se så snart vi har besked.

När planeras bygger vara klart och kommer det bli att ett avbrott i vinter?

-          Bygget kommer vara helt klart juni 2014. Ett uppehåll kommer att ske under vintern. Enligt tidsplanen ska de större arbeten som genererar trafikstörningar vara klara i december. Dagens trafikstörning med ett körfält och trafikljus kommer endast vara under två till tre veckor.

 När öppnas Söravägen upp igen och planeras fler vägavstängningar?

-          Tanken har varit att Söravägen skulle vara stängd under max tre veckor med ett körfält och trafikljus. Vi undersöker nu om vi kan öppna vägen tidigare. Och vi planerar inte att stänga av några fler vägar.

 Varför öppnas inte Margeretelundsvägen upp tillfälligt för att avlasta befintliga vägar? Om det har med en privat vägförening att göra – har man kontaktat dem?

-          Vi har och har haft dialog med Margeretelunds vägförening, som äger vägen, om detta.

Just nu är sociala medier fyllda av upprörda känslor kring detta. Vad kan man säga för att lugna dem?

-          Vi ber verkligen om ursäkt att så många invånare har drabbats i så stor omfattning. Vi tar detta på största allvar och gör allt vi kan för att hitta lösningar som kan underlätta situationen kommande två till tre veckor.

 Detta drabbar även lokaltrafiken. Inte bara på sträckan Söravägen, utan även förseningar på samtliga sträckor på 276an, som egentligen inte ska ha med detta att göra. Det blir också förseningar för många av de föräldrar som ska hämta sina barn på daghem och fritids, vilket gör att personal ibland fått jobba över. Känner man till det?

-          Vi känner till det nu och gör nu allt vi kan för att hitta lösningar som kan underlätta för invånarna.

Hur gick tankarna från början gällande rondellen? Fanns inga andra lösningar på problemet?

-          Cirkulationsplatsen byggs främst för att förbättra trafiksäkerheten. Söralidsvägen är en olycksdrabbad huvudgata med mycket trafik. Cirkulationsplatser är ett bra sätt att öka säkerheten utan att hindra framkomligheten. I projektet ingår också att flytta på busshållplatserna och knyta ihop gång- och cykelvägarna så att fotgängare och cyklister inte behöver korsa några bilvägar.

Vi har fått höra att det planeras fler rondellbyggen i kommunen. Var kommer dessa att byggas och när?

- Två byggen är för närvarande planerade. Väg 276/Rallarvägen kommer förhoppningsvis genomföras under nästan år och väg 276/Sockenvägen med trolig byggstart i slutet av 2014 eller början av 2015. Dessa vägar ägs av Vägverket som också kommer att leda projekten.


DSC_0008Massiv kritik kring rondellbygge

trafik Rondellbygget vid Söravägen/Söralidsvägen får nu massiv kritik av många av kommunens invånare. De trafiklysen som kom upp under tisdagen har orsakat trafikkaos åt alla håll. Man har även stängt av Söravägen vilket inneburit att bilister blivit tvungna att vända när man kommit fram till bygget. Fritids- och daghem har drabbats då föräldrar som ska hämta sina barn blivit kraftigt försenade. En förälder vi talat med är helt uppgiven.

- Vi bor i Skånsta vilket innebär att vi måste ta oss igenom detta både vid hämtning och lämning både morgon och kväll, säger han . Det är helt ofattbart att man inte kunnat lösa detta smidigare.

Under tisdagen ringlade sig köerna långt ner på 276an och skapade långa förseningar även på lokaltrafiken och hos trafikanter som inte skulle till Margeretelund.

- Vi är medvetna om att det är mycket stora problem vid Söralidsvägen just nu, säger man på väg- och trafikenheten. Vi beklagar detta, och tar det på största allvar. Inom högst tre veckor planerar vi att öppna upp vägen med två körfält igen. Samma tidsplan gäller för att åter öppna upp Söravägen. Fram tills dess arbetar vi naturligtvis med att om möjligt hitta ett sätt att begränsa problemen.

På frågan om att avlasta kaoset genom att tillfälligt öppna upp Margeretelundsvägen, säger man – Vi undersökte tidigt den möjligheten. Tyvärr har det visat sig att det inte är möjligt i nuläget, detta beror på att Margretelundsvägen inte är en kommunal väg.


Polisvarning till inbrottstjuvar

POLIS Två företag på Centralvägen i Åkersberga utsattes för inbrott natten till söndagen. Med sig fick man bland annat ett kassaskåp.
– Man tror nog att det är pengar i skåpet, men i det här skåpet förvarades 10 kilo svartkrut. En man som jobbar på företaget förklarade att det räcker för att flytta 40 ton sten, säger Mikael Pelagalli stationsbefäl Roslagspolisen. Och om man försöker få upp skåpet med skärbrännare eller kap så är risken stor att det smäller, säger han.


Foto: Olsin Sportfoto/Martin Agfors

Foto: Olsin Sportfoto/Martin Agfors

En saga är över – En annan börjar

nöje Efter en lång och framgångsrik Idolsaga tog det på fredagskvällen slut för Sara Sangfeldt. Temat för kvällen var Gone-to-soon och låten Rehab med Amy Winehouse blev hennes fall. Sara har vid åtskilliga tillfällen blivit jämförd med henne. Något som Alexander Bard också påpekade risken med innan omröstning. Och trots Laila Wahlgren-Bagges kommentarer om att versionen låg närmare Duffy än Winehouse, så hjälpte det alltså inte.

-Klart att det är var en risk med att köra en Amy Winehouselåt eftersom jag blivit jämförd med henne, men det här är min stil och jag ville gärna köra en låt av en av mina största idoler, säger Sara. Innan jag gick upp fick jag en konstig magkänlsa och efteråt hade jag på känn att jag skulle åka ut. Men jag hade superkul på scen. Och min dröm är inte Idol. Min dröm är att sjunga

I och med detta är är Sara alltså ute ur tävlingen. Men som många tidigare utslagna redan sagt. Detta är bara slutet på ett äventyr. Ett nytt börjar nu. Och vi är övertygade om att Sara kommer höra tala om sig i framtiden.


SkolaHöga löneökningar för lärare i kommunen

skola I ett led att få en bättre skola i kommunen kan Österåker bli den kommun i landet som höjer ­lönerna mest för lärarna i år. Här  kommer lönerna att öka med minst 5 procent. Snittet i landet ligger på 2,9%
– Det är fantastiskt. Lärar­na är jätteglada. Vi har alltid legat precis på märket tidigare, men nu säger politikerna att de vill satsa på att Österåker ska bli länets bästa skolkommun, säger Ida Karlsson, lärare på Tråsättra och ordförande för Lärarförbundet i Österåker

Läs hela artikeln från Lärarnas nyheter här


Brand lillbrostigen oktober 2013 (7)Ny garagebrand i Åkersberga

NYHETER Två garagelängor med totalt 9 bilar förstördes i den garagebrand som rasade på lördagskvällen. Branden, som började i en bil på området,  spreds snabbt till längorna. 25 brandmän från 3 stationer var snabbt på plats och arbetade med branden, säger Peter Tistam, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar. Detta tillsammans med rätt vindriktning gjorde att branden kunde begränsas.
Polisen misstänker att branden är anlagd, då vittnen sätt två yngre män springande lämna platsen. Under lördagsnatten hämtades tre män in till förhör, men som sedan släpptes.
Ingen skadades i branden. Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand.

Har du information om branden kan du ringa polisen på 114 14.


Bild: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Bild: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Polisen sprängde internationell tjuvliga

nyheter Polisen har sprängt en internationell tjuvliga som misstänks ligga bakom flera stöldturnéer som har begåtts i landet.
Bland annat många av de inbrott som skett i Österåker under sommaren. En av tjuvarna åkte fast sedan hans dna hittats på en olivkärna som spottats ut vid ett villainbrott i Täby. Sju personer har häktats misstänkta för grovt häleri.
–Det här är ett omfattande brottsyndikat och det handlar om både män och kvinnor i åldern 20 till 40 år, säger kommissarie Fredrik Gårdare, chef för insatsen mot bostadsinbrott i Stockholms län.
I samband med gripandena har också fyra stora stöldgodsgömmor hittats. Fredrik Gårdare tror att man kommer att kunna koppla stöldgodset till ett 50-tal inbrott.


Eugen Onegin

Eugen Onegin

Världens främsta operascen live på Facklan

Kultur & nöje  Nu kommer du kunna se Opera i världsklass direktsänd på Biograf Facklan. I samarbete med Folkets Hus och Parker, bjuder man på tio föreställningar där Tosca, La Bohème och Così fan tutte räknas som de största titlarna. Eugen Onegin av Tjajkowskij startar Opera på bio-säsongen den 5 oktober 19.00.  Huvudrollen görs av världsstjärnan Anna Netrebko.  Samtliga föreställningar  kommer vara textade på svenska.

Mer information

Operasäsongen startar med den hyllade engelska regissören Deborah Warners nya uppsättning av Tjajkovskijs romantiska tragedi Eugen Onegin, dirigerad av Valerij Gergiev. Anna Netrebko gör rollen som Pusjkins naiva hjältinna Tatiana för tredje säsongen i rad på Met.
Mariusz Kwiecien gör titelrollen som den självsäkre Onegin, i en tolkning som han sjungit på flera av världens största operahus. Piotr Beczala har höjts till skyarna i rollen som Onegins vän/rival Lenskij.

Folkets Hus och Parker har direktsänt opera från Metropolitan sedan 2007 och antalet biografer har ökat kraftigt. Från början var 17 biografer med och inför kommande säsong är 168 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk ”Live på bio”. Förra säsongen, 2012 – 2013, såldes 56 235 biljetter i Sverige till 12 Met-föreställningar. Totalt sågs Live på bios alla evenemang under säsongen av drygt 100 000 biobesökare. Bland utbudet märktes förutom Metropolitan även bl a Bolsjoj-baletten, National Theatre, Kungliga Operan och Berlinfilharmonikerna.

Världens största operastjärnor ses i huvudrollerna under den kommande säsongen, bland andra: Anna Netrebko, Roberto Alagna, Stephanie Blythe, Joyce DiDonato, Renée Fleming, Juan Diego Flórez, Elīna Garanča, Jonas Kaufmann, Mariusz Kwiecien och Fabio Luisi.

Eugen Onegin visas: 5 oktober kl 19.00
Beräknad längd: 3 timmar och 5 minuter (inkl 2 pauser)

Mets operastjärnor agerar värdar för livesändningarna, och gör intervjuer i pauserna med sångare, team, dirigenter och musiker, och presenterar de populära pausfilmerna. Världspubliken som ser Met på bio får en aldrig tidigare skådad möjlighet att se bakom kulisserna i ett av världens främsta operahus.

Metropolitan-operan live på bio 2013 – 2014

5 oktober 2013, kl 19.00 – Eugen Onegin av Tjajkovskij
26 oktober 2013, kl 19.00 – Näsan av Sjostakovitj
9 november 2013, kl 19.00 – Tosca av Puccini
14 december 2013, kl 19.00 – Falstaff av Giuseppe Verdi
8 februari 2014, kl 19.00 – Rusalka av Dvořák
1 mars 2014, kl 18:00 – Furst Igor av Alexander Borodin
15 mars 2014, kl 18.00 – Werther av Jules Massenet
5 april 2014, kl 19.00 – La Bohème av Puccini
26 april 2014, kl 19.00 – Così fan tutte av Mozart
10 maj 2014, kl 19.00 – Askungen av Rossini


petra wahlstrom collagePetra Wadström nominerad till Polhemspriset

nyheter Det går bra för Petra Wadström, uppfinnare från kommunen. Nyligen fick hon träffa president Obama och ge honom ett exemplar av hennes uppfinning Solvatten. Och nu har hon blivit nominerad till det så prestigefyllda Polhemspriset.

Polhemspriset, som bildades 1878,  är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig. Belöningen består av Polhemsmedaljen i guld (av åttonde storleken), med mottagarens namn graverat på kanten, samt en penningsumma på 250.000 kr.

Läs mer om Polhemspriset och övriga nominerade här

 

Presentationsfilm om Petra Wadström


Foto Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Foto Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Hög andel privatiserade skolor i Österåker

skola Österåker  ligger  på 8e plats i landet vad det gäller de kommuner som har mest privatiserad skolverksamhet. Det skriver Lärarnas nyheter i en undersökning. 42% av skolan och 37% av förskolan är privatiserad i kommunen. Upplands Väsby leder statistiken med 54% av skolan 0ch 68 % av förskolan.

Läs mer här


Foto: Olsin Sportfoto/Martin Agfors

Foto: Olsin Sportfoto/Martin Agfors

Sara klar för Idol 2013!

NÖJE Resan mot stjärnorna fortsätter för Sara Sangfelt. Och vilken rysarvecka det har varit. I kvalveckan hamnade hon i det troligen tuffaste startfältet och gick inte vidare efter att TV tittarna sagt sitt, trots att hon var given enligt Aftonbladets läsare. Sista chansen blev att förlita sig på att få ett av juryns fem wildcards. Och när hon i  fredagsfinalen blev uttagen som juryns femte och absolut sista wildcard var det en enormt glad och lättad Sara som, som absolut sista deltagare, gick upp och framförde Ain´t no sunshine. Och som hon gjorde det. Varenda ton och varenda rörelse satt när hon som bäst behövde det. Något som TV tittarna också uppmärksammade. Detta gjorde att Sara nu är klar för Idol 2013. Ett stort, stort grattis säger vi till Sara.

Sara framför Bill Withers Ain`t no sunshine

Se hela fredagsfinalen här

 


Bild Kustbevakningen

Bild Kustbevakningen

Fartyg på grund utanför Österskär

SKÄRGÅRD Ett Svenskregistrerat Bunkerfartyg som används för att transportera olja till större fartyg gick på grund vid Gästholmen utanför Österskärs havsbad vid 12.30 tiden på onsdagen. Fartyget hade varit utomlands en tid för reparation och grundstötte på tillbakavägen. Enligt uppgift fanns ingen last ombord. Kustbevakningen var på plats tio minuter efter olyckan och har inte kunnat notera några personskador eller läckor. Befälhavaren är misstänkt för bland annat sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik och ärendet är överlämnat till åklagare


Lågt deltagande i årets kyrkoval

KYRKOVAL Trots röster om hur viktigt detta val var gick endast 9,9% av Österåkers röstberättigade till valurnorna under söndagen. En förbättring med 0,4% sedan 2009, men detta gör ändå att Österåker/Östra Ryds församling hamnar i bottenskiktet av Stockholms stift. Endast 4 av Stockholms stifts 36 församlingar hade lägre deltagande. I rena siffror var det 2 143 av kommunens 21 743 röstberättigade som röstade. I Ljusterö/Kullas församling blev valdeltagandet 10,6% mot 2009 års 12,6%. Där hade man dock endast ett parti att rösta på.
Resultatet av valet i Österåker/ Östra Ryds och Ljusterö Kullas församling:

Österåker/Östra Ryds församling

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna 32,15%
Borgerligt alternativ 23,93%
Futurum Framtidens kyrka i Österåker-Östra Ryds församling 10,07%
Levande kyrka i Österåker / Östra Ryds församling 30,59%
Vänstern i Svenska Kyrkan 3,26%

Ljusterö/Kullas församling

Bygdens väl i Ljusterö/Kullas församling 100%

 

Samtliga resultat av valet kan du hitta på Svenska Kyrkan.se

 

 

 

 

 


Bild: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Bild: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Österåker tvåa i HSBs Bostadsindex 2013

samhälle Österåker kommer på andra plats i landet efter Skövde vad det gäller byggande av nya bostäder. Detta enligt HSBs bostadsindex.Indexet ger en grov fingervisning om kommunernas arbete med bostadsfrågor. HSBs Bostadsindex väger samman fyra parametrar av relevans för bostadsmarknaden; planerat byggande, påbörjande  av byggplaner, bostäder för unga och riktlinjer för bostadsförsörjningen.
Underlaget baseras på Boverkets bostadsmarknadsenkäter för de fem senaste åren, 2009-2013, som i stort sett besvaras av samtliga kommuner, samt på statistik från SCB. HSBs bostadsindex omfattar de 59 kommuner med fler än 20 000 invånare som dels uppgett att de i dagsläget har brist på bostadsmarknaden, dels har ett flyttnetto som överstiger 3,0 personer per 1000 invånare. Mindre kommuner och kommuner med bostadsöverskott eller med ett lägre flyttnetto omfattas inte.

HSBs Bostadsindex 2013.pdf

 


MM bar bistroNy restaurang vid kanalen

näringsliv Efter alla turer kring MM Bar & Bistro är det nu klart med nya ägare. Snart öppnar Klappbryggans Bar & Café dörrarna med Jeanette Sangfelt vid rodret. I mitten av oktober startar man med luncher och café och i november med kvällsverksamhet. Konceptet blir som tidigare ägare. Luncher med husmanskost och a´ la carte på kvällen. Man strävar efter att i största möjliga mån jobba med närproducerade och säsongsanpassade råvaror i ett brett urval och i varierande prisklasser.  Dessutom kan man på dagtid komma förbi och ta en fika med hembakat.

Läs med på klappbryggan.se


vinnare_1493_KA_okCoop Extra bäst i landet

Näringsliv Coop Extra i Åkersberga vann pris som bästa butik i landet 2013, då dagligvaruhandeln hade sin stora gala på Stockholm Waterfront den 12 september. I kamp med Ica Kvantum i Lerum och Ica Maxi i Haninge stod man till slut som segrare av det prestigefyllda priset.
Motiveringen löd:
”En butik som hittat det rätta konceptet för det rätta läget. En butik som skapar glädje och trivsel och med en kunnig och tillmötesgående personal. Bara efter något år är den bäst i sin klass och en förebild för en hel kedja.”

Läs allt om galan här


Sara Sangfelt Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Sara Sangfelt Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Sara Sangfelt fortsätter sitt segertåg

nöje Efter Idols slutaudition på onsdagen stod det klart att Österåkers Lucia, Sara Sangfelt mycket glädjande gått vidare till kvalveckan. Trots att juryn tyckt att Sara misslyckats på slutaudition valde man alltså ändå att ta henne vidare på grund av hennes magiska framträdande på Stockholmaudition.

- Näe, är jag vidare i idol? Ni är som nallebjörnar allihopa, hann hon säga innan en märkbart tagen Sara mötte de övriga finalisterna ute i väntrummet. Och på Idols programledare Per Lernströms fråga om hur det kändes fick hon inte fram ett ljud utan två tummar upp och ett skinande glatt leende fick fungera till svar.

Nu är juryns arbete slut och Saras fortsatta öde ligger i tittarnas händer. Kvalveckan sätter igång på måndag den 16 september. Se till att rösta då.

Saras jurybesked efter kvalveckan
Sara%20Sangfelt%20vidare%20till%20h%C3%B6sten


medborgarforslag-webbMedborgarförslag införs i kommunen

samhälle Nu är det klart. På Kommunfullmäktige under måndagen fastslogs att kommunen ska ger våra kommunmedborgare chansen att höras. Detta genom att man kan lämna in ett så kallat medborgarförslag, vilket innebär att man som boende i kommunen lämnar ett skriftligt förslag direkt till KF. Där beslutas om ärendet är något för våra nämnder eller om det ska debatteras och beslutas i ett senare kommunfullmäktige. Går det till en  nämnd så står det nämnden fritt att kalla förslagsskrivaren till en dialog. Går det till KF får medborgaren möjlighet att under högst 5 minuter tala till våra politiker för att lägga fram sin sak innan frågan debatteras och beslut tas. Detta ska ske inom ett år från det att förslaget väckts.
En utvärdering av detta görs sedan vid mandatperiodens slut.


Petra Walström 2Obama träffade uppfinnare från kommunen

NYHETER ”Det är underbart. Grattis. Det är en fantastisk historia”, sa Barack  Obama till Petra Wadström, boende i Åkersberga, om hennes uppfinning Solvatten. Presidenten  träffade Petra Wadström när han besökte KTH på onsdagen.

– Han ser det som en bra lösning och vet uppskattningen av den. Den har varit ute sedan 2007 i ett område som presidenten själv kommer ifrån – Kenya, säger Petra Wadström.

Rent konkret är Solvatten en lätthanterlig behållare som med hjälp av  solens UV-ljus och värme renar förorenat vatten. Det ger bättre hälsa samtidigt som det går åt mindre ved för att koka vatten. Därmed minskar  avskogningen.
Senare under kvällen lämnade Statsminister Reinfeldt en Solvatten till president Obama.

Ett 30-tal Willys- och Hemköpsbutiker säljer sedan midsommarveckan  kolsyrat vatten till förmån för Solvatten. Hälften av  intäkterna från vattenförsäljningen går till Solvattenprojekt i Afrika.  Axfood har tagit fram en halvlitersflaska med kolsyrat vatten med  citronsmak som en del i samarbetet med företaget Solvatten. Flaskorna  säljs för tio kronor styck där hälften av intäkterna går till Solvatten.

Petra Wadström visar upp sin uppfinning som renar vatten med hjälp av solljus. Från TV4 den 29 december 2011.

Petra%20Wadstr%C3%B6m%20visar%20upp%20sin%20uppfinning%20som%20renar%20vatten%20med%20hj%C3%A4lp%20av%20solljus

Solvattens hemsida

 


1234213_10153225382795179_1739992419_nTV pris till Åkersbergaprofiler

NÖJE Att Åkersberga Revyn fostrat stjärnor på löpande band har på många sätt märkts. Och nu har två  av dem återigen blivit prisbelönade. För andra året i följd vann Partaj, med Joanna Eriksson och Robin Muhr priset som årets humorprogram på den stora Kristallengalen under fredagen . Joanna är skådespelerska och Robin Muhr, redaktör, manusförfattare och skådespelare.  Båda startade sin bana i Revy Obscen för att senare ta steget upp i Åkersberga Revyn. Joanna sågs dessutom senast i Musikhusets Julbordsshow. Dessutom var Aina 112, som är inspelad i Åkersberga och som skrivs och produceras av Daniel Ottosson, finalist i kategorin. Övriga var Solsidan,. Allt faller och Kontoret.

En ny säsong av Partaj startar den 6e oktober och en ny säsong av Aina 112 ska precis börja att spelas in.

 

Joanna som Action-Pippi

Robin i Folk som pratar fort på kontor

Fler program och inslag från Partaj kan du se här

 


Sara Sangfelt Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Sara Sangfelt Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Österåkers Lucia med i Idol

Nöje Sara Sangfelt blev 2012 framröstad till Österåkers Lucia. Men 18-åriga Sara har också musiken som ett stort intresse i livet. Så pass mycket att hennes syster skickade in ett brev till Idol och tipsade om henne. Och det gick som det skulle. Sara kan nu i veckan ses bli bortrövad till en direktaudition av programmet. Sara har sina musikaliska influenser i bl.a Amy Whinehouse och Cat Stevens och mår som bäst när hon får underhålla andra tillsammans med sin kompanjon Mauricio Contreras.
Och hur det går…….det får ni se.


Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Åkersberga Handbollsklubb vinnare av Blå Vågen 2013

NÖJE Efter en dramatisk omröstning stod det klart att Åkersberga Handbollsklubb stod som vinnare av Blå Vågen 2013. Men det var tätt ända in till slutet. När den sista jurymedlemmen givit sin röst stod man på lika många poäng som Åsättra Motorklubb. Men på grund av flest 8 poängröster blev man korad som vinnare av Blå Vågenstatyetten och 100.000 kronor. Åsättra Motorklubb gick dock inte lottlös. Kommunen hade i år lagt in lite mer pengar till 2a och 3e pristagarna så man fick med sig hela 30.000 med sig hem. I kampen om 3e plats var det lika dramatiskt. Här var det Åkersberga Simsällskap och Österåkers konstförening som stod på samma poäng. Flest 8 poängare fick förra årets tvåa Österåkers konstförening som fick 20.000. 5a blev Kulturföreningen Livat. Endast en poäng från bronset.


DSC_0133Upprörda känslor kring byggandet av ny rondell

SAMHÄLLE Byggandet av en ny rondell har precis påbörjats i korsningen av Söravägen / Söralidsvägen. Detta för att öka trafiksäkerheten i området. En busshållplats flyttas närmre den befintliga gångtunneln under Söralidsvägen och ytterligare gång- och cykelvägar ansluts för att i större utsträckning skilja gång- och cykeltrafik från biltrafiken. Dock har förfarandet av projektet upprört många.

-Boende i området fick information om projektet den första veckan i juli. Eventuella yttranden skulle vara inne senast den 9 augusti, säger Malin Kinell.
Måndag 5 augusti fick vi ett brev om att man skulle kontrollera sättningar inför ett eventuellt anläggande av rondell. En vecka senare kommer en projektledaren och talar om att det hela blir av. Det som stör mig är att det gått så fort. Att det skickades ut information och förfrågan om yttranden så snabbt inpå och bara gav folk juli månad på sig att svara. En månad då de flesta för övrigt är bortresta. Så var även samtliga ansvariga i detta ärende på kommunen – de tog semester till den 12 augusti, 3 dagar efter att våra yttranden skulle vara inne, så frågor som vi haft har inte kunnat besvaras. Dessutom har dom börjar bygga redan nu. För att sen bara låta allt vila under vintern, och fortsätta till våren. Varför inte vänta tills efter våren så att man kan göra allt klart på en gång och låta oss slippa det röriga runt omkring ett bygge? Allting Känns otroligt fel..

- En rondell som ingen vill ha och som inte behövs därför att den korsningen inte ens är ett problem. En av anledningarna ska vara att de boende på Fjärlisvägen har problem att komma ut. Problemet kan lösas bra mycket billigare med en fartkamera. Man lägger alltså hellre pengar på en helt onödig rondell än att lägga pengarna på våra gamla och unga i kommunen? Dessutom finns det ju andra olycksdrabbade korsningar där det är mer befogat. Bland annat korsningen vid avfarten mot Skärgårdsstad.  Jag blir så ledsen, säger Patrik Kekäläinen.


Kommun slider

 Ny kommundirektör i Österåker

Samhälle  Jan-Olof Friman har utsetts till kommunens nya kommundirektör efter Sören Karlsson, som varit tillförordnad kommundirektör under rekryteringstiden. Jan-Olof är 55 år och kommer närmast från ett arbete som näringslivs- och utvecklingsdirektör i Haninge kommun.  Tidigare har han arbetat fem år som kommundirektör i Sala kommun och åtta år som kommundirektör i Härnösands kommun. Han har också varit anställd som näringslivschef i Härnösands kommun.. Han påbörjar sin anställning den 1 oktober 2013.

 


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERABuss till Domarudden

lokaltrafik Nu är det klart. På tisdag startar kommunen i egen regi en busslinje till Domarudden. Bussen kommer att avgå 4 dagar i veckan mellan den 18 juni och 18 augusti. På grund av den smala vägen och brist på möjlighet att vända kommer endast en mindre buss med 22 sittplatser att trafikera sträckan. Barnvagnar och rullatorer kan tas med, men har du rullstol ombedes man beställa resa en dag i förväg från bussbolaget på telefon 08-542 412 55. Sträckan, som utgår från Åkersberga centrum, trafikerar sedan busslinje 635/623H och stannar på stationerna Sörgårdsvägen – Norrgårdsvägen – Alceahuset – Oxenstiernas väg – Åkerstorp – Össebyvägen – Båtstorp  och Solskiftesvägen. Det bästa av allt. Bussen är gratis.

Tidtabell

Tisdag, torsdag, lördag, söndag

Avgång från Åkersberga C

10.00

12.00

Avgång från Doamrudden

14.00

16.00

Se mer här

 


Johanna Bohlin, segrare damklassen Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Johanna Bohlin Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Fredrik Uhrbom, segrare herrklassen Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Fredrik Uhrbom, Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Rekordslakt på dramatisk Österåkersmil

Sport & Fritid Den 26e upplagan av Österåkersmilen blev trots konkurrensen från kungligt bröllop en stor succé. Rekordmånga deltagare, hela 950 st, fick i ett strålande väder uppleva rekordslakt på både herr- och damsidan. På första plats i herklassen kom Fredrik Uhrbom från Spårvägens FK med tiden 30.41 och det blev ett rafflande avslut. När 500 meter återstod passerade han loppets silvermedaljör Anders Kleist från IK Akele. I mål var han 17 sekunder före Anders och hela 2 minuter före förra årets rekord. Tredjeplatsen gick till Carl Wistedt från Huddinge AIS på 32.39. Av våra hemmalöpare gick det bäst för Åkersberga Springs Anders Lindberg på 10e plats med tiden 37.48. För den ständige tvåan Pål Norman gick det lite sämre. Det blev en 8e plats idag.

-Jag kunde inte gjort det bättre. Jag slog min tid med runt en minut från förra året, men alla andra var bättre helt enkelt, säger en trots allt nöjd Pål Norman.

På damsidan blev det en ny segrare. Johanna Bolin från Hässelby SK krossade även hon rekordet och gick i mål på 36 minuter blankt. Silvret kneps av Hanna Lindblom från SK Studenterna  på 36.53 och bronsmedaljen till Vallentunas Dace Landström på 37.40. Bonnie Tran från Sjönära blev – förrutom Dace som bor i Åkersberga, men tävlar för Vallentuna – bästa Österåkeslöpare på en 4e plats.

I lagtävlingen segrade i år mycket överraskande det nystartade laget Åkersberga Spring.

Samtliga resultat kan du se på Österåkersmilens hemsida

 

 

DSCa_0145Magnus Abelsted
redaktionen@mittosteraker.se


Non silentium 2Non Silentium 30 år

Evenemang Den prisbelönta Kammarkören Non Silentium fyller 30 år. Det firar man med en stor konsert i Österåkers kyrka 19.00 på Sveriges nationaldag den 6e juni. Dagen till ära tar man hjälp av 30 före detta medlemmar som återkommer endast för detta evenemang och Österåkers kammarorkerster. Dirigent är Urban Westlund.

Kören har en bred repertoar och har alltid satsat på musikalisk utveckling. Utöver gudstjänstmedverkan ger kören en till två konserter per termin. Kören framför allt från a cappella till större kyrkomusikaliska verk med orkester och solister. Repertoaren sträcker sig från jazz och folkmusik till barock och nutida konstmusik. Non Silentium har deltagit vid körfestivaler i Italien, Turkiet och Malta. 2007 blev kören tilldelad en guld- och en silvermedalj i två kategorier i ”Malta International Choir Competition”. Kören har också konserterat i England och Finland. Under 2012 Samarbetade kören med Kammarkören Addictio från Helsingfors

Lyssna på Non Silentium på Spotify

 


Österåker högt rankad bland landets kommuner

samhälle En undersökning från SVD gör gällande att Österåker rankats som 7e starkaste kommun i landet. Undersökningen tog hänsyn till utbildningsnivå, arbetsmarknad, närhet till storstad och företags optimism inför framtiden.Undersökningen gjordes av analys- och teknikkonsultföretaget WSP.

Topprankade kommuner:
1 Lidingö
2 Täby
3 Vaxholm
4 Nacka
5 Ekerö
6 Sollentuna
7 Österåker
8 Vallentuna
9 Vellinge
10 Danderyd

Hela artikeln från SVD kan du läsa här

 


vapenLämna in dina vapen anonymt

samhälle Vapenamnesti råder för tillfället. Det innebär att du kan lämna in dina vapen till polisen anonymt utan att få någon påföljd. Hittills är det inte så många som tagit tillfället i akt. Möjligen beror detta på att man fick in väldigt mycket vapen sist vapenamnesti rådde, säger man på Åkersbergapolisen. Har du något vapen hemma som du vill lämna in, så kan du göra det till och med den 31 maj.


Kennet, Ulla, Julia, Carolin, Larry och Roger Lund Bild: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Kennet, Ulla, Julia, Carolin, Larry och Roger Lund Bild: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Ica Skånsta har fått ny kostym

näringsliv Efter många års planerande och otaliga turer öppnade Ica Skånsta sin nya butik på tisdagen. Och det var märkbart trötta, men otroligt glada ägare som mötte oss i dörren.
-Vi har jobbat i stort sätt varje natt den sista veckan, säger butikschef Roger Lund. Men nu är det klart. Och vi är jättenöjda med resultatet.  5 månader har ombyggnaden tagit och vi vill tacka alla tålmodiga kunder, säger han.
Nyheter i butiken är förutom den 100 kvadrat större ytan, manuell disk, längre öppettider och en salladsbar.

Butiken startades 1981 av Larry Lund, men togs år 2000 över av barnen Kennet, Roger och Katarina.

 


Johan Johansson till Åkersberga

nöje Nu får ni som har växt upp under den svenska punkens storhetstid något att se fram emot. En av Sveriges största punkikoner, Johan Johansson, kommer på besök till Bergagården den 12 april.
Johan är huvudakten på ett Musik Café ordnat av Bergagården. Men låt inte platsen lura er. Detta är ett evenemang för alla. Märk dock att det är drogfritt och du kommer in för den ringa summan 20 kronor. Caféet är öppet 19-23 och du kommer under kvällen även få ta del av några av de lokala förmågor som finns här i kommunen.

1977 bildades fjortonmannabandet Skärholmens Gymnasiums Punkensemble, som strax utvecklades till KSMB. I egenskap av musikalisk motor i KSMB blev Johansson en av förgrundsfigurerna i den svenska punkrörelsen. Samma år som KSMB splittrades (1982), bildade Johansson tillsammans med Janne Borgh det nya bandet Strindbergs. Detta var aktivt till 1985, varpå Johansson fortsatte i John Lennon (som året efter bytte namn till John Lenin, för att slippa Yoko Onos advokater).

392860_10152708476150045_306982623_n

Under 1990-talet utvecklades hans musikaliska produktion i riktning mot den trubadurtradition som förknippas med till exempel Cornelis Vreeswijk. Textmässigt kännetecknas denna hans senare produktion fortfarande av bitsk satir med både politiska och humoristiska undertoner.

2011 var ett händelserikt år för Johan Johansson. Då släpptes ”Svea Rike Rivjärn”, hans första egna studioinspelade fullängds-cd på 15 år. Johansson passade också på att fylla 50 år och för att hedra honom och hans musikgärning spelade vänner och artistkollegor såsom Lars Winnerbäck, Stefan Sundström, Kjell Höglund, Sanna Carlstedt, Stina Berge, Kajsa Grytt, Staffan Hellstrand m fl i allra största hemlighet in ett hyllningsalbum till honom, kallat ”Världens bästa Johansson”. På CD’n spelar artisterna sina egna versioner av Johanssons låtar. CD’n gavs till Johansson på en överraskningsfest i närvaro av ca 200 kollegor/vänner.


Två inbrott i Österskär

VARNING Två inbrott har på samma dag skett i Österskär. Det första upptäcktes när en person skulle vattna åt sin granne och såg att ett takfönster var krossat. Okänt vad man fick med sig. Vid det andra inbrottet hade förövaren tagit sig in via en dörr på baksidan av huset. Både skedde den 3 februari. Att krossa en ruta är mindre vanligt än att bryta upp dörrar eftersom tjuven riskerar att någon granne hör ljudet. Polisen rekommenderar därför att man skaffa brytskydd på sina dörrar. Finns att hitta hos låssmeder.

Se också artikeln Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar här


Patrik Jean Foto; Nathalie Nordgren

Patrik Jean Foto; Nathalie Nordgren

Med musiken i blodet

musik Lustans Lakejer, Tommy Denander, Coca Carola och Eskobar. Några av kommunens  musikakter som fått framgångar både nationellt och internationellt. Och nu har en ny förmåga sett dagens  ljus. 22- åriga Patrik Jean  lanserade nyligen sin singel ”Feel Good” som på mycket kort tid klättrade in på iTunes Top 10-lista.
Patrik är född och uppvuxen i Spånlöt, Åkersberga. Det var under sin skoltid i Sjökarbyskolan som han hittade, och fick tycke för sitt musikskapande. Av brist på Musikklasser under sin högstadietid tid sökte han sig till Bergtorpskolan i Viggbyholm där han utvecklade sin talang. Han blev kvar i Täby under gymnasiet, men jobbade parallellt under flera års tid extra på Apoteket i Åkersberga C.
Sin musik klassar han som Singer/Songwriter med en touch av pop, reggae och soul.

- Jag försöker förmedla glädje i mina låtar och målet är alltid att göra musik som får andra att må bra. Musik som väcker en känsla. Det ska finnas någonting att relatera till, samtidigt som det finns något outforskat, säger Patrik.

Patrik Jean och hans producent Fredrik Samsson jobbar just nu för fullt tillsammans i studion för att sammanställa debutalbumet. Han har redan hunnit vara öppningsakt för Mohombi, uppträtt med en uppskattad duett tillsammans med Linda Sundblad  och spelat på Kungsträdgårdens stora scen under Smaka på Stockholm samt ReEarth Festivalen, som han inom kort åker till Thailand med. Detta blir Patriks första besök utanför Sveriges gränser. Vi är säkra på att det inte är hans sista.

Lyssna på ”Feel Good” här via Spotify eller Soundcloud

 

DSCa_0145Magnus Abelsted
redaktionen@mittosteraker.se


Tomas Hedenius, kommunikationschef Arriva Foto: Jan Lippka

Tomas Hedenius, kommunikationschef Arriva Foto: Jan Lippka

Frågor och svar gällande problem med lokaltrafik

lokaltrafik Skolbarn och andra som fått gå långväga till skola och andra destinationer p.g.a. uteblivna bussar, dörrar som inte går att öppna eller stänga, signaler som inte fungerar, stora förseningar , tidtabeller som inte stämmer och mycket mer, ja det har inte varit lätt för Arriva den första tiden sedan övertagandet av lokaltrafiken. Här får ni frågor och svar från Arriva.

Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva, Hur kunde det bli så här?

-Jag är den förste att beklaga den uppkomna situationen. det är bara att konstatera att det inte gått helt enligt ritningarna. Skälen till problemen har varit flera. För det första så har förarnas körscheman varit otydliga och – visar det sig – känsliga för störningar. Små störningar på en linje har givit stora störningseffekter på större delar av trafiken. För det andra har vi haft problem med leveranser och installation av såväl IT- som SL:s kommunikationsutrustning vilket bland annat medfört att förarna haft svårt att kommunicera med trafikledningen. Dessutom medförde det inledningsvis att realtidsinformationen inte fungerade som den skulle. För det tredje har den SL-ramp som värmer bussarna under natten visat sig vara otillräcklig för de nya bussar som trafikerar området.
Det vi fokuserar vårt arbete på nu är bland annat att:
• Vi skyndar på arbetet med att ta fram nya körscheman. Syftet är att få en mer robust trafik som ger ökad punktlighet och bättre trafikservicegrad. Detta arbete beräknas vara klart i slutet av februari
• Vi kallar in extra personal som förstärkning till bland annat trafikledning, personalutveckling och verkstad från andra Arriva-depåer runt

om i Stockholm. Bland annat så har vi en ”flygande reparatör” – alltså en reparatör som befinner sig ute på fältet och bistår förare och trafikledning i tekniska problem.
• Läget på it-sidan har stabiliserats sedan vi bland annat bytt ut så gott som samtligt it-kablage sedan vi bland annat drabbats av kabelbrott mm. Fortfarande saknar vi full kapacitet på kommunikationssidan men SL jobbar med problemet.

Vad är anledningen till att realtidsinfo inte fungerar varken på SL´s sida eller på busshållplatser?

- Det är relaterat till de it-problem vi upplevde inledningsvis.

Just nu är SL´s kundforum fullständigt nedskrivna gällande detta. Var informerar ni n om situationen där ni förklarar vad som hänt och hur ni hanterar detta?

- Vi har informerat – och informerar – löpande via vår egen hemsida såväl som på vår Facebooksida. Vi tar löpande del av de synpunkter som kommer in via SLs kundtjänst.

Turlistorna har justerats något och de sas innan övertagandet att det skull bli bättre för en del resenärer. Gällande våra linjer 633 och 622 som till stor del har en liknande sträckning kan man nu se att istället för att tidigare ha gått med 15 minuters mellanrum går de nu på exakt samma tidpunkt var 30 minut. En klar försämring alltså för de som ska åka längs denna sträckning. Var det verkligen nödvändigt att ändra detta?

- Jag kan inte med kort varsel svara för just dessa två linjer. Övergripande kan jag säga att det från den 7/1 erbjuds mer än 1 500 fler avgångar jämfört med tidigare.

Resegarantin gäller ju, men är ingen tröst för den som missat en viktig tid. Det kan vara anställningsintervju, viktigt affärsmöte eller annat som gör att man förlorar mer än tid. En kommentar till dem och vad säger ni till alla som under rådande situation inte har råd att lägga ut massor av pengar på taxi?

- Jag har full förståelse för den frustration våra resenärer känner. Jag beklagar detta djupt. Vi är medvetna om problemen och jobbar till 110% på att lösa dem ett efter ett. Vi ser att situationen blir bättre dag för dag men också att den stora förbättringen dröjer till dess de nya körschemana kommer ut i slutet av denna månad, tyvärr.

Är det aktuellt med någon form av annan kompensation till era resenärer för all den oreda och ekonomiskt bortfall som många drabbats av. Gratis- eller billigare resor, längre tidsfrist än en timme för påbörjad resa eller liknande?

- Vi tittar på det och får återkomma i frågan. Men det är inget som är planerat i dagsläget.

Era nya bussar har fått mycket kritik. Bland annat är bussarna för små. Framför allt på linjerna 624 och 628, där bussarna är fulla redan efter ett par stationer och många får stå hela vägen till stan, stoppsignalen anses för hög, om den ens fungerar och dörrar går ibland inte att öppna eller stänga.
Kommentar?

- Jag har också hört den kritiken. De nya bussarna ska ses i ljuset av att resenärerna har fått mer än 1500 extra avgångar per vecka, sedan den 7 januari. Tyvärr har ju inte detta fungerat så väl som vi hoppats men, som sagt, Vi jobbar med att lösa dessa problem nu.
När det gäller stoppsignalen så är det något vi tittar på och får justera om den upplevs som för hög. Dörrproblematiken ska vara åtgärdad.

Innebär detta att ni kommer fortsätta köra med små bussar under högtrafik? De 1500 nya avgångar som du pratar om innebär för oss en tur med 624 kl.08.58, en tur med 628 07.11 och en tur med 628C 07.06. Detta är långt ifrån tillräckligt för att det skulle vara befogat med mindre bussar under den tid då det tidigare gick ledbussar.

- Vi får titta på hur trafiken ser ut på enskilda linjer. Finns det behov av att styra om eller utöka trafiken på några platser så får vi titta på det.

Vad har ni för information om leverantören av dessa bussar? Har dom levererat till er tidigare? Är dom kontaktade om alla problem som finns och varför är det just detta företag som fått leverera bussar till er?

-Jag känner inte till detaljerna i just detta upphandlingsunderlag men VDL är en erkänt duktig och bra bussleverantör.

Regionalstandarden på bussarna har diskuterats och delade meningar råder. Vad innebär den, finns den eller inte enligt er och anser ni att den uppfylls av er i så fall?

-Jag kan inte svara för alla linjer. Vet dock att SL tagit bort regionalstandardkravet på vissa linjer. Dock: där regionalstandardkravet finns uppfylls den av oss generellt sätt. Vi följer helt enkelt SLs beställning. Inledningsvis kan det dock ha hänt att vi, p.g.a. de brister som uppstått i trafiken, varit tvungna att köra med andra bussar än de med regionalstandard. Regionalstandarden innebär exempelvis läsbelysning, gardiner, bälten och bekväma säten.

Om vi fått rätt uppgifter fick era chaufförer ingen som helst möjlighet att utbilda sig på de nya bussarna vilket orsakade en del problem i början. Stämmer detta, och i så fall, varför?

-Det stämmer till viss del. Detta beror helt enkelt på att vi inte fick möjlighet att, innan trafikstarten, ta ut personal för utbildning. Vi hade inte tillgång till personalen i tillräcklig omfattning förrän den 7 januari.

Och nu? Har alla fått utbildning, och vad händer med de nya chaufförer som tillkommer

-Jag känner inte till exakt utbildningsläget just nu.

Ofta finns inte bussarna när chaufförer ska ha dem. Hur kommer det sig att ni inte har samma system som andra entreprenörer. Att varje chaufför haft sin egen buss och inte behöver byta flera gånger.

- Det är bland annat detta vi kommer att förändra i och med det nya körschemat vi jobbar på nu. Det ska bland annat innebära färre bussbyten.

Uppgivenhet råder bland många av era chaufförer som oförtjänt fått stå till svars för den rådande situationen. Flera vi pratat med vantrivs och har ont i magen när de ska till jobbet och vet vad som väntar dem. Rapporter säger att dom nu t.o.m börjat bråka med varandra. Vad gör ni för att få upp arbetsglädjen hos era chaufförer?

- Jag känner till det. jag har varit ute och träffat förarna själv och diskuterat bland annat detta. Vi är fantastiskt nöjda med de kämpainsatser som våra förare har gjort, trots de utmaningar som stått framför oss och detta försöker vi förmedla till dem när vi ser dem.

Ute på era garage har det enligt uppgift också varit krångel. Bl.a har bensinen inte räckt och bussar blivit stående p.g.a. detta. Stämmer detta?

- Det är ett tekniskt problem med ventiler på några av våra bussar där bränslebrist uppstått p.g.a. detta fel. Dessa fel fokuserar Scania nu på att åtgärda och kommer sakta men säkert att lösa sig. Övrigt krångel du hänvisar till kan ha berott på de krånglande ramperna som jag tror jag berättat om: SLs ramper (som förser bussarna med värme och el) är inte anpassade för nya bussar (som kräver högre spänning bl.a). det har vissa dagar inneburit att några bussar blivit stående. Nu känner vi till problemet så vi sätter ut extra personal som jobbar bara med att klargöra bussarna på morgnarna. Detta i väntan på att SL ska byta ut ramperna, vilket dock enligt uppgift kommer att dröja.

Vad säger ni till dem som varje dag är osäkra på om deras buss går eller inte? Och som bara har kollektivtrafik som alternativ för att komma till jobbet?

- Jag kan bara beklaga. Vi jobbar nu dag och natt för att komma till rätta med problemen.

Mycket fokus läggs på att bussar ska passa med tåget. Varför är det så? Ibland kan detta innebära att det blir problem med lokaltrafiken inom Åkersberga. Tåget går betydligt oftare än många av de länkande bussar som finns och i vissa fall kan resenärer få vänta i upp till 30 minuter för att man missat ett bussbyte med 5 minuter. Lyssnar man på kommentarer gällande detta?

- Det känner jag inte till men självklart och återigen: får vi in önskemål från våra kunder så lyssnar vi på det. Vårt kontrakt med SL bygger på att vi får så många passagerare som möjligt att åka med oss. Därför är det viktigt att vi är lyhörda för de krav och önskemål som ställs.

När beräknar ni att ni ska börja köra efter tidtabell och att man kan börja lita på dem.

- Jag kan inte ge några garantier förstås men målet är att få en bättre fungerande trafik i och med de nya körschemat som presenteras i slutet av februari.

Så vi ska förbereda oss på att det kan uppstå förseningar och inställda turer även under februari månad?

- Dessvärre, ja. Det kommer att bli bättre och bättre dag för dag men den stora förändringen sker först i slutet av februari. Inom några dagar kommer alla resenärer att kunna följa vårt arbete och utvecklingen av punktligheten och trafikservicegraden på vår hemsida (www.arriva.se)och facebooksida (www.facebook.com/arrivasverige), som vi kommer att uppdatera ett par ggr/dagligen.

Slutligen en helt annan fråga. Blir det någon buss till vårt nya och växande centrum Pilstugetomten?

- Det är mycket möjligt men inget jag kan utlova i dagsläget. Just nu fullt fokus på att få vår befintliga trafik att fungera så bra som möjligt.

 

DSCa_0145 Magnus Abelsted
Redaktör
redaktionen@mittosteraker.se

 


Logga - centrumFler centrumbutiker försvinner

åkersberga c Åkersberga centrum fortsätter att utarmas. Nu är det Deichmans tur att slå igen portarna. Anledningen är för dåligt kundunderlag som gjort att det inte finns någon lönsamhet, enligt personal i butiken. Sista dagen blir nu den 2 februari och närmaste butik, för dem som undrar, kommer senare finnas i Sollentuna eller Stockholm.


Foto: Mats Ramkvist, Posten

Foto: Mats Ramkvist, Posten

Många företagare missnöjda med Posten

Nyheter Är du företagare i Österåker och vill hämta ut dina företagspaket, är det sen en tid tillbaka lite svårare. Postens enda utlämningsställe har numera stängt 5 timmar mitt på dagen. Något som skapar irritation bland både företagare som kommunledning.

-Så här kan vi inte ha det, säger Michaela Fletcher Sjöman. Vi har 4.000 företag i Österåker som är beroende av att kunna hämta paket när det passar dem. Och vi får ständigt in synpunkter och klagomål på detta. Jag har därför bokat in ett möte med Post och telestyrelsens ordförande Göran Marby för att diskutera situationen och se om vi kan komma fram till en lösning.

Enligt Ingmarie Carlsson, regionchef på Posten i norra Stockholm, beror det ändrade öppettiderna på det dåliga kundunderlaget. Man har för få besök mitt på dagen och det blir för kostsamt för dem att ha öppet. Hon betonar också att man inte har stängt helt, utan att det går fortfarande att lämna in frankerade kuvert eller tömma sin postbox.

Källa: SVT.se


Bild: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

Ny Bussentreprenör nu igång

lokaltrafik Från och med den 7 januari har Arriva tagit över driften av våra bussar och tåg. Detta har inneburit nya tidtabeller som du bland annat kan hitta här hos oss.  Hur har övergången gått tycker ni? Skriv en kommentar till denna artikel. Vi samlar ihop allt och har kontakt med Arriva med jämna mellanrum för att ge er de svar ni vill ha.


Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Ung man svårt misshandlad i julhelgen


DET MENINGSLÖSA VÅLDET
Natten till lördag den 22 december  blev en ung man offer för en grov misshandel utanför Pressbyrån.Det var när han var på väg ner till Statoil en sväng för att handla som han blev anfallen av ungdomar, som av okänd anledning gav sig på 18-åringen med sparkar och slag. Enligt vittnen blev han blev också slagen i huvudet av en flaska och fick djupa jack i ansiktet. Männen slutade inte förrän 18-åringen låg medvetslös i en snödriva där dom sedan lämnade honom. Det är oklart hur länge mannen fick ligga i snödrivan, men 02.30 hittades han svårt nedkyld av två killar som kunde larma polis och ambulans. En kvinnlig kamrat, som kände igen 18-åringen, tog hand om honom genom att värma den nedkylda mannen och följa med till sjukhuset. Väl på sjukhuset och under vård kunde man konstatera att mannen haft änglavakt. En stund senare och detta kunde ha slutat på ett mycket tragiskt sätt. Hjärnskakning, minnesförlust och ett antal stygn i ansiktet blev nu resultatet av misshandeln.
Fler vittnen tros finnas till händelsen, men går inte att finna.

- Vi fick larmet om vår sons skada 06.30 på lördagsmorgon, säger 18-åringens mamma. Naturligvis blev jag helt bestört. Jag kan inte förstå vad det är för person som kan göra detta mot en annan människa och sedan ta hans telefon för att hindra honom att kalla på hjälp och sedan läma platsen. Jag kommer för alltid vara tacksam för killarna som hittade honom och den kvinna som tog hand om honom och följde med honom till sjukhuset – Du är min hjälte.

En förundersökning kring det inträffade har inletts. Har du sett något från misshandeln ber vi er vänligen att kontakta polisen på 11414.


Foto: Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

Årets Kulturpris utdelat

Kultur Det blev SPF Österåker PRO Åkersberga som stod som vinnare av 10.000 kronor då Österåkers Kulturpris för 2012 delades ut på biblioteket den 14 december. Motiveringen löd:
” SPF Österåker PRO Åkersberga har visat att det är möjligt att samarbeta över föreningsgränserna som tidigare inte gjorts i denna konstellation. Dom har samlat kreativitet, och idérikedom för att tillsammans verka för kultur lokalt i Österåker. Dom har lyckats att framgångsrikt både initiera och genomföra uppskattade kulturprogram med gott resultat.”

 


Nostalgi med Lustans Lakejer

NÖJE Ett av vår kommuns mest framgångsrika band Lustans Lakejer,  med Johan Kinde i spetsen, spelar på Danderydsgården den 18 januari.

-Det blir en konsert helt i  Lustans-anda, säger kulturproducent och artistbokare Jonas Thorell,  med stående publik, och barservering. Man kommer kunna äta en bit mat också innan konserten börjar och DJ’s kommer spela musik från tiden med stort T för Lustans-fans: Roxy Music, Reeperbahn, Depeche Mode, Kraftwerk, Bowie, Duran Duran.
Vill du få en nostalgikväll i 80talets anda rekommenderar vi detta evenemang. Biljetter hittar du på Tickster.se


Barnfattigdom ett verkligt problem – även i Österåker

kommun Vid det förra kommunfullmäktigemötet avslog den borgerliga majoriteten ett förslag från socialdemokraterna om att en handlingsplan upprättas för att säkerställa att inga barn diskrimineras utifrån ekonomisk status eller ursprung samt att barnperspektivet beaktas vid beräkning av försörjningsstöd. De avslog även kravet i förslaget om att justera beräkningsnormerna för försörjningsstöd för att med dessa åtgärder begränsa barnfattigdomen i kommunen. Detta trots att en ökning på drygt 100 barn, från 504 till 606 barn, enligt Rädda Barnen kan räknas till kategorin fattiga barn i vår kommun.

Enligt Bror Segerlund, Socialdemokraterna, så innebär barnfattigdom på många sätt en dold tillvaro för alltför många barn.
- När det gäller Österåker har andelen barn, som beräknats leva i fattigdom under de senaste åren ökat från 504 till 606 st enligt Rädda Barnens senaste undersökning. Detta innebär 6,1% av alla kommunens barn. Forskning har också visat att barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll löper tre gånger så stor risk för att bli utsatta för våld i hemmet av en vuxen, och 50 procent större risk för att bli utsatt för mobbning i skolan.

Vi har sökt företrädare för den borgerliga majoriteten för att få svar på varför förslaget avslogs och deras syn på barnfattigdom utan resultat.


Foto: Daniel Wallin, Arriva

Frågor och svar till vår nya entreprenör för lokaltrafiken

lokatrafik Den 3e januari tar Arriva över som entreprenör över vår lokaltrafik. Vad kommer hända då? Vi har ställt en del frågor till Tomas Hedenius,  kommunikationschef på Arriva, som våra läsare har skickat in till oss.

 

Vad händer med med priser på resor och våra nuvarande bussbiljetter?
- Det blir ingen skillnad. Priserna ligger kvar och biljetterna går att använda som vanligt.

Många busshållplatser är idag så mörka att busschauförerna missar att det står någon där. Hör detta till er att förbättra
- Nej, detta ligger inte på oss. Det är kommunen eller Trafikverket som ansvarar för detta

För närvarande råder en stor brist vad det gäller att knyta ihop linjerna så de passar med varandra. Många gånger missar

Tomas Hedenius, kommunikationschef Arriva Foto: Jan Lippka

man en buss med 5 minuter vid Åkersberga station när man ska byta till en annan linje inom kommunen. Man kan då få vänta upp till 40 minuter på nästa. Det kan ta över en timme i restid att ta sig 4 km. Främst kvällstid. Ett förslag är att ordna en ringlinje som går både 623 och 633 rundan åt båda hållen.
- Anslutningar prioriteras alltid i förhållande hur många som reser och hur många som kan tänkas resa. I första hand prioriteras anslutningar till/från Roslagsbanan då det gynnar flest personer. Dock försöker vi i möjligaste mån att se till att anslutningar mellan olika busslinjer också fungerar.

En stor fråga i vår kommun har varit en busslinje till våra badplatser under sommartid och främst då till Domarudden. Är detta något man tittar på?
- Domarudden är ett exempel på en plats som kan vara intressant att köra till sommartid. Dock finns det i dagsläget ingen vändmöjlighet för våra bussar där.

Gällande linje 623 på lördagar råder en stor brist. Om man bor i Skånsta och ska ta sig till Åkerstorp runt 19.00 -  Då går en buss 17.50 och nästa går inte förrän 20.20. Inga andra bussar trafikerar denna sträcka. Vi talar alltså om den linje som går oftast i vår kommun.
-Exemplet gäller enbart resenärer som bor längs sträckan Storvreten – Skånsta – Åkerstorp och skall kliva av längs sträckan  Sjökarbyskolan – Oxenstiernas väg. Det är alltså ett ytterst litet antal personer det kan handla om där det i många fall är gång- eller cykelavstånd. Kommer man med tåg eller andra bussar till stationen finns även 623H med ett par avgångar i det tidsintervall som anges. Dock anser vi att helgtrafiken är i behov av fler turer vilket vi avser genomföra till sommaren 2013. Till 7 januari förbättras trafiken på söndagar bland annat på linjerna 622 och 629.

Då skolklasser vill åka till exempelvis Österåkers kyrka från margretelund kan ni tänka er att föra in extra bussar då? För närvarande kan upp till 150 barn får stå 20 min på Åkersberga station inför ett byte till en annan linje. I riktig vinterkyla är detta riktigt tufft för dem. Och om samma klass ska ta sig in till stan i rusningstrafik och skolan hör av sig i god tid, kommer det vara möjligt till extrainsatta bussar då? För närvarande skapar detta irritation för övriga passagerare.
-Skolklasser och andra grupper är välkomna att kontakta oss då de skall resa, varpå vi vid behov och resurstillgång kommer att sätta in extra fordon. Det ger bättre komfort såväl för gruppen som för övriga resenärer. Vad det gäller extrabussar till stan gäller samma sak. Dock enbart på annonserade avgångar i tidtabellen. För resor till stan hänvisar vi annars i första hand till Roslgasbanan.

Linje 628 som trafikerar Sthlm-Margeretelund under rusningstrafik går för närvarande märkta ”ej i trafik” från Margeretelunds Centrum till Åkersberga Centrum. Något många ansett märkligt. Varför tar ni inte med passagerare denna sträcka?
-Efter ankomst Margretelund är det inte alltid bussen skall till Åkersberga station. De kan åka till Danderyds sjukhus, Humlegården, garaget vid Säby industri område eller någon annanstans. Om alla turer skall köra till stationen tar det längre tid vilket gör att vi behöver fler bussar för att köra det antal turer vi vill köra. Eftersom trafiksituationen på E18 är hårt ansträngd vill vi heller inte vid en sådan förändring annonsera ankomsttider till Åkersberga station då vi inte alltid skulle kunna garantera bytestider till tåg och andra busslinjer vilket man skulle förvänta sig. Från Margretelund finns linjerna 622 och 633 som tillsammans har 2-4 avgångar per timme under den tid som frågeställningen berör.

För närvarande finns digitala skyltar utplacerade på utvalda busshållplatser. Är detta något som kan införas på samtliga stationer?
-SL ansvarar för de digitala hållplatsskyltarna och de sätts upp vid de hållplatser som uppfyller ett visst minimiantal påstigande per dag.

Ett stort problem i vår kommun har varit sönderslagna glaskurer. Något som säkerligen har kostat en hel del. Hur tänker ni om det. Kan det tänkas att det införs mer hållbara stationer?
-Väderskydden är SL:s ansvar. Dock så kommer vi att analysera hur stor förstörelsen är och därefter eventuellt vidta åtgärder.

Hur resoneras kring nattrafiken på helgerna? Kommer nuvarande linjer och tider även i fortsättningen trafikeras?
-Beträffande nattrafiken är vår avsikt att senarelägga sista tågavgången måndag – fredag till/från Åkersberga med 30 minuter. Dessutom har vi för avsikt att införa ytterligare en avgång natt mot lördag, söndag på linje 694 (Danderyds sjh – Åkersberga).

Vi kommer löpande ha kontakten med Arriva om frågor gällande vår lokaltrafik, så skicka gärna in frågor gällande detta till oss så vidarebefordrar vi dem med jämna mellanrum.

Övriga förändringar på våra busslinjer är:

622 – Nya avgångar måndag – fredag från Åkersberga station 07.07, 13.30 och 16.00 samt från Skärgårdsstad 13.56 och 16.26.
Söndagar införs fem nya avgångar i varje riktning så att söndagstidtabellen får samma standard som lördagarna.

623 – Avgången från Åkersberga station 15.01 går även skolans lovdagar.

624 – Ny avgång måndag – fredag från Åkersberga station 08.58.

624C – Ny avgång måndag – fredag från Humlegården 18.35.

626 – Ny avgång måndag – fredag från Åkersberga station kl. 15.35 till Danderyds sjukhus.

628 – Nya avgångar måndag – fredag från Margretelunds centrum 07.11 samt från Danderyds sjukhus 14.45, och 15.05.

628C – Ny avgång måndag – fredag från Margretelunds centrum 07.06.

629 – Söndagar införs tre nya avgångar i varje riktning så att söndagstidtabellen får samma standard som lördagarna.

633 – Ny avgång måndag – fredag från Margretelunds centrum 08.50.

685 – Dagtid måndag – fredag införs 30-minuterstrafik. Dessutom nya avgångar från Kista 15.39, 17.56, 19.09 och 19.39. Eftermiddagar från Åkersberga införs 20-minuterstrafik.

 


Bild: Sweco

Kanalstaden klar att byggas

kommun Österåkers kommun och byggbolaget JM skriver under exploateringsavtalet för Östra Kanalstaden. Det beslutades på Kommunfullmäktige 26 november. Därmed kan byggandet av den nya stadsdelen vid kanalen och Tunafjärden i Åkersberga inledas efter flera års planering.
– Äntligen är vi i hamn med beslutet om exploateringsavtalet och snart kan det första spadtaget tas för detta unika bostadsprojekt, säger Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman.
300 lägenheter byggs i Östra Kanalstaden, som är den första etappen av det nya bostadsområdet Kanalstaden, som fullt utbyggt rymmer 2 500 bostäder. Platsen, som idag är ett industriområde, blir en vattennära, modern kvartersstad med gröna innergårdar, en central park och båtplatser; med närhet till Roslagsbanan och Åkersberga centrum. Åkersberga etableras därmed som en stad vid vattnet i skärgårdskommunen Österåker.
Området får en kvartersstadskaraktär, med bebyggelse i tre till fem våningar och trädplanterade gator. Här skapas en central park, gröna innergårdar, båtplatser och en kajpromenad med gästhamn, butiker och restauranger. Kontakten med såväl Åkersberga centrum som kulturhistoriska Åkers Kanal förstärks med genomgående gator från Österskärsvägen ner till kanalen. En gång- och cykelbro byggs, samt ett promenadstråk med planteringar och platser för utsikt och vila längs med kanalen.
– Kanalstaden kombinerar en sjönära bostadsmiljö med närheten till tätortens utbud och service. Det kommer att bli ett område med svårslagen atmosfär och attraktionskraft, menar Michaela Fletcher Sjöman.
Byggbolaget JM, med erfarenhet från andra byggprojekt i Österåkers kommun, håller i spadarna när arbetet med Östra Kanalstaden inleds. Beräknad första inflyttning i området är år 2015.


Bild: Magnus Abelsted/Mitt Österåker.se

SL går vidare med utbyggd Roslagsbana

loKALTRAFIK SL får fått klartecken att förbereda en upphandling för att köpa in 22 nya tåg till Roslagsbanan under 2017–2019. Syftet är att skapa förutsättningar för tätare spårbunden kollektivtrafik i nordöstra Stockholmsregionen. SL får också möjligheten att beställa ytterligare 45 tåg för att förnya vagnparken. Möjligheten ger också förutsättningar för en eventuell utbyggnad av Roslagsbanan till Arlanda
Dessutom byggs fler dubbelspår till Åkersberga för en tätare och mer regelbunden trafik. Resenärerna beräknas då få  15-minuterstrafik 2015 och 10-minuterstrafik 2018.

Källa: SL.se


En lyckad helkväll i nöjets tecken

Nöje Vi på redaktionen hade den 22 november nöjet att få se genrepet på Musikhuset & Åkersbergarevyns julshow. Trots att detta var ett genrep – som oftast ska gå lite fel – så var detta en näst intill perfekt föreställning. Fart och fläkt blandat med en hel del skratt från början till slut. Lite äldre men mycket roliga nummer fick nytt liv i och med nya aktörer som gjorde numren på sitt sätt. Dessa blandades med några nya alster som drog ner massor av skratt och applåder. Samtliga aktörer är också välbekanta ansiken för dem som gått och sett Åkersbergarevyns tidigare uppsättningar. Skönsjungande och roliga Anna Ellison gjorde som vanligt ingen besviken, veteranen Lena Ottosson agerade ut som bara hon kan och är en fröjd varje gång hon äntrar scenen, Martin Månsson, som gör sitt 3 år på revyscenen, har växt något enormt. Både röstmässigt och som aktör, Per Wallgård, Åkersbergas roligaste skåning, tillförde magi till både sång och sketch och slutligen Joanna Eriksson, en tjej som gått från Revy Obscen för att numera ses tillsammans med bl.a Christin Meltzer och Johan Pettersson i prisbelönade Partaj på TV5, drog ner massor av applåder och skratt med sin röst och sitt fantastiska kroppsspråk. Bli inte förvånad om ni får se henne mycket mer på TV framöver. En del av partaj´s framgång är också showens regissör, Robin Muhr som tillsammans med Tommy Ekman fick fram det bästa ur aktörer och nummer. Musiker i julshowen, icke att förglömma, är Micke Håkansson och Kim Wessel, ägare av Musikhuset och en stor del till föreställningen. Det enda  negativa man kan säga om föreställningen var att tiden gick för fort och man ville ha mera. Om man därtill lägger ett julbord med mat från Oxenstierna innan föreställningen och dans till Micke & Kim efteråt så kan vi inte annat än att starkt rekommendera detta evenemang.

Det här är andra året som detta går att se i Åkersberga. Förra året tänkte Åkersbergarevyn ha ett sabbatsår på grund av teaterns ombyggnad. Men då Kim Wessel på Musikhuset länge tänkt starta en julshow och letade aktörer så passade detta perfekt in för revyn. Konceptet blev en succé och därför valde man att i år förbättra det man kunde och köra i år på nytt. Något vi i Åkersberga ska vara glada för.

Vill ni boka biljetter kan ni göra det här


Upplyst på Åkersberga torg

Foto:Magnus Abelsted / Mitt Österåker.se

samhälle Runt 2000 personer hade samlats på Centrumtorget den 16 november för  att ge en tanke till alla våra barn och bevittna de 1930 ljuslyktor som våra förskolebarn hade bidragit  med. Ljusinstallationen, som tändes 18.00, symboliserade barnen och framtiden, hoppet, ljuset och det sköra i varje barn. När alla lyktor hade tänts följde sedan ett musikaliskt uppträdande från Margeretelundskolan under ledning av Christina Nordstrand.

Katinka Vinrot Andersen

Idén kom ifrån Umeå kommun som gjort detta som en del i en årlig ljusfestival sedan 2008 . Deras lyktor tändes för övrigt vid exakt samma tid som våra, säger Katinka Vinrot Andersen, arrangör och drivare av Metodverkstaden. Det har länge varit en önskan att göra något liknande i vår kommun och när jag nu har fått möjligheten till detta så är jag enormt nöjd över resultatet.  Förhoppningsvis kommer det här  bli ett årligt evenemang som kommer utvecklas och spridas till andra grannkommuner. Tänk vad häftigt om vi kunde visa allas ljus simultant på storbildsskärmar, säger Katinka.  I samarbete med Lena Lang Forseth, förskolechef, så ordnades även en insamling under kvällen till förmån för byggande av ett barnhem i Kenya. 6336 kronor samlades in genom insamlingen.


Därför valde kommunen JM till att bygga Östra Kanalstaden

kommun Österåkers kommun har fått motta kritik för sitt val att endast ge byggbolaget JM chansen att exploatera Östra kanalstaden. I en artikel på Skärgården.se berättar nu vår tidigare ordförande för byggnadsnämnden,  Jan Olov Sundström, varför det blev så.

Läs artikeln här


Varg attackerade hund i Åkersberga

 Nyheter På onsdag eftermiddag skadades en hund av varg i ett område cirka en mil norr om Åkersberga.. Hunden har fått veterinärvård och kommer att klara sig.

– Det är obehagligt när en sådan här händelse inträffar och vi gör vad vi kan för att hjälpa hundägaren, säger rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman, till länsstyrelsens hemsida.

Hunden hade kommit lös i samband med rastning under onsdagen och var utom synhåll för ägaren under några få minuter. När den kom tillbaka hade den ett flertal bett över bakre delen av ryggen och bakdelen.

Länsstyrelsen har besiktigat hunden och kan konstatera att den har skador som är typiska för angrepp av varg.

– I det här fallet var hunden, en amstaff, biten på ställen som ett mer lågbent djur svårligen skulle komma åt, bland annat på rygg och bakdel.

Angreppet inträffade i den del av Roslagen där det funnits varg under flera år, det så kallade Rialareviret. Det är för närvarande oklart hur många vargar som finns kvar i området, men länsstyrelsens bedömning är att det rör sig om ett eller två djur.

– Så snart det finns snö som går att spåra på, kommer vi att ha en bättre bild av läget, säger Hanna Dittrich Söderman.

Artikel från Jägareförbundet.se


Bild: Magnus Abelsted / Mitt österåker

Livsmedelsbutik bygger ut

butik Det är nu klart att ICA Nära i Skånsta utökar sin butik. I början av november togs det första spadtaget på ett bygge som ska ge butiken 200kvadratmeter större yta.

- Vi har länge känt oss trångbodda och har funderat på vad som skulle vara den bästa lösningen för oss, säger Kennet Lund. Till en början tittade vi på ny mark, men nu har vi bestämt oss för att bygga ut butiken. En av anledningarna till detta är att det kommer bli fler bostäder i närområdet inom ett par år och vi har funnits här så länge nu så vi tycker att det skulle vara trist att behöva bygga nytt någon annanstans, säger Kennet.
Butiken kommer förutom den större ytan att få tillbaka sin manuella charkdisk.


Facebookgrupp startad för nyblivna föräldrar

Facebook Är du, eller kommer du inom kort bli nybliven förälder? Då kan du gå med i den nystartade facebookgruppen Föräldralediga i Åkersberga.  Där kan du diskutera, ge eller få tips, få information om vad som händer och kanske hitta någon att gå barnvagnspromenader med.

-Jag är nybliven mamma och saknar något att göra på dagarna. Tanken slog mig att det säkert finns andra i Åkersberga som är i samma sits, så jag startade den här gruppen för oss. En slag samlingspunkt för alla nyblivna föräldrar som vill träffas, ställa frågor eller dela med sig av sina erfarenheter, säger Åsa Birath, gruppens grundare.


Europeiska fritidsledare på besök i Österåker

kommun 31 av Europas fritidsledare har varit på besök i Österåker. Man har under en veckas tid slagit läger på Domarudden för att under ordnade former träffas och lära av varandra.
- Något liknande har aldrig skett tidigare och vi har märkt att dom har fått ett stort utbyte av detta, säger Anija Johansson. ledare för seminariet. Den stora skillnaden jämfört med Sverige är att det oftast är ett volontärarbete i andra länder och man har förundrats över hur välorganiserat och stort det är i Österåker. I andra länder kan ”ungdomarna” vara upp till 30 år, säger Anija. Deltagarna, som förutom Sverige, kommer från Portugal, Serbien, Italien, Polen och Rumänien har fått jobba interaktivt på ett kreativt sätt för att därigenom hitta arbetssätt hos varandra som man kan föra in i sin egen verksamhet.
Här i Österåker har man bland annat besökt ungdomsutställningen Huvudsaken på Runö kursgård och en fritidsgård. Under utställningen fick man dessutom kontakt med Joel Lundgren, som är samordnare på Bergagården och förhoppningen är att man kommer ha en fortsatt kontakt även när dom åkt hem till sina hemländer.

Detta har kommit till genom Ung & Aktiv i Europa. En organisation där man kan söka pengar för att främja ungdomsverksamhet över landgränserna. Något som Ungdomsstyrelsen gjort och resultatet blev detta seminarium.

 

 

 

 

 

 

 


Ny gospelkör med Gladys del Pilar

kör Det finns nog få kommuner som är så körtäta som Österåker. Här älskar man att sjunga. Och nu kommer en till.
Musikhuset startar en gospelkör med ingen mindre än Gladys del Pilar som körledare.

- Vi kände av marknaden och insåg att det inte fanns någon gospelkör i Åkersberga. Så vi kontaktade Gladys, som vi har jobbat med tidigare och hon var väldigt positiv, säger Kim Wessel.

Detta har nu mynnat ut i att man tillsammans startar detta i november. Du ska vara 15 år och behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av att sjunga i kör.

-Kom och prova. Den 15 november mellan 19.00-20.30 kan du komma hit och prova på gratis, säger Kim.